(Φωτο-Βιντεο)-Τσιτσιπάς: 50 μικρές ιστορίες για έναν μεγάλο αθλητή!

Γεννημένος την ίδια ημέρα με τον Πιτ Σάμπρας. Είκοσι επτά χρόνια μετά από τον Αμερικανό. Την 12η Αυγούστου 1998. Μεγάλωσε με μια ρακέτα στο χέρι αφού οι δυο γονείς του, ο Απόστολος και η Ιουλία, “υπηρετούν” για χρόνια το άθλημα και τον οδήγησαν στα …κορτ. Είναι Έλληνας, είναι Λέων στο ζώδιο, είναι πλέον 20 ετών και είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Το 2018 ήταν για εκείνον η καλύτερη χρονιά του έως την επόμενη. Το gazzetta.gr τον «ακολούθησε» κατά…πόδας μέσα στη χρονιά και στο φινάλε της σας παρουσιάζει 50 μικρές ιστορίες για έναν μεγάλο αθλητή. Για τον Στέφανο ο οποίος το 2019 θέλει να φτάσει στα ημιτελικά ενός Grand Slam, να εισέλθει στο top-10 και να παίξει στο ATP FInals στο Λονδίνο.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΙΤΣΙΠΑ

Ο “ήρωας” μας ζει πλέον σχεδόν μόνιμα εκτός Έλλαδος. Έδρα του είναι η Βουλιαγμένη όπου μένει η οικογένεια του αλλά ταξιδεύει συνεχώς σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Είναι υπερήφανος που είναι Έλληνας και συνέντευξη του στην «Marca» είχε ερωτηθεί εάν νιώθει και Ρώσος, αφού η μητέρα του είναι από τη Ρωσία, αλλά είχε απαντήσει ότι είναι Έλληνας και τρέφει αγάπη και για τη Ρωσία.

«Με όνειρο το Τόκιο» 

Ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη μέσα στο 2019 θα εκπροσωπήσουν την… εθνική Ελλάδος στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη. Τόσο ο Στέφανος όσο και η Μαρία θα πρέπει να έχουν συμμετοχές με την εθνική ομάδα τόσο το 2019 όσο και το 2020 αφού αυτό είναι κριτήριο για την παροτσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προκειμένου βέβαια η Ελλάδα να είναι στο Τόκιο θα πρέπει οι αθλητές της να είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να στείλει έως 3 αθλητές στο κορυφαίο γεγονός. Πάντως ο Τσιτσιπάς όταν επισκέφτηκε πρόσφατα με την οικογένεια του τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο του δήλωσε ξεκάθαρα ότι έχει ως στόχο να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Τόκιο.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ATP!

Πιο βελτιωμένος τενίστας του 2018 

Στο φινάλε της χρονιάς και όταν έπαιζε στο Μιλάνο στο Next Gen Series η ATP ανακοίνωσε τους κουφαίους της χρονιάς. Μέσα στη λίστα ήταν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς ο οποίος αναδείχτηκε πιο βελτιωμένος τενίστας της χρονιάς από την ATP!Ο Έλληνας εντυπωσίασε με την παρουσία του στα κορυφαία τουρνουά του κόσμου και οι συναθλητές του τον ψήφισαν και του έδωσαν το βραβείο.

Από το 1990 και μετά…

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ATP έγραψαν μεταξύ άλλων για τον Τσιτσιπά με αφορμή την διάκριση του: «Ο 20χρονος έγινε ο Έλληνας τενίστας με την υψηλότερη θέση στην κατάταξη στην ιστορία, ανεβαίνοντας στο Νο.15 αυτή τη σεζόν, την υψηλότερη θέση της καριέρας του, ενώ έγινε και ο πρώτος παίκτης από την Ελλάδα που κέρδισε τίτλο σε επίπεδο tour. Στο Τορόντο, ο Τσιτσιπάς έγινε ο νεότερος παίκτης που κερδίζει τέσσερις top 10 αντιπάλους σε ένα τουρνουά, από την καθιέρωση του ATP World Tour το 1990».

Στις καμπάνιες της ATP 

To 2018 ήταν φανταστική χρονιά για τον Τσιτσιπά ο οποίος με το…σπαθί του έφτασε στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης και “ανάγκασε” την ATP να τον… έχει στις κορυφαίες επιλογές της. Σ’ όποιο προωθητικό video δημιουργεί ο Τσιτσιπάς συμμετέχει και είναι θέμα χρόνου να πρωταγωνιστήσει…

Η νέα διοργάνωση έχει Τσιτσιπά 

Κατά την διάρκεια του ATP Finals που διεξήχθη στο Λονδίνο η ATP παρουσίασε μια νέα διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχουν εθνικές ομάδες και φυσικά και η Ελλάδα. Είναι το ATP Cup που θα ξεκινήσει το 2020 και στο video της παρουσίασης στους δημοσιογράφους υπήρχε φυσικά ο Έλληνας τενίστας.

Η σύγκριση με τον Giannis  

Οπως έχει ανακοινώσει η ATP ο Στέφανος μόνο από τα τουρνουά της μέσα στο 2018 εισέπραξε το ποσό 2,519,615 δολαρίων. Τα έσοδα του είναι πολύ περισσότερα τα οποία προέρχονται από διαφημίσεις. Φυσικά δεν είναι λίγα τα χρήματα που εισπράτει ο 20χρόνος και ο μόνος Έλληνας που μπορεί να συγκριθεί μαζί του είναι ο Γιάννης Αντετοκούμπο.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΤΟΡΟΝΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Ο Γιάννης Αγγελάκας τραγουδούσε πριν χρόνια το “Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο” που έγινε αμέσως επιτυχία στην ροκ Ελλάδα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εάν θα μπορούσε να διεσκευάσει αυτό το τραγούδι θα έγραφε «Βαρκελώνη, Τορόντο και Στοκχόλμη». Τρεις τελικοί, ένας τίτλος.

Ο «παρθενικός» τίτλος 

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Οκτωβρίου 2018 και ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα θυμάται αυτή την ημέρα σαν τη δική του επέτειο… Την επέτειο του «ΝΑΙ». Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας τα κατάφερε. Είναι ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που κερδίζει τουρνουά της ATP. Έφτασε στον τελικό του Open της Στοκχόλμης όπου κέρδισε με 6-4, 6-4 τον Έρνεστς Γκούλμπις από τη Λετονία. Ο Τσιτσιπάς χάνει μόλις ένα σετ σ’ όλο το τουρνουά. Η μητέρα του, που έχει παίξει για χρόνια τένις σε υψηλό επίπεδο στη Ρωσία, τρέχει να παρηγορήσει τον αντίπαλο του υιού της. Μαγική εικόνα.

 

Του πήρε το.. σκαλπ 

Ο άνθρωπος που κέρδισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του ATP 250 δεν είναι όποιος και όποιος. Στο παρελθόν είχε εισέλθει στην πρώτη δεκάδα του κόσμου και σε έξι τελικούς που είχε δώσει στο μονό είχε ισάριθμες νίκες. Ο Στέφανος του πήρε το… σκαλπ. Φυσικά για να φτάσει έως την κορυφή κέρδισε τέσσερις αγώνες και είναι στο Νο 16 της παγκόσμιας κατάταξης.

Διαφημίζοντας το τουρνουά 

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά της Στοκχόλμης οι διοργανωτές επέλεξαν τον Έλληνα τενίστα για να το διαφημίσουν στον κόσμο. Που να ήξεραν ότι θα το κατακτήσει! Ο Τσιτσιπάς έλεγε τότε: «Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερό μου παιχνίδι. Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο στόχο, ημιτελικά ή τελικό, επικεντρώνομαι στο να παίξω καλά και μετά θα έρθουν τα υπόλοιπα».

Από την Βούλα στον Στέφανο 

Η Βαρκελώνη είναι γνωστή για τη Las Ramblas, για το Καμπ Νου, για τον Μέσι… Η Ελλάδα στην πόλη της Καταλονίας έχει σπουδαία ιστορία αφού εκεί το 1992, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Βούλα Πατουλίδου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ εμπόδια. Τότε ο Τσιτσιπάς δεν είχε γεννηθεί αλλά είχε ακούσει την ιστορία και 26 χρόνια μετά έφτασε στην ίδια πόλη στον πρώτο τελικό ATP της καριέρας του.

Το πρώτο ραντεβού με Ναδάλ 

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς φτάνει στον  τελικό του Open της Βαρκελώνης (ATP500). Εκεί συναντά τον Ραφαέλ Ναδάλ. Τον «μύθο» του ισπανικού και παγκόσμιου τένις. Ο Ναδάλ είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και ο Τσιτσιπάς στο Νο63. Ο Ισπανός τον κερδίζει με 6-2, 6-1 σε 41′.

Κερδίζοντας τον Τιμ 

Για να φτάσει έως τον τελικό στη Βαρκελώνη ο Τσιτσιπάς χρειάστηκε να παίξει και να κερδίσει και το Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Τσιτσιπάς ενώ είχε χάσει τον Ιανουάριο από τον Ντομινίκ Τιμ τον κερδίζει στη Βαρκελώνη και στον προημιτελικό με 6-3, 6-2. Ο Αυστριακός λίγους μήνες αργότερα θα φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός όπου θα χάσει από τον “βασιλιά” Ναδάλ.

«Θύμα» του ο Τζόκοβιτς 

Στον αθλητισμό γίνονται θαύματα. Ο μικρός κερδίζει τον μεγάλο. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Το θαύμα έγινε στο Τορόντο. Στο 1000αρι Rogers Cup  του Καναδά ο Έλληνας βγάζει… νοκ άουτ τον Σέρβο και συνεχίζει την πορεία του προς τον 2ο τελικό της καριέρας του. Ήταν Αύγουστος, ήταν Πέμπτη και ο Στέφανος κερδίζει με 2-1 (6-3, 6-7 (5-7), 6-3) στους “16”. Ο Τζόκοβιτς είναι στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης και ο Τσιτσιπάς στο Νο27. Σε λίγες ημέρες θα είναι στο Νο15.

«Προσευχηθείτε για την Ελλάδα» 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αφιερώνει τη μεγάλη του νίκη στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Η Ελλάδα βιώνει βαρύ πένθος και ο Στέφανος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού γράφει πάνω στην κάμερα μετά το τέλος του αγώνα: “Pray for Greece”. Είμαι υπερήφανος για τη χώρα μου δηλώνει ο Τσιτσιπάς.

Τζόκοβιτς:«Το άξιζες, φίλε μου»

Ο Σέρβος που λατρεύει την Ελλάδα, αγαπάει και τον Τσιτσιπά. Μπορεί να έχασε από εκεινον αλλά του έγραψε: «You deserved it, file mou», δηλαδή «Το άξιζες, φίλε μου». Αυτό ήταν το σχόλιο του στα social media. Ελλάς-Σερβία συμμαχία.

Το…καρέ της δεκάδας 

Στο Rogers Cup ο Τσιτσιπάς δεν κέρδισε μόνο τον Τζόκοβιτς. Πέρασε τα …εμπόδια άλλων τριών αθλητών που είναι στο top-10 του κόσμου. Στους “32” αφήνει εκτός τον Ντομινίκ Τιμ (Νο8), στα προημιτελικά τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο3) και στα ημιτελικά τον Κέβιν Άντερσον (Νο6). Τέσσερις νίκες κόντρα σε αθλητές που είναι στην δεκάδα του κόσμου. Ο πρώτος που το καταφέρνει…

Ο Ναδάλ πάλι στο δρόμο του 

Την 12η Αυγούστου 2018 ο Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει τον Ραφαέλ Ναδάλ στον τελικό του Rogers Cup (Masters). Ο Ναδάλ που είναι στο Νο1 του κόσμου κερδίζει με 6-2, 7-6 τον Έλληνα τενίστα που συμμετέχει στον 2ο τελικό της καριέρας του. Ο Ναδάλ φτάνει τους 80 τίτλους και ο Τσιτσιπάς θα πρέπει να περιμένει ελάχιστες εβδομάδες για να κερδίσει τον πρώτο του.

Happy Birthday Stefanos 

Την ημέρα του τελικού στο Τορόντο ο Τσιτσιπάς έχει γενέθλια. Είναι πλέον 20 ετών και παίζει τελικό κόντρα στον Ναδάλ. Στις εξέδρες οι Έλληνες τον εμψυχώνουν και στο φινάλε όλο το γήπεδο τραγούδησε το happy birthday στον Στέφανο.

«Η καλύτερη εβδομάδα της ζωής μου» 

Αν και χάνει στον τελικό ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι φυσικά ευχαριστημένος από αυτά που πέτυχε στο τουρνουά του Τορόντο. «Σας ευχαριστώ. Είναι η καλύτερη εβδομάδα της ζώης μου, Η στήριξη που εισέπραξα εδώ ήταν πρωτόγνωρη και σας ευχαριστώ από την καρδιά μου», είπε ο Τσιτσιπάς με την ολοκλήρωση του τελικού.

Ευλογημένος Έλληνας 

Σε άλλη δήλωση του την σπουδαία εβδομάδα του στο Τορόντο ο Τσιτσιπάς αποθεώνει τους Έλληνες φαν του: «Ζω το όνειρο. Είχα μια σπουδαία πορεία στη Βαρκελώνη και τώρα άλλη μια επιτυχημένη πορεία στο Τορόντο. Νιώθω ευλογημένος που έχω τόσους Έλληνες εδώ να με υποστηρίζουν στα παιχνίδια μου, είναι πολύ ωραία πόλη και διασκεδάζω πολύ εδώ». Αθάνατη ομογένεια.

Το… παράσημο από τον Ράφα

Ο Ραφαέλ Ναδάλ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Τσιτσιπά μετά τον τελικό και του δίνει την πιο απλή αλλά και “επιτυχημένη” συμβουλή. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Στέφανο γι’ αυτή τη φανταστική εβδομάδα που είχε. Θέλω να σου πω να συνεχίσεις να δουλεύεις έτσι και όλο το μέλλον είναι μπροστά σου», είπε ο Ισπανός τενίστας μέσα στην… αρένα μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

 

Μποργκ, Μάρεϊ, Φέντερερ μαζί 

Το όνομα του Τσιτσιπά μετά από το Masters του Τορόντο «παίζει» στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου. «Τώρα ο Τσιτσιπάς έβαλε το όνομά του στο μίγμα. Ο Στέφανος Τσιττσιπάς έχει την εμφάνιση του Μπόργκ, την ανταγωνιστική φύση του Αντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ», γράφει κορυφαία παγκόσμια ιστοσελίδα του τένις.

Ύμνοι από το BBC 

Το BBC γράφει μεταξύ άλλων για τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Τζόκοβιτς: «Ο πρωταθλητής του Wimbledon, Νόβακ Τζόκοβιτς, είδε την επιθυμία του για πέμπτο θρίαμβο στο Rogers Cup να τελειώνει με μια ήττα από τα χέρια του Έλληνα έφηβου Στέφανου Τσιτσιπά στο Τορόντο».

Ρεκόρ καριέρας στο raking 

Ο Τσιτσιπάς κέρδισε 555 πόντους από την πρώτη συμμετοχή του στο Rogers Cup και “ανέβηκε” σε λίγες ημέρες από την 27η στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι το καλύτερο δώρο για τα γενέθλια του. Στη θέση αυτή θα αποχαιρετήσει και το 2018 στο οποίο είχε ξεκινήσει όντας στο Νο91!

Παρά μια… 15 νίκες 

Στα τρία τουρνουά ο Τσιτσιπάς έδωσε 16 αγώνες και κέρδισε τους 14. Στη Βαρκελώνη σε 6 αγώνες κέρδισε τους 5 και ηττήθηκε στον τελικό από τον Ναδάλ ενώ στο Τορόντο είχε το ίδιο… σκορ και χαμένο τελικό πάλι από τον Ισπανό. Στη Στοκχόλμη είχε 4-0 και πήρε τον πρώτο του τίτλο.

Πάμε ταμείο… 

Στη Βαρκελώνη από τις 23 έως τις 29 Απριλίου ο Στέφανος κέρδισε 300 πόντους καi 245,940 ευρώ. Στο Τορόντο (6-12/8) και στο 1000αρι Rogers Cup συγκέντρωσε 600 πόντους και 500,340 δολάρια. Τέλος στη Στοκχόλμη (15-21/10) πήρε 250 πόντους και 109,310 ευρώ.

Ατελείωτα ταξίδια 

Μέσα στο 2018 ο Τσιτσιπάς συμμετείχε σε 33 τουρνουά της ATP τα οποία διεξήχθησαν σ’ όλο τον κόσμο. Ο Έλληνας τενίστας ταξίδεψε εκτός από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι, στο Σινσιτάτι, στην Ουάσινγκτον αλλά και στην Καλιφόρνια. Ταξίδεψε στον Καναδά, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στη Γουαδελούπη, στο Κατέρ, στην Αυστραλία και στη Μελβούρνη ενώ στις τελευταίος ημέρες του 2018 είναι μαζί με την Μαρία Σάκκαρη στο Περθ.

Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ … ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ 1000

Ο 20χρόνος τενίστας που κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες συμμετείχε το 2018 σε 9 τουρνουά ATP1000 ανά τον κόσμο. Σ’αυτό του Τορόντο πήγε στον τελικό όπου έχασε από τον Ραφαέλ Ναδάλ ενώ συνολικά είχε σε 19 αγώνες, 10 νίκες και 9 ήττες.

Ξεκίνημα από τις ΗΠΑ 

Η πορεία του στα ATP 1000 αρχίζει από τις ΗΠΑ και το BNP Paribas Open τον Μάρτιο όπου και θα αποκλειστεί στους “64” από το Νο6 τότε στην παγκόσμια κατάταξη, τον Ντομινίκ Τιμ. Ο Τσιτσιπάς αγωνίζεται και στο Μαϊάμι ενώ επιστρέφοντας στην Ευρώπη κάνει σπουδαίες εμφανίσεις στο Μόντε Κάρλο. Τον Απρίλιο του 2018 είναι στο Νο71 και φτάνει έως τους “32” του τουρνουά. Μετά από το Μόντε Κάρλο συνεχίζει στην Μαδρίτη όπου δεν φτάνει μακριά. Πάει στο Μιλάνο. Εκεί παίζει στους “32” με τον Ντελ Πόρτο που είναι στο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης και γνωρίζει τον αποκλεισμό.

Του ταιριάζει η Κίνα 

Μετά από τον θρίαμβο στο Τορόντο, τη συμμετοχή στο Σινσινάτι, ο Τσιτσιπάς ταξιδεύει στην Κίνα για το Masters της Σανγκάης. Τον Οκτώβριο του 2018 φτάνει έως τους “16” στο τουρνουά της Ασιατικής πόλης όπου θα αποκλειστεί (4-6, 6-7) από το Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Κέβιν Άντερσον. Η σειρά τελειώνει στο τέλος του ίδιου μήνα στο Παρίσι που φτάνει έως τους “32”.

Στους “4” στην Ουάσινγκτον

Μπορεί να μην είναι 1000αρι αλλά είναι τουρνουά ATP 500 και είναι πρόκριση στον ημιτελικό. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για να συμμετάσχει τον Αύγουστο στο «Citi Open» και φτάνει έως τους “4”. Εκεί βρίσκει απέναντι του τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο3) και χάνει με 6-2, 6-4.

ΤΑ GRAND SLAMS ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Κάθε χρόνο η κοινοτητά του τένις περιμένει με …κομμένη την ανάσα για να παρακολουθήσει τις “μάχες” στα 4 Grand Slams. Η Μελβούρνη, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη συγκεντρώνουν τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου. Ο “ήρωας” μας ο Στέφανος Τσιτσιπάς συμμετείχε το 2018 για 2η χρονιά και έγραψε ιστορία στο Γουίμπλεντον.

Αρχή από τη Μελβούρνη 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ταξιδεύει στην Αυστραλία και στη Μελβούρνη για να συμμετάσχει στο Australian Open όντας στο Νο82 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν τα κατάφερε όμως αφού αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο από τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ (Νο50) χάνοντας με  6-1, 6-3, 7-6(5) .

Γαλλική σαμπάνια 

Μετά από την Μελβούρνη ο Τσιτσιπάς ταξίδεψε το Μάιο στο Παρίσι για να παίξει στο Ρολάν Γκαρός και στην χωμάτινη του επιφάνεια. Στον 1ο γύρο συναντά τον Κάρλος Ταμπερνέρ και τον κερδίζει με 7-5, 6-7(5), 6-4, 6-3.  Αυτή είναι η πρώτη νίκη της καριέρας του σε Grand Slam αλλά δεν άνοιξε και … σαμπάνια. Έχει τόσα να πετύχει ακόμη.

Σε δυο δόσεις 

Στον επόμενο γύρο όμως πέφτει πάνω στον Αυστριακό Ντομινίκ Τιμ που είναι στο Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο αγώνας τους διήρκεσε 2 ημέρες. Ο Τιμ κέρδισε με 6-2 το 1ο σετ, ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε (6-2), ο Αυστριακός πήρε το 3ο με 6-4 αλλά λόγω ομίχλης οι διοργανωτές διέκοψαν τον αγώνα! Την επόμενη ημέρα ο Τσιτσιπάς έχασε με 6-4 και αποκλείστηκε από τον άνθρωπο που έφτασε έως τον τελικό.

Δυναμικό ξεκίνημα 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συμμετέχει με αξιώσεις στο Γουίμπλεντον και θέλει να κάνει πραγματικότητα αυτό που είχε πει στην αρχή της χρονιάς. Να φτάσει στον 4ο γύρο σε Grand Slam. Αφού αποκλείει στον 1ο γύρο τον Γάλλο Γκρεγκουάρ Μπαρερέ (νο 193), με 6-3, 6-4, 6-7(3), 7-5 κερδίζει στη συνέχεια και τον Αμερικανό Τζάρεντ Ντόναλντστον πάλι σε αγώνα 2 ημερών και παίρνει το εισιτήριο για τους “32” για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Φώναξε… αέρα 

Στους “32” ο Τσιτσιπάς θα βρει στο διάβα του τον Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο και τον …σκορπίζει! Ο Έλληνας επικράτησε με 3-0 (6-2, 6-1, 6-4) και φτάνει για πρώτη φορά στον 4ο γύρο σε Grand Slam.

Μέτρησε η εμπειρία 

Η συνέχεια είναι δύσκολη για τον Τσιτσιπά. Στον 4ο γύρο συναντά τον Αμερικανό Τζον Ίσνερ που είναι στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης και δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Δεν… άντεξε στα δυνατά σερβίς του έμπειρου Αμερικανού και έχασε με 0-3 (4-6, 6-7, 6-7). Ο Τσιτσιπάς που είναι στο Νο35 φεύγει ευτυχισμένος από το Λονδινο.

«Θέλω μια ημέρα να το κερδίσω» 

Ο ευτυχισμένος Τσιτσιπάς δηλώνει μετά τον τελευταίο του αγώνα στο Λονδίνο ότι θέλει μια μέρα να κατακτήσει το Γουίμπλεντον! «Ένας από τους στόχους μου στην αρχή της χρονιάς ήταν να φτάσω στον 4ο γύρο ενός Grand Slam. Το πίστευα, όμως δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα. Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι  στους “16” ενός Grand Slam το οποίο ονειρεύομαι να κερδίσω μια μέρα και ελπίζω να τα καταφέρω μια μέρα», σημειώνει ο 19χρόνος τότε τενίστας.

Ρωσικός… αποκλεισμός 

Στη Νέα Υόρκη και στο US OPEN ο Έλληνας τενίστας ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του στα Grand Slams για το έτος 2018. Ο Τσιτσιπάς κερδίζει στον 1ο γύρο τον Ισπανό Ρομπρέντο αλλά στον 2ο χάνει από τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ με 6-4 6-3 4-6 6-3 και επιστρέφει στη βάση του. Επόμενος σταθμός του θα είναι το Australian Open τον Ιανουάριο του 2019.

 

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ NEXT GEN FINALS

«Βασιλιάς» στο Μιλάνο 

Για 2η συνεχόμενη χρονιά το Μιλάνο «φιλοξένησε» το Next Gen Finals, ένα τουρνουά για τενίστες έως 21 ετών με άλλους κανονισμούς που είναι προάγγελος του ATP Finals. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ταξίδεψε στην πόλη της Ιταλίας ως το Νο1 του κυρίως ταμπλό και επιβεβαίωε τον τίτλο του φαβορί. Έφτασε έως τον τελικό όπου και νίκησε τον 19χρονο Αυστραλό Άλεξ Ντε Μινόρ με 3-1 σετ (2-4, 4-1, 4-3, 4-3). Το κατέκτησε αήττητος αφού είχε σε 5 αγώνες ισάριθμες νίκες.

«Το καλύτερο φινάλε» 

Οι αγώνες στο Μιλάνο ήταν οι τελευταίοι του Τσιτσιπά στο 2018 σε τουρνουά της ATP και όπως δήλωσε ο ίδιος ήταν ο καλύτερος επίλογος αυτός ο τίτλος: «Είναι θα έλεγα το καλύτερος τέλος της χρονιάς. Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα αυτό το τουρνουά, δείχνω καλή αξία αθλητή και έχω όλο το κοινό που με υποστήριξε όλη την εβδομάδα».

 

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ…ΠΛΑΝΟ

Ο Τσιτσιπάς είναι ένα παιδί 20 ετών που θέλει εκτός από το τένις να ζήσει… Θέλει να κάνει…τρέλες, να γευτεί εμπειρίες και να πρωτοπορήσει.

Οικογένεια Τσιτσιπά 

Ο Στέφανος έιναι το πρώτο παιδί του Απόστολου Τσιτσιπά και της Γιούλια Σαλνικόβα. Ο Απόστολος είναι και ο προπονητής του Στέφανου και ο “μέντορας” του. Η μητέρα του είναι πάντα δίπλα του και “βγάζει” ωραία θεμάτα όταν μιλάει για τον υιό της στα ξένα ΜΜΕ. Η οικογένεια έχει άλλα τρία παιδιά, δυο αγόρια και ένα κορίτσι, και ο μεγάλος Στέφανος δείχνει με υπερηφάνεια τα αδέλφια του μέσα από video που ανέβασε μέσα στο 2018 στο κανάλι του στο YouTube. Ο αδελφός του, ο Πέτρος, παίζει και σπουδαίο τένις.

Έρανος για την τραγωδία 

Ο Τσιτσιπάς ήταν από τους πρώτους αθλητές που ευαισθητοποιήθηκαν με την τραγωδία στο Μάτι και ξεκίνησε έρανο δίνοντας εκείνος τα πρώτα 5000 ευρώ. Όπως αποκάλυψε μάλιστα μέσα στους πυρόπληκτους είναι και ένας κοινός του φίλος με την Μαρία Σάκκαρη, ο Άλεξ, ο οποίος τα έχασε όλα στην φονική πυρκαγιά.

Στην κορυφή της Google 

Ποιον αθλητή έψαξαν περισσότερο απ’ όλους οι Έλληνες στο google το 2018; Μα φυσικά τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο 20χρόνος ανάγκασε όλους τους Έλληνες να ασχοληθούν μαζί του και ήταν ο μοναδικός αθλητής στο top-10 στις αναζητήσεις προσώπων στην Ελλάδα. Ο Τσιτσιπάς κατέλαβε στο σύνολο τη 2η θέση.

«Μαζί για το Παιδί» 

Μέσα στο 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε πρέσβης της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί» η οποία έχει στόχο της να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία και την αρρώστια. Η Ένωση προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους ανθρώπους στηρίζοντας περισσότερα από 30,000 παιδιά.

Ο πρώτος αγώνας NBA

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς “ανεβάζει” τις εμπειρίες του από τα ταξίδια στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube. Μέσα στο 2018 εντυπωσιάστηκε από την επίσκεψη του στο Βατικανό και έγραψε πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία του ενώ είδε και το πρώτο του παιχνίδι στο NBA. Με μεγάλη χαρά είδε τον αγώνα Miami Heat-Denver Nuggets και τον σχολίασε. Είναι φαν και του ποδοσφαίρου και είδε μεταξύ άλλων τον αγώνα Μίλαν-Γιουβέντους.

Ο Μπέκερ και ο Φέντερερ 

Είδωλο του από την ημέρα που ξεκίνησε το τένις είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο Έλληνας με τον Ελβετό είχαν κάνει κάποιες κοινές προπονήσεις και επιτέλους θα βρεθούν αντίπαλοι στην αυγή του 2019 στο Περθ και στο Hopman Cup. Βέβαια μέσα στο 2018 ο Στέφανος συνάντησε στο “Σαν Σίρο” τον Μπόρις Μπέκερ και φυσικά φωτογραφήθηκε μαζί του!

Στενή φιλία με τον Καραλή 

Ο Εμμανουήλ Καραλής μέσα στο 2018 πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο επί κοντώ αλλά έκανε και… τρέλες με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Οι δυο νεαροί είναι πολύ καλοί φίλοι και μοιράζονται κοινά όνειρα. Οι δυο τους βγήκαν μ’ ένα μικρόφωνο στο κέντρο της Αθήνας για να ρωτήσουν νέους «Ποιο ήταν το μεγαλύτερο νησί πριν ανακαλυφθεί η Αυστραλία». Η αλήθεια είναι ότι… ψάρωσαν πολλούς. Επίσης διαγωνίστηκαν σ’ αγώνα καρτ στον Άγιο Κοσμά και θέλουν να εξελίξουν το TV Show τους με τίτλο «Πες μου αλλιώς».

Στα κεντρικά γραφεία του Instagram 

Ο Τσιτσιπάς πήγε καλεσμένος στα κεντρικά γραφεία του Instagram στη Νέα Υόρκη και μίλησε για πολλά και … σπουδαία. Είπε ναι στην ερώτηση «εάν μπορεί να κερδίσει το US Open», ενώ αποκάλυψε ότι σταμάτησε να παίζει βιντεοπαιχνίδια και προτιμά να ζει στον αληθινό και όχι στον ψεύτικο κόσμο. Αποκάλυψε στους θαυμαστές του ότι του αρέσει το χταπόδι και το παγωτό με γεύση μάνγκο και λεμόνι.

Πήρε θέση για τα κίτρινα γιλέκα

Με δημοσίευση του στο twitter ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε θέση για την …επανάσταση με τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία. «Η γαλλική επανάσταση είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζετε. Το είδα με τα μάτια μου σήμερα το απόγευμα, είδα την απογοήτευση και το θυμό στα μάτια των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία και βιβλία 

Ο Στέφανος έχει χόμπι την φωτογραφία και μάλιστα αγόρασε και drone το οποίο πήρε γι’ αυτό το λόγο και το… πέταξε μαζί με τα αδέλφια του στη Βουλιαγμένη. Στα ταξίδια του διαβάζει πολλά βιβλία και ένα από τα τελευταία που … δημοσιοποίησε ότι μελετάει είναι η βιογραφία του Τζάκι Τσαν.

ΒΙΝΤΕΟ