Συνεχίζεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά: Ποδαρικό με προκλήσεις από την Τουρκία

Το 2018 έριξε αυλαία με υψηλούς τόνους και από τις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ούτε, όμως, ο ερχομός του 2019 φαίνεται να κατευνάζει ιδιαίτερα το κλίμα.

Ενδεικτικές οι σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το “καλημέρα” του νέου έτους εναντίον της Ελλάδος και του Πάνου Καμμένου. Στην ομιλία του στην Ακαδημία της Ακτοφυλακής και της Στρατοχωροφυλακής ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Έχετε ένα κακομαθημένο παιδί. Έτσι λένε τον υπουργό Άμυνας τους. Τον αποκαλούν και λένε “έχουμε ένα κακομαθημένο παιδί”. Προσέξτε όμως το κακομαθημένο σας παιδί για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Αυτό το υπενθυμίζουμε. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια πολύ φιλική προειδοποίηση». Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος και δεν θα σας φέρει κανένα κέρδος η αύξηση της έντασης με δηλώσεις ή με το να ανεβείτε σε κάποια βραχονησίδα».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η «Άγκυρα κάνει αυτό που πρέπει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο θέμα της αξιολόγησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων όσο και στην ανατολική Μεσόγειο». Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Και τα προβλήματα του Αιγαίου είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Ούτε καν χρειάζονταν πάντως οι παραπάνω δηλώσεις για να συνειδητοποιήσει κανείς πως έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό πιθανών εντάσεων και στο Αιγαίο και γύρω από την Κύπρο και τις εξορύξεις. Με αυτή την έννοια είναι κάτι παραπάνω από πιθανές και οι φραστικές διακηρύξεις και ο «πόλεμο νεύρων» με τις Navtex τους επόμενους μήνες. Ενδεικτική η προκλητική ΝΑVTEX, που δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων. Εξάλλου, και τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι προκλήσεις συνεχίστηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πέντε σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά δέκα F-16, δύο F-14, καθώς και ένα ελικόπτερο, προέβησαν σε επτά παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε έντεκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σημειώθηκε, μάλιστα, μια εμπλοκή, ενώ τέσσερά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία λειτουργεί προκλητικά και στη Θράκη. Διοικούντες και μαθητές του μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στην Αδριανούπολη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Νετζάτ Αχμέτ, μάλιστα, φαίνεται να προτρέπει Έλληνες μουσουλμάνους νέους να εγγράφονται σε γυμνάσια και λύκεια της Τουρκίας διότι, όπως σημειώνει, «για τον σύλλογό του η τουρκική εθνική συνείδηση είναι σημαντική.»