(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το 13ο Γυμνάσίο στηρίζει την Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς του 13ου Γυμνασίου Πάτρας, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Μια εμπειρία με και για τους πρόσφυγες», επισκέφτηκαν το στέκι της «Κίνησης για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας». Η Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος Erasmus+ του 13ου Γυμνασίου Πάτρας αποτελείται από τους:

Γιώτα Τσουκαλά, Γιάννης Βλάχος, Μιχάλης Αντωνέλλος, Αγγελική Παπαδοπούλου, Χαρά Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Παΐζης, Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενημερώθηκαν από το μέλος της «Κίνησης» Ν. Παπαγεωργίου και από τα μέλη και δασκάλες του “σχολείου της Κίνησης” Β.Κοντζιά και Γ. Μέμμουγια την προσφυγική κρίση, για τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις της όπως η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από εθελοντές εκπαιδευτικούς, για την προσφυγική πραγματικότητα στην Πάτρα καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Επίσης επικοινώνησαν, αλληλεπίδρασαν και γνώρισαν μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής (Πακιστάν, Κασμίρ, Ιράν, Σουδάν, Σενεγάληκ.ά) οι οποίοι τους αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και μαρτυρίες, τις αιτίες και τους λόγους που εξωθούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταναστεύσουν, τους εξέφρασαν τις ανάγκες τους και τα όνειρά τους για το μέλλον αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σχετικά με την ενσωμάτωση και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Επιπρόσθετα οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, παρέδωσαν στην «Κίνηση» τρόφιμα και είδη ρουχισμού, που συνέλλεξαν με τη σύμπραξη των γονέων και συμμαθητών τους.

Τα μέλη της «Κίνησης» εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή τους στους μαθητές και γονείς που τους επισκέφτηκαν, ενώ συνεχάρησαν τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν κ.κ. Π. Τσουκαλά και Γ. Βλάχο για την πρωτοβουλία τους στη διαμόρφωση ευαίσθητων και ενεργών πολιτών και συμφώνησαν για τη συνέχεια και συστηματικότητα των παρεμβάσεων αλληλεγγύης και προσφοράς. Έτσι η συνεργασία, μετά από αίτημα και υπόσχεση των μαθητών, ανανεώθηκε με τη συμμετοχή τους και σε άλλες δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως κοινό μαγείρεμα με σκοπό την ανταλλαγή της κουλτούρας και του πολιτισμού των χωρών προέλευσης των προσφύγων.»