Ελβετική εφημερίδα για Novartis: «Αιφνιδιαστική τροπή» σε μία «αδιαφανή υπόθεση»


«H Novartis επιστρέφει στους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων» επιγράφεται ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Η εφημερίδα της Ζυρίχης κάνει λόγο για μία «αδιαφανή υπόθεση», που λαμβάνει «αιφνιδιαστική τροπή», καθώς ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, θεωρείται πλέον υπόλογος. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την προϊστορία της υπόθεσης και εκτιμά ότι «η πληθώρα των λεπτομερειών, αλλά και δραματικές εξελίξεις όπως η αυτοκτονία ενός μάνατζερ της Novartis, υποδεικνύουν πως οι κατηγορίες μάλλον δεν είναι αποκύημα φαντασίας. Στην τελευταία τοποθέτησή της επί του θέματος η επιχείρηση με έδρα τη Βασιλεία εξέφρασε εκ νέου τη διάθεσή της να συνεργαστεί με τις αρχές και να συμβάλει, με εσωτερική έρευνα, στη διαλεύκανση των κατηγοριών. Πάντως από την πλευρά των κατηγόρων δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής βάσιμες αποδείξεις».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πολιτικοποίηση της υπόθεσης» και υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση «έχει έρθει κουτί ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστές μία πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία και διεφθαρμένους πολιτικούς, που ανήκουν όλοι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Πρώτα αντλήθηκε πολιτικό κεφάλαιο από την υπόθεση με μία εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου. Μόλις η επιτροπή θεώρησε εαυτή αναρμόδια και η έρευνα επεστράφη στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, άρχισαν οι εξαγγελίες για επικείμενες συλλήψεις εμπλεκόμενων πολιτικών. Εκείνοι αντικρούουν τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα».

Πηγή: DW