ΠΑΤΡΑ: Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων καταγγέλλει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τη νύχτα της έναρξης του Καρναβαλιού

Η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει:
Το κλαδικό σωματείο εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καταγγέλει σύσσωμους τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων στην περιοχή μας που ετοιμάζονται να αποφασίσουν την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 2 τη νύχτα στην έναρξη του καρναβαλιού στην Πάτρα.
Συγκεκριμένα, χριστουγεννιάτικα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Αλεξόπουλο, και πρόταση των δύο εμπορικών συλλόγων της Πάτρας, με σκοπό να κάνουν ακόμα ένα δωράκι (μέρες που είναι) στους μεγαλεμπόρους και στις πολυεθνικές.
Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους που τούτες τις μέρες τραβάνε τον αλίμονο στα εμπορικά καταστήματα, σούπερ μαρκετ και πολυεθνικές. Μάλιστα με περισσό θράσος και ειρωνεία, απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του σωματείου μας ο εμπορικός σύλλογος Πάτρας, με πρόεδρο τον κ Ρώρο, διατείνεται ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά όλα τα εμπορικά αλλά μόνο αυτά που πουλάνε καρναβαλικά!! Άραγε κύριε Ρώρο και κύριε αντιπεριφερειάρχη που τον στηρίζεται, πόσα εμπορικά καταστήματα γνωρίζεται να μην πουλάνε καρναβαλικά εκείνες τις μέρες;; Πόσες αλυσίδες, πόσες πολυεθνικές;
Όχι κύριοι δεν έχουμε χαζέψει ακόμα, παρόλο που αυτό επιθυμείτε. Καταλάβαμε πολύ καλά την πρότασή σας. Άλλωστε ο κύριος Αλεξόπουλος κατάλαβε ακριβώς αυτό που καταλάβαμε και εμείς γι’ αυτό και εισηγείται συγκεκριμένα «την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης της Πάτρας, για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, πέραν του προκαθορισμένου ωραρίου & μέχρι ώρα 2:00».
Επίσης προκαλεί η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου αλλά και η Περιφερειακή Αρχή, υποστηρίζοντας ότι θα τηρηθεί ο νόμος όσο αφορά τις ώρες που θα δουλέψουν οι εμποροϋπάλληλοι. Ή εθελοτυφλούν ή δεν έχουν καμία επαφή με τον εργατόκοσμο που αναγκάζεται να δουλεύει απλήρωτος και ανασφάλιστος επιπλέον ωρες εργασίας στα καταστήματα, μην μπορώντας να αντιδράσει γιατί φοβάται μην χάσει τη δουλειά του.
Το σωματείο μας είναι κάθετα αντίθετο στο μέτρο της λευκής ή πολύχρωμης νύχτας (όπως το «βάφτισε» ο κ. Ρώρος), ακόμα κι αν αφορά και δίωρη παράταση ωραρίου. Όλα αυτά είναι τερτίπια για να ξυλώνεται το ωράριο. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο, που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήδη πληρώνουν σκληρά το τίμημα της απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Δεν θα ανεχτούν να δουλεύουν μέχρι τα ξημερώματα, την ώρα μάλιστα που θα μπορούσαν να διασκεδάζουν!!!
Σας το ξαναδηλώνουμε! ΤΟ ΠΑΡΑΞΗΛΩΣΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ! Δεν θα μας κάνετε ζόμπι. Δεν θα σας αφήσουμε να μας πατήσετε άλλο!
Απαιτούμε από τους εμπορικούς συλλόγους της Πάτρας, από την Περιφερειακή αρχή από τον ίδιο τον κ. Κατσιφάρα, να μην τολμήσουν να εφαρμόσουν «λευκή ή πολύχρωμη νύχτα» στην Πάτρα. Θα έχουν να κάνουν με το εργατικό κίνημα της πόλης μας!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων