Γαλλία: Θλίψη και οργή για τη φονική πυρκαγιά στο προάστιο Μπομπινί

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σε πολυώροφο κτίριο διαμερισμάτων στο προάστιο Μπομπινί στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα, τις κόρες της, ηλικίας 3 και 8 ετών και σε μια 25χρονη ένοικο, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η 42χρονη μητέρα με τα δύο κοριτσάκια βρέθηκαν νεκρές στον πρώτο όροφο του κτιρίου, κοντά και μέσα στον ανελκυστήρα. Ο πατέρας της οικογένειας, ηλικίας 49 ετών, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Άλλοι τέσσερις ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Η 25χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου. Είχε βρεθεί τραυματισμένη και απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Η οικογένεια ζούσε στον 18ο όροφο. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, μπήκαν στο ασανσέρ για να διαφύγουν αλλά εγκλωβίστηκαν στον πρώτο όροφο. Η μητέρα και τα παιδιά της δηλητηριάστηκαν από τους καπνούς.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 21.30 το βράδυ της Πέμπτης, από ένα διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Πανικόβλητοι, οι ένοικοι του διαμερίσματος αυτού, βγήκαν έξω φωνάζοντας και στους γείτονές τους να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε πέραν του πρώτου ορόφου.

Στη συνοικία, πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα εκφράζοντας τη θλίψη και τον θυμό τους. Επιτέθηκαν μάλιστα φραστικά στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και ιδίως στον δήμαρχο του Μπομπινί, Στεφάν ντε Παολί, όταν πήγε να μιλήσει στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Έρχονται εδώ όταν υπάρχουν κάμερες ή νεκροί» φώναξε ένας νεαρός άνδρας, που ισχυριζόταν ότι οι σωλήνες του εξαερισμού στην πολυκατοικία του είναι ελαττωματικοί. Άλλοι διαμαρτύρονταν για τις κατσαρίδες και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους.

Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλωθεί πολλές φονικές πυρκαγιές στην περιοχή του Σεν-Σεν-Ντενί. Στις 30 Ιουλίου, σε ένα κτίριο της Ομπερβιλιέρ, έχασαν τη ζωή τους μια μητέρα και τα τρία παιδιά της, όταν ένας 10χρονος έβαλε φωτιά παίζοντας με έναν αναπτήρα. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα εμπορικό κατάστημα που είχε μετατραπεί σε σπίτι από μια οικογένεια. Στις 22 Δεκεμβρίου, δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά στο κτίριο όπου είχαν κάνει κατάληψη, στο Ντρανσί.