Ζάεφ: Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών

«H Ελλάδα δικαιούται να είναι χώρα-ηγέτης στα Βαλκάνια», δηλώνει ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ζόραν Ζάεφ στέλνει μήνυμα φιλίας και ευχές προς όλους Έλληνες και εμφανίζεται βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της χώρας του και την επικύρωση της συμφωνίας παρά την αντίθεση του προέδρου Ιβανόφ.

Για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «εάν εξαιρέσουμε την πολιτική σκοπιμότητα, τότε θα είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε μία ψηφοφορία με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από τις 80 ψήφους , ίσως ακόμη και 90 ή 100 θετικές ψήφους Βουλευτών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πόσες ψήφους θα πάρουμε, όμως πιστεύω ότι θα είναι περισσότερες από 80. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 76 επιβεβαιωμένες ψήφοι».

Ο Ζόραν Ζάεφ , εκφράζει πάντως την ανησυχία του για τις τις ψηφοφορίες τόσο στο Σκοπιανό όσο και στο Ελληνικό κοινοβούλιο γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά «ναι, έχω ανησυχίες γιατί τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές. Εγώ και ο καλός μου φίλος Αλέξης λάβαμε αποφάσεις και αναλάβαμε το πολιτικό ρίσκο γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για το μέλλον των πατρίδων μας.

Θεωρώ ότι φυσικά υπάρχει ένα ρίσκο αλλά πιστεύω πολύ στο εγχείρημα και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί εμπιστεύομαι τον φίλο μου τον Αλέξη και αυτός με εμπιστεύεται και θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουν οι πολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στο μέλλον κάποιος άλλος Γκρούεφσκι και τα πάρει όλα πίσω, ο Ζόραν Ζάεφ απαντά πως «όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται γιατί, όπως μέσα σε μία οικογένεια, οφείλουν να υπογραμμιστούν οι κίνδυνοι. Όμως, η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει [τη συμφωνία των Πρεσπών].

«Θέλω επίσης να σημειώσω ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν έχει προκαλέσει ζημιά και στις δύο χώρες. Ορισμένες φορές, πολιτικοί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, λόγω εκλογών και για να διατηρηθούν στην εξουσία δημιούργησαν προβλήματα» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ζόραν Ζάεφ για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέει ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι πως εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε “Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή μας κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Μάλιστα, αναρωτιέται ότι «έχοντας υπόψη μας τη δική μας αντιπολίτευση, για παράδειγμα, ασκεί κριτική πανομοιότυπα με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Ίδια κριτική. Είναι σαν δίδυμα αδέρφια. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι πως η δική μας αντιπολίτευση εύχεται να περάσει η Συμφωνία για να μας κάνει κριτική. Σέβομαι τον κ. Μητσοτάκη, όπως και κάθε Έλληνα πολιτικό. Γιατί να μην δώσει στη συμφωνία μία ευκαιρία υποστηρίζοντάς την;».

Επίσης, υπογράμμισε «εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε η ” Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή της κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Για την ιθαγένεια «που σημαίνει υπηκοότητα» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «θα αναφέρεται ως “Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Όσο για το θέμα της γλώσσας, που έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ με απόφαση του 1977, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

Ο κ. Ζάεφ κάνει ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «Πιστεύω πολύ ότι το θάρρος που υπέδειξε ο φίλος μου Αλέξης μπορεί να επιδειχθεί μόνο από κάποιον που αγαπάει πραγματικά τη χώρα του. Γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο, όμως πιστεύω ότι η αγάπη για τη χώρα του θα αποβεί θετική και για τον ίδιο προσωπικά, για την κυβέρνηση, επίσης, για το φίλο μου τον Κοτζιά που δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά στηρίζει πολύ θετικά τη συμφωνία. Γνωρίζω πως και οι δύο εργάζονται για να φέρουν ευημερία στους Έλληνες πολίτες και το ελληνικό έθνος» συμπληρώνει ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός ερωτάται και για το ενδεχόμενο ο ίδιος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης. «Όταν μας πρότειναν ως υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης έστειλα ένα μήνυμα στον Τσίπρα και του είπα πως είναι μεγάλη μας τιμή, μου απάντησε πως το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η φιλία μας και το καλύτερο μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες. Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη, και ελπίζω να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον την προσωπική μας σχέση, να βρεθούμε εδώ ή στην Αθήνα, πάντα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι πολίτες μας, οι χώρες μας, θα γίνουν επίσης ειλικρινείς φίλοι».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών