Θεσσαλονίκη: Ισραηλινοί αγοράζουν ξενοδοχεία, κτήρια μέχρι και ορόφους

Υπό επενδυτική «πολιορκία» τελεί η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών κτηρίων, αλλά και ξενοδοχειακών ακινήτων, καθώς οι τελευταίοι μήνες έχουν σημάνει τη μετουσίωση σε πράξη των μέχρι πρότινος διερευνητικών επαφών επενδυτών που εξέταζαν την τοποθέτησή τους στην πόλη.

Χαρακτηριστική είναι οι περίπτωση Ισραηλινών που δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση για τη Θεσσαλονίκη την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από το 2016, όποτε και ξεκίνησε να καταγράφεται το ενδιαφέρον.

Εσχάτως στο «παιχνίδι» μπήκαν και επενδυτικά funds ισραηλινών συμφερόντων που αναζητούν ακίνητα, αλλά και ξενοδοχεία για να αποκτήσουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά του ενδιαφέροντος είναι τα πυκνά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο το τελευταίο διάστημα, που αναφέρουν τη Θεσσαλονίκη ως μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στον τομέα της κτηματαγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως ίδιο μοντέλο ακολούθησαν ισραηλινά funds τα προηγούμενα χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με κορυφαίο παράδειγμα τη Βαρκελώνη.

Χαρακτηριστική, πάντως, της ελκυστικότητας της Θεσσαλονίκης για τους Ισραηλινούς, είναι η περίπτωση τετράστερου ξενοδοχείου εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης που φέρεται να πέρασε σε χέρια Ισραηλινών, καθώς, εσχάτως, και πολυόροφου κτηρίου επι της οδού Παπαναστασίου.

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα που μετουσιώνεται σε αγορά είτε διαμερισμάτων, είτε και ολόκληρων ορόφων σε πολυκατοικίες, που κάποτε στέγαζαν κυρίως βιοτεχνικούς χώρους, καταγράφεται στις οδούς Πτολεμαίων, Αντιγονιδών, Αμβροσίου, Οδυσσέως, Αφροδίτης και Αισώπου.

Κάποιοι εκ των αγοραστών, όπως λένε γνωστές της αγοράς επιλέγουν χώρους 200 τμ και τους χωρίζουν σε διαμερίσματα των 50 τμ, προκειμένου να τους νοικιάσουν, μετά την ανακαίνιση τους ως Airbnb, ενώ άλλοι αποκτούν ορόφους ολόκληρους στην ίδια πολυκατοικία με σκοπό να τους αξιοποιήσουν επίσης για βραχυχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, η κινητικότητα αυτή εδράζεται στην αντίληψη πως η ελληνική αγορά είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια με χαμηλές αποτιμήσεις των ακινήτων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με την αποκόμιση εσόδων από την εκμετάλλευση, οι επενδυτές αποβλέπουν κυρίως στην κεφαλαιοποίηση σημαντικών υπεραξιών στο μέλλον, εκτιμώντας ότι οι οικονομικές συνθήκες θα είναι καλύτερες και οι αξίες θα βρεθούν σε ανοδική πορεία.

Πηγή: Thestival.gr