Κτηματολόγιο: Πού θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων το πρώτο δίμηνο του έτους

Την συλλογή των δηλώσεων της τέταρτης και τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης σε περισσότερες περιοχές της χώρας, φέρνει η νέα χρονιά, αρχής γενομένης από τον Γενάρη όπου ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη σε νέες περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Με βάση το σχεδιασμό μέσα στο μήνα, το κτηματολόγιο θα επεκταθεί σε Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία, Σποράδες, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηρακλείου Κρήτης. Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική καθώς και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Η νέα γενιά κτηματογράφησης ενεργοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με αρκετή καθυστέρηση, η οποία αποδόθηκε στην δυσκολία της ανεύρεσης χώρων που θα στεγάσουν τα γραφεία των μελετητών αλλά και στην απουσία δικηγόρων. Μέχρι στιγμής συλλογή δηλώσεων γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κω και Ρόδο) και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας.

Το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά αγροτικές περιοχές (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας (ΚΤΙΜΑ 16), είχε προκηρυχθεί για πρώτη φορά το 2013 αλλά δεν προχώρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών, επανασχεδιάστηκε και τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφησαν εκ νέου 27 από τις 32 προκηρυχθείσες συμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται κανονικά.

Εκκρεμεί ωστόσο η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων της χώρας (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος κ.λπ.).

Οι εκκρεμείς συμβάσεις (υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων) δεν έχουν υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και είναι εκείνες που ευθύνονται για τις νέες καθυστερήσεις και μεταθέτουν για το 2022 την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Η τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) αφορά 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών, εκ των οποίων τα 6,2 εκατ δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.