Σάλος στο ΚΙΝΑΛ από δηλώσεις Μαλέλη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη σε ραδιοφωνικό σταθμό, περί «στενών σχέσεων» του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνται στην ίδια προοδευτική κατεύθυνση.

Η δήλωση του γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνεργαστεί με μια Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που «θα φέρει τον όλεθρο» και ότι δεν θα φοβηθεί και δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική– σενάριο που αποκλείει κάθε σύμπραξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές- προκάλεσαν τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, που ζήτησαν διευκρινίσεις και εξηγήσεις από την Φώφη Γεννηματά.

Με δήλωσή του στον ραδιοσταθμό «Νews24/7» ο κ. Μαλέλης δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν φοβάται τις δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική και σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, δεν θα συνεργαστεί «με μία κυβέρνηση που θα φέρει τον όλεθρο»! Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ευθαρσώς πως «και βέβαια δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ», γιατί «εμείς σαφώς κινούμαστε στην προοδευτική κατεύθυνση». «Δεν θα φοβηθούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική ακόμη και αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, δεν θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που θα φέρει τον όλεθρο. Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Εάν δεν μπορούμε να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα, δεν έχει νόημα για εμάς οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία», πρόσθεσε, κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από αυτή που πρόσφατα έχει υιοθετήσει η πρόεδρος του κόμματος.

Κατά τον ίδιο, ο πήχυς για το κόμμα του στην εθνική εκλογική αναμέτρηση είναι τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό. «Ενα 6-7% θα έπρεπε να μας προβληματίσει», παρατήρησε με νόημα ο κ. Μαλέλης και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Εσπασαν τα τηλέφωνα στη Χαριλάου Τρικούπη

Τα τηλέφωνα στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά έσπασαν για διευκρίνεις. Ορισμένα στελέχη δήλωσαν την οργή τους γιατί ο καθένας στην παράταξη μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες ενώ αυτό προκαλεί φθορά στην παράταξη. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι η δήλωση του Σταμάτη Μαλέλη ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία χωρίς άνωθεν έγκριση και ότι του ζητήθηκε «αρμοδίως» να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές στο Κίνημα Αλλαγής, με τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος.

Κινούνται οι φιλο-ΣΥΡΙΖΑ του χώρου

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο περί συγκρότησης Κίνησης για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Για τη σύγκλιση δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής αλλά και άλλες πολιτικές κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι πληροφορίες θέλουν στην Κίνηση να συμμετέχουν κυρίως κάποιες περιθωριακές προσωπικότητες της κεντροαριστεράς που ανήκουν στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη, αλλά και στο “παπανδρεϊκό” μπλοκ. Ορισμένοι βλέπουν πίσω από την πρωτοβουλία καθηγητές πανεπιστημίου που δεν έχουν κρύψει την συμπάθειά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ (Τσουκαλάς, Μουζέλης) και στελέχη της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου- όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- που όμως εδώ και καιρό έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με το ΚΙΝΑΛ και κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ που ερωτήθηκαν από το iefimerida δεν απέδιδαν στις κινήσεις αυτές καμία σημασία, εκτιμώντας ότι είναι μια ακόμα κίνηση που εκπορεύεται από την Κουμουνδούρου με σκοπό να πιεστεί το ΚΙΝΑΛ προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα. Σενάριο όμως που βρίσκει την απόλυτη διαφωνία όλων των κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ που αποκλείουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε πρόσφατες τοποθετήσεις της η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τον αυτόνομο ρόλο του Κινήματος Αλλαγής και αποφεύγει κάθε συζήτηση περι συνεργασιών, περιμένοντας να δεί τι θα προκύψει από την αριθμητική της κάλπης.