Γεννηματά: Ο λαός πρέπει να γυρίσει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ

«Το μήνυμα που στέλνουμε, στους προοδευτικούς πολίτες, είναι πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να τους εκφράσει και μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι σε κάθε έκφραση συντήρησης και λαϊκισμού» επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά και ζητά από τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Σε ότι αφορά στις προθέσεις της για την επόμενη μέρα, σημείωσε πως ο ελληνικός λαός πιστεύει, με συντριπτική πλειοψηφία, στην εθνική συνεννόηση και επανέλαβε τη θέση της: «Εγώ αυτή την πολιτική υπηρετώ, από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής».

Μιλώντας στο «Καρφί του Σαββατοκύριακου» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθεσε ως προτεραιότητα της επόμενης Βουλής την έξοδο της χώρας από την κριση και ξεκαθάρισε πως όταν φθάσει η ώρα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ θα την καταψηφίσει.

Ολόκληρη η συνέντευξη Φώφης Γεννηματά:

Σχεδόν δεκατέσσερις μήνες στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Πώς θα τους χαρακτηρίζατε και πώς βλέπετε να εξελίσσεται το εγχείρημα; Έχετε εντοπίσει τυχόν λάθη, και αν ναι, ποια είναι κατά τη γνώμη σας;

Η προσπάθεια αναγέννησης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης μετά από μια πολυετή κρίση που οδήγησε σε κατακερματισμό και την πολιτική και εκλογική υποχώρηση των δυνάμεων της, δεν ήταν μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Όλο το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε δημιουργικά, τολμήσαμε και πετύχαμε ώστε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής να αποτελεί την σύγχρονη έκφραση της Κεντροαριστεράς.

Η παράταξη μας εκπροσωπεί δυναμικά και αποτελεσματικά, με την πολιτική, το πρόγραμμα και την αντιπολίτευση που ασκεί, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Κάθε μέρα και πιο δυνατοί, με αδιαπραγμάτευτη την αυτόνομη πορεία μας, διεκδικούμε τον αυτόνομο, ισχυρό ρόλο μας στις πολιτικές εξελίξεις Το μήνυμα που στέλνουμε, στους προοδευτικούς πολίτες, είναι πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να τους εκφράσει και μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι σε κάθε έκφραση συντήρησης και λαϊκισμού.

Έχετε ξεκαθαρίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή. Η γραμμή θα είναι ενιαία από όλους; Σκέφτεστε να θέσετε θέμα κομματικής πειθαρχίας;

Η θέση μας για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι πως πρόκειται για μια κακή συμφωνία, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, για αυτό και όταν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, η κοινοβουλευτική μας ομάδα, θα την καταψηφίσει.

Έχετε δηλώσει ότι βρίσκεστε σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Ποιοι είναι οι στόχοι του Κινήματος Αλλαγής ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019;

Είμαστε πανέτοιμοι, με πλήρη πολιτική, προγραμματική και οργανωτική ετοιμότητα και για τις τρείς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Ο δικός μας στόχος είναι να διαμορφωθούν ισχυροί, πραγματικά προοδευτικοί συσχετισμοί παντού. Στις τοπικές κοινωνίες, στις Περιφέρειες , στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Που θα έχουν καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση προοδευτικών πολιτικών και θα δώσουν θετικές απαντήσεις για την πατρίδα και τους πολίτες. Με προοδευτικές αλλαγές παντού. Για μια Ευρώπη που θα αφήσει πίσω της τις συντηρητικές πολιτικές, για μια Ελλάδα που θα ανοίξει το βηματισμό της σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη , με δήμους και Περιφέρειες πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια.

Τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής θα κλείσουν σύντομα;

Ανακοινώσαμε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων μας σε όλη την Ελλάδα, όπως και την πολιτική στήριξή μας σε υποψήφιους Περιφερειάρχες και στις 13 Περιφέρειες και έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων Δημάρχων. Είναι ψηφοδέλτια που εκφράζουν τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας στις τοπικές κοινωνίες, με άξια νέα και παλαιότερα στελέχη μας, αναγνωρισμένα και καταξιωμένα για την επαγγελματική και πολιτική τους παρουσία και δράση. Ψηφοδέλτια ελπίδας για μια νέα μεγάλη αλλαγή την οποία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε σήμερα ο τόπος. Ψηφοδέλτια νίκης.

Τι θα γίνει τελικά με τις υποψηφιότητες προβεβλημένων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Πότε θα οριστικοποιηθούν;

Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους και στην ώρα τους. Θα δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη με ενότητα, αποφασιστικότητα και με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής. Όλοι μαζί, θα τεθούμε σε διάταξη μάχης στην πρώτη γραμμή δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τα ψηφοδέλτια μας και την πολιτική μας παρουσία.

Υπάρχουν περιθώρια δημοσκοπικής ανάκαμψης για το Κίνημα Αλλαγής; Θεωρείτε πως, ως τις εκλογές, μπορούν να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί;

Οι πολίτες δεν είναι δεδομένοι. Ανατοποθετούνται και μας κρίνουν από την αρχή όλους. Είμαστε βέβαιοι πως τα ποσοστά των κομμάτων, δεν θα είναι το βράδυ των εκλογών αυτά που καταγράφονται σήμερα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις και είναι φωτογραφίες της στιγμής. Αν δούμε διαχρονικά τις τάσεις αυτές, θα παρατηρήσουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής δημιουργεί ένα σταθερά ανοδικό πολιτικό και εκλογικό απόθεμα και ενισχύει τη δυναμική του. Εμείς θα έχουμε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικά Κίνημα Αλλαγής που θα έχει ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτό που μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση είναι η αποδοχή που βρίσκουμε, όπου πηγαίνουμε παντού σε όλη την Ελλάδα.

Βουλευτές του κόμματός σας έχουν μιλήσει για υποθέσεις με οσμή σκανδάλου. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να τύχουν περεταίρω διερεύνησης από την επόμενη βουλή;

Η επόμενη βουλή και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την διασφάλιση της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και την αξιοπρέπεια στη ζωή των πολιτών. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε καθοριστικά για την εφαρμογή τους. Σε ότι αφορά την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς η θέση μας είναι γνωστή. Λέμε όλα στο φως, ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, θωράκιση του κράτους δικαίου χωρίς ρεβανσισμό, πόλωση και διχασμό που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να φλερτάρει επίμονα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές . Βλέπετε κίνδυνο απομόνωσης του νέου φορέα από τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης;

Στο πρόσφατο συνέδριο μας στη Λισαβόνα οι σοσιαλδημοκράτες αποφασίσαμε να βάλουμε φρένο στη συντήρηση και στο λαϊκισμό και να αναδείξουμε μια νέα προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη. Οι σαλταδόροι της πολιτικής όχι μόνο δεν μπορούν να απομονώσουν το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θα καταδικαστούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Έχετε χαρακτηρίσει τη ΝΔ ιδεολογικό σας αντίπαλο. Αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα συνεργαζόσασταν με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ή θα οδηγούσατε τη χώρα σε δεύτερες κάλπες με απλή αναλογική;

Το δίλημμα των εκλογών είναι προοδευτική ανατροπή ή διχασμός και νέα κρίση. Δεν είναι το ψευτοδίλημμα Μητσοτάκης ή χάος που προσπαθεί να περάσει καθημερινά το διχαστικό δίπολο. Που τροφοδοτεί και ο κ.Τσίπρας. Αυτοί θα πρέπει να απαντήσουν αν θα συνεχίσουν να κινούνται μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και εθνικού διχασμού ανοίγοντας ένα νέο κύκλο κρίσης και αβεβαιότητας; Να σταματήσουν επιτέλους τα εκλογικά μαγειρεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τροφοδοτούν και να ανακυκλώνουν συνεχώς μια συζήτηση που αφορά μόνο την δική τους υπαρξιακή αγωνία και είναι η απόδειξη της εκλογικής τους ανασφάλειας. Είναι η ομολογία τους ότι ο ελληνικός λαός ανατοποθετείται. Ότι όλα είναι ανοιχτά όπως εμείς πιστεύουμε και δεν υπάρχει δεδομένη Κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού.

Ο ελληνικός λαός πιστεύει, με συντριπτική πλειοψηφία, στην εθνική συνεννόηση. Εγώ αυτή την πολιτική υπηρετώ, από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Υπάρχουν δύο δρόμοι για τον ελληνικό λαό: ο ένας είναι αυτός που προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Αλαζονεία , πόλωση, διχασμός. «Φύγε εσύ – να έλθω εγώ» και τράβα στην πλατεία να πετροβολάς ξανά. Ο δρόμος αυτός ακρίβυνε και καθυστέρησε την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Αποδείχθηκε αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς: εθνική συνεννόηση γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα ελληνικής ταυτότητας, ευρύτερης αποδοχής, που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Το πρόγραμμά μας, το «Σχέδιο Ελλάδα» είναι η πρόταση και δέσμευση μας. Το νέο συμβόλαιο της δημοκρατικής παράταξης με το λαό και ζητάμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την υλοποίησή του.

Καλώ τον ελληνικό λαό να στρέψει την πλάτη σε όλους όσους θέλουν να τον διχάσουν ξανά, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Να δώσει καθαρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την αναγκαία συνεννόηση για την υπέρβαση του διχαστικού δίπολου που μόνο σε νέες περιπέτειες μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Και αυτό θα κάνουμε με συνέπεια και ευθύνη, όπως πάντα έκανε η παράταξη μας.