Αύξηση τουριστών και το Νοέμβριο από… αέρος, πτώση όμως στις οδικές αφίξεις

Μεγάλη αύξηση για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, μείωση ωστόσο για τις οδικές σημειώθηκε το μήνα Νοέμβριο, διαμορφώνοντας ανάλογα και τα νούμερα του εντεκαμήνου για τον ελληνικό τουρισμό, όπως αυτά προκύπτουν με βάση τα επίσημα στοιχεία από τα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια και τους μεθοριακούς σταθμούς.

Ετσι, για το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2018 οι διεθνείς αφίξεις από …αέρος διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. έναντι σχεδόν 18 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,7% από την αρχή του έτους, ενώ όσον αφορά τις οδικές αφίξεις το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώθηκε στα 11,86 εκατ. από 12,16 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, μειωμένες κατά 2,4%.

Τα νούμερα από τα αεροδρόμια

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από το στατιστικό δελτίο του Insete του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που καταγράφει τις εξελίξεις και τους δείκτες αφίξεων, για τον ελληνικό τουρισμό, και για το μήνα Νοέμβριο συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν το Νοέμβριο ήταν αυξημένες κατά 29% (+101 χιλ.) σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017. Η αύξηση αυτή οφείλεται ως προς τους αριθμούς, κατά κύριο λόγο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (+27,5%/+69 χιλ.) και λιγότερο στα περιφερειακά αεροδρόμια (+32,8%/+32 χιλ. επιβάτες). Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε επίσης διψήφιο ποσοστό αύξησης (26,9%).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018, καταγράφησαν πάνω από 20 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με τα περιφερειακά αεροδρόμια να παρουσιάζουν αύξηση 10,5% κι επιπλέον 1,4 εκατ. επιβάτες και την Αθήνα ένα +19,3%, όπερ μεταφράζεται σε επιπλέον 883 χιλ. Μεγάλη αύξηση σε επίπεδο διαφορών σημείωσαν τα αεροδρόμια τoυ Ηρακλείου (+218 χιλ. επιβάτες /+6,9%), της Κέρκυρας (202 χιλ./+15,6%), της Θεσσαλονίκης (+195 χιλ./+10,6%) και της Ρόδου (+159 χιλ./+7,3%).

Τουρισμος.PNG

Οι οδικές αφίξεις

Αντίθετα στο «μέτωπο» των οδικών αφίξεων, τα νούμερα εμφανίζονται μειωμένα, φθάνοντας συνολικά για το εντεκάμηνο στα 11,86 εκατομμύρια έναντι των 12,16 εκατ. του εντεκαμήνου του 2017.

Η καταγραφή των οδικών αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και -συνεπώς- περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Μόνο για το μήνα Νοέμβριο η μείωση ήταν στο 7,2% (45 χιλιάδες λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017), ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου του 2018, η πτώση ήταν μικρότερη, κατά 2,4%.

Κρατήσεις ξενοδοχείων

Τον Νοέμβριο του 2018, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική ακολουθούμενη από τη βρετανική και την ιταλική, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η αμερικάνικη και στην πέμπτη η γαλλική αγορά. Ενδεικτικά, όσον αφορά τους προορισμούς ανά εθνικότητα, για το μήνα Νοέμβριο στην πρώτη θέση προτίμησης της γερμανικής αγοράς βρίσκεται η Αθήνα, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη, για τους Βρετανούς στην πρώτη θέση βρίσκεται επίσης η Αθήνα και έπονται τα Φηρά, ενώ για οι Ιταλοί τουρίστες προτίμησαν περισσότερο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνει το Insete, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη, ενώ ειδικά για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη το Ναύπλιο, τα Ιωάννινα και το Λουτράκι.