Το τελευταίο αντίο στη Μαριάννα Τόλη

Η οικογένεια, φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν σήμερα την τραγουδίστρια και ηθοποιό Μαριάννα Τόλη που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στις 29 Δεκεμβρίου. Η Μαριάννα Τόλη πέθανε σε ηλικία 66 ετών, νικημένη από τον καρκίνο και η κηδεία της τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια η οποία είχε αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στο παιδικό θέατρο άφησε πίσω της ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Οι συγγενείς και οι φίλοι της είναι συντετριμμένοι και φυσικά απαρηγόρητος είναι ο μοναχογιός της.  Ο Χριστόφορος λάτρευε τη μητέρα του και η απώλειά της του στοίχισε πολύ. Να θυμήσουμε πως ο σύζυγος της Μαριάνας, Γιώργος Χάινε, πέθανε επίσης από καρκίνο πριν λίγα χρόνια.

kideia-toli01
Απαρηγόρητος ο μοναχογιός της Χριστόφορος συνοδεύει τη μητέρα του στην τελευταία της κατοικία

Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει δισκογραφικές επιτυχίες.

Το 1977 πήρε μέρος στη Eurovision με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου μαζί με του Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, κατακτώντας την 5η θέση.

Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή. Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams «Η κυρία Στόουν».

Για τρία χρόνια επίσης είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, μετέφρασε βιβλία και έγραψε στίχους για τα παιδικά έργα που ανέβασε. Η Μαριάννα Τόλη είχε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο. Το «κύκνειο άσμα» της ήταν η «Πεντάμορφη και το Τέρας», παράσταση της οποίας είχε αναλάβει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ερμηνευμένο από την ομάδα της Παιδικής Σκηνής του Νέου Θεάτρου Βασιλάκου.

kideia-toli03
Γιάννης Φέρτης, Γιώργος Νανούρης
kideia-toli02
Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Στέλιος Μάινας
tol01
Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Μπέσυ Αργυράκη, Πασχάλης Αρβανιτίδης
tol02
Ρόμπερτ Ουίλιαμς
mm
Μπέσσυ Αργυράκη
toli2
Ισμήνη Καλέση