Αποστάσεις Καμμένου από Σγουρίδη: Θεωρίες φαντασίας τα περί δήθεν θερμών επεισοδίων

Αποστασιοποιείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις δηλώσεις του στενού του συνεργάτη και αντιπροέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο θα μπορούσε να είναι το γεγονός που θα ανατρέψει την αναμενόμενη κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων προς επικύρωση.

«Θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επισοδείων (sic) ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα» έγραψε στην ανορθόγραφη ανάρτησή πτου στο twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αδειάζοντας με εύσχημο τρόπο τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, χωρίς όμως να κατονομάζει τον Παναγιώτη Σγουρίδη.

«Είμαστε η πιό ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που δύο φορές την τελευταία εβδομάδα επισκεπτόμενος τη Λέρο και την Κύπρο έχει προειδοποιήσει τους Τούρκους ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα τους τσακίσουν και θα τους συντρίψουν «αν κάνουνε έν χιλιοστό κίνησης».

Σγουρίδης: Ένα θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να αποτρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών να φτάσει στη Βουλή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στη Βουλή άφησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να συμβούν γεγονότα».

Μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει γύρω στις 15 Ιανουαρίου» ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ ρωτήθηκε πότε θα επιλέξει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας γα μετονομασία της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία.

«Η καθυστέρηση μπορεί να είναι ένας μήνας, δύο μήνες» είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης επισημαίνοντας ότι «η εισαγωγή (σσ της Συμφωνίας των Πρεσπών) στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι deadline για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα δείτε ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί -με μεγάλες και βαριές υπογραφές- και δεν έχουν μπει ποτέ στο κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Σγουρίδης.

Στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά ολα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει άμεσα ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

Ο αντπρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι «το πότε θα εισαχθεί (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) έχει ένα δρόμο. Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο και αυτο δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή».

«Από τη μακρά θητεία μου μπορεί μια συμφωνία να έχει υπογραφεί αλλά να έρθει στη Βουλή σε χρόνο που δεν μπορεί να υπολογίσεις. Υπάρχουν πολλές φορές συμφωνίες που κράτη για τον α ή β λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συμφωνία για να έχει ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σε δύο κοινοβούλια. Γιατί όταν εισαχθεί στο κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛτότε αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους και παράλληλα την κυβερνητική επλειοψηφία» είπε ο κ. Σγουρίδης.

Κατά τον ίδιο, πάντως, «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο-Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο εληνικό κοινοβουλιο». Διευκρίνισε, δε, ότι «καθυστέρηση μπορεί να είναι και 2 μήνες και 1 μήνας στο χρόνο από τη στιγμή που κυρώνεται στο σκοπιανό κοινοβούλιο».

Στην ερώτηση του Γιάννη Μακρυγιάννη και του Μάκη Πολλάτου ποιοι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν όταν εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή ο Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι «θα παραιτηθούν όλοι γιατί αυτό έχει συζητηθεί και έχει ανακοινωθεί δημοσίως από τον Πάνο Καμμένο». Στην ερώτηση, μάλιστα, με συγκεκριμένα ονόματα υπουργών ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «φυσικά» θα παραιτηθούν όλοι.

Άδωνις: Τις θεωρίες φαντασίας τις είπε ο αντιπρόεδρος του Καμμένου, βγάλτε άκρη

Το θέμα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.