«Ποδαρικό» με βάρη 5 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων στα ακίνητα

Πριν οι φορολογούμενοι προλάβουν να πληρώσουν 2,8 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα του 2018 και σχεδόν 6 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, από σήμερα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν και άλλα 4 δισ. ευρώ φόρους που προβλέπει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό για τον Ιανουάριο.

Το 2019 κάνει “ποδαρικό” με:

– αύξηση Τέλους πλαστικής σακούλας από τα 4 στα 9 λεπτά (με τον ΦΠΑ). Αν δηλαδή κάποιος χρησιμοποίησε πχ 300 σακούλες τον χρόνο το 2018 (περίπου 1 την ημέρα) το 2018 πλήρωσε 12 ευρώ για αυτές, αλλά το 2019 θα πληρώσει 27 ευρώ, εάν δεν βρει τρόπο να τις μειώσει.

– 5η και τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ 2018

– ΦΠΑ δ΄τριμήνου 2018 από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

– αυξήσεις φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών λόγω αλλαγών στις αντικειμενικές που ισχύουν πλέον από 1.1.2019. Αυξομειώσεις θα προκύψουν για τον ίδιο λόγο σε 17 φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, ο φόρος χρησικτισίας κτισμάτων κ.α.

Και επιπλέον θα πρέπει οι επιχειρήσεις και όσοι απασχολούν εργαζομένους να πληρώσουν για ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, Φορο Μισθωτών Υπηρεσιών κλπ με βάση και τις αποδοχές που θα ισχύουν μετά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού αλλά και τις αυξήσεις για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει μείωση των επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ κατά 2,72% έως 30% κατά το επόμενο έτος για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, λόγω μείωσης του ποσού του φόρου ακινήτων.

Επίσης από σήμερα καταργείται και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλεται στο κρασί. Ο ΕΦΚ, που επιβαρύνει με συντελεστή 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το κρασί δεν θα καταργηθεί το κρασί που πωλείται από σήμερα

Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% ισχύει από σήμερα και για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές Braille που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των συναυλιών.

Καμία αλλαγή στον ΦΠΑ δεν θα δουν τελικά από σήμερα οι κάτοικοι στα 5 νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Το μέτρο αναβλήθηκε για 6 μήνες και για όσο ο αριθμός των μεταναστών θα υπερβαίνει το όριο αντοχής των κεντρων υποδοχής. Εφόσον πληρούται ο όρος αυτός, κάθε 6 μήνες θα μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να εκδίδει να εξάμηνη παράταση. Προϋπόθεση όμως θα είναι να συναινεί και αρμόδια επιτροπή που θα ορίσει για τον σκοπό αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.