ΑΧΑΪΑ: Τελευταία μέρα για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς – Συνεχές το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων – “Σφικτοί” οι καταναλωτές λόγω υποχρεώσεων!

Στο τελευταίο 24ωρο ελπίζουν οι καταστηματάρχες να γεμίσουν ακόμα τα ταμεία τους,  αν και είναι δύσκολο να κερδίσουν μερίδιο από το εισόδημα των καταναλωτών καθώς τα μέτωπα των οικονομικών υποχρεώσεων δεν άφησαν τελικά και πολλά περιθώρια.
Χθες το κέντρο της Πάτρας ήταν γεμάτο και με πολύ δυσκολία μπορούσε να διασχίσει κανείς τους κεντρικούς της δρόμους και ιδιαίτερα τους πεζόδρομους. Η αγοραστική κίνηση όμως στα καταστήματα ήταν περιορισμένη.
Σήμερα  το ωράριο των καταστημάτων θα είναι συνεχές, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που περιμένουν την εκπτωτική περίοδο η οποία έρχεται με τον καινούργιο χρόνο.
Εν τω μεταξύ στους δρόμους έχουν βγει και οι «ράμπο» της εφορίας. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε εμπορικά κέντρα, υπαίθριες αγορές, εστιατόρια, νυχτερινά μαγαζιά και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Πιο αισιόδοξη από ποτέ, για μία ακόμα χρονιά γιορτινό και διακεκριμένο πανελλαδικά, αλλά πάντα με κοινωνικό πρόσωπο, είναι φέτος το Αίγιο, που συνδυάζει -με τη βοήθεια δήμου, φορέων και συλλόγων -τα καλύτερα συστατικά για την Πρωτοχρονιά.Με χιλιάδες επισκέπτες και ετεροδημότες, η αγορά της πόλης – στολισμένη απ’ άκρη σ’ άκρη -δείχνει να ανασαίνει οικονομικά, παρότι έμποροι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες «κρατούσαν μικρό καλάθι», γνωρίζοντας τη φυσιολογική διστακτικότητα του καταναλωτικού κοινού, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων κατά το μήνα Δεκέμβριο.
Ο αυξημένος τζίρος των τοπικών επιχειρήσεων είναι αναμφισβήτητος – αν και σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με πέρυσι- κάτι που αποδίδεται στις καλές εκπτωτικές τιμές προϊόντων, με εξαίρεση στα τρόφιμα που παρέμειναν σταθερές.Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου τονίζει, ότι είναι μια περίοδος δυνατή για τα εμπορικά, όχι όμως όπως μέχρι και το 2009.

Αυτό που πάντως βλέπει ο εμπορικός κόσμος, είναι η εμφανής αλλαγή στη διάθεση του κόσμου και αυτό κοιτά να τονώσει πιο πολύ, με δρώμενα και εορταστικό διάκοσμο.Το κόστος του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτει ακόμα και πιο φθηνό από το 2017, με κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τσουρέκια στα 8 με 11 ευρώ, δίπλες στα 12 ευρώ το κιλό και βασιλόπιτα περίπου στα 11 ευρώ.
Στα κρέατα οι τιμές είναι ενίοτε χαμηλότερες, με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Αιγίου Τάκη Βούλγαρη να λέει χαρακτηριστικά, ότι αυτό εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας να πάρει. Από 9 έως 10,50 ευρώ το κιλό πωλούνται τα ντόπια μοσχάρια και από 6,50 έως 8,50 τα εισαγόμενα. Οι χοιρινές μπριζόλες στα 5-6 ευρώ το κιλό, το χοιρινό 3,50 το εγχώριο και 4,50 το εισαγόμενο, στα 7 με 8,50 ευρώ το αρνί και από 8 μέχρι 9,50 ευρώ το κατσίκι.