Κίνδυνος κατασχέσεων για 4.800.000 οφειλέτες

 

«Καταδρομική επίθεση» ετοιμάζουν Εφορία και ΕΦΚΑ εναντίον 1.850.000 οφειλετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο κατασχέσεων για οφειλές, ενώ στην ίδια μοίρα μπορεί να βρεθούν επιπλέον 3.000.000 που βρίσκονται στις «μαύρες λίστες».

Ο λόγος για τον οποίο θα «τρέξουν» με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς οι κατασχέσεις σχετίζεται με το γεγονός ότι αποτελούν πλέον ένα από τα βασικότερα στηρίγματα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήδη έχει σχεδιάσει την επόμενη… καταδρομική επιχείρηση κατά περίπου 1.150.000 φορολογούμενων, στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Το ίδιο ισχύει και για περίπου 700.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, που βρίσκονται εδώ και μήνες στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη».

Η διοίκηση της ΑΑΔΕ διαπιστώνει ότι η επιτάχυνση των κατασχέσεων έχει… διπλά θετική επίδραση. Από τη μία εισπράττονται ολοένα και υψηλότερα ποσά και από την άλλη εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι στις ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των οφειλετών, οι οποίοι περιορίστηκαν σε 4.199.379, από 4.312.395 τον Σεπτέμβριο. Η εξήγηση βέβαια είναι πολύ απλή, καθώς η μείωση των οφειλετών οφείλεται στις αυξημένες κατασχέσεις! Επιπλέον, οι εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων διαμορφώθηκαν στα 4,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι σε λίγες ημέρες, που θα κλείσει το έτος, θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ετήσιο στόχο των 5 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία του Οκτωβρίου προκύπτει ότι οι εισπράξεις παλαιών χρεών διαμορφώθηκαν στα 2,569 δισ. ευρώ ενώ των νέων σε 1,917 δισ. ευρώ.

Πόσους στέλνει για… εκτέλεση η ΑΑΔΕ

Περίπου 1.150.000 οφειλέτες απειλούνται άμεσα με… ξαλάφρωμα των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι τουλάχιστον εφιαλτικά, καθώς τον Οκτώβριο προστέθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 972 εκατ. ευρώ, ενώ 1 στα 2 ΑΦΜ είναι «στο κόκκινο». Μάλιστα, 1.148.583 φορολογούμενοι βρίσκονται σε διαδικασία επιβολής αναγκαστικών μέτρων. Επιπλέον, 1.790.740 οφειλέτες βρίσκονται υπό ένταξη σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ μέχρι στιγμής 1.155.649 είδαν τους λογαριασμούς τους να… ξαλαφρώνουν. Οι κατασχέσεις αποτελούν άλλωστε τη «φλέβα χρυσού», η οποία κρατάει εντός στόχων το πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα επέτρεψε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, αν και η εικόνα είναι πλασματική λόγω της περικοπής δαπανών και της άρνησης πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η υπερφορολόγηση οδήγησε από την αρχή του έτους στη δημιουργία επιπλέον απλήρωτων οφειλών ύψους 7,137 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη εντός του 2018 στα 8,333 δισ. ευρώ. Μόνο τον Οκτώβριο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 972,3 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 507,3 εκατ. αφορούσαν σε φόρους εισοδήματος, 173,6 εκατ. ευρώ στη μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ και λοιπών φόρων περιουσίας, 203,1 εκατ. στον ΦΠΑ και 47 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Ποιοι προστατεύονται από κατασχέσεις ποσών

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε διαδικασία επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μπορούν να επικαλεστούν μια σειρά από λόγους τους οποίους εξετάζει η φορολογική διοίκηση πριν προχωρήσει στο «σφαγείο» ή στην προσωρινή… άφεση αμαρτιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εναλλακτικές που έχουν οι οφειλέτες προκειμένου να αποφύγουν προσωρινά τις κατασχέσεις είναι οι εξής:

1. Υπαγωγή των οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές Αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά) έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Από τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί, τότε αναστέλλεται. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

α) Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.

β) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος επίσης κατά την τελευταία 5ετία.

2. Προστασία των τακτικά καταβαλλόμενων μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου». Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεων του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων, οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

3. Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Κάθε οφειλέτης που έχει ένα μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος μπορεί, όποτε θέλει και έχει τη σχετική ρευστότητα, να πληρώνει οποιουδήποτε ύψους ποσό ως «έναντι» του συνολικού αυτού χρέους, χρησιμοποιώντας την Ταυτότητα Οφειλής, δηλαδή τον κωδικό πληρωμής που συνοδεύει το χρέος του. Με τη μέθοδο της καταβολής ποσών «έναντι» επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση του υπολοίπου της οφειλής. Μπορεί δε με τον τρόπο αυτόν μια οφειλή της τάξεως των 1.000 ή των 2.000 ευρώ να μειωθεί σταδιακά κάτω από τα 500 ευρώ και ο οφειλέτης να πάψει να τουλάχιστον να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.

4. Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης εναντίον του οποίου έχει επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης ποσοστού επί του τμήματος του μηνιαίου μισθού του άνω των 1.000 ευρώ. Έχει δε δικαίωμα να ζητήσει από τον προϊστάμενο της ΔΥΟ, στην οποία υπάγεται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται και κατάσχεση έναντι χρεών του προς το Δημόσιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτήν.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο