Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με χιόνια και στα ημιορεινά

Για την παραμονή των Χριστουγέννων προβλέπονται, στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια, νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα βόρεια ορεινά και την νύχτα σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται καιρός αρχικά αίθριος, βαθμιαία στην ανατολική νησιωτική χώρα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι τις βραδινές ώρες από τα βόρεια σε βόρειους, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, σε πτώση από τη νύχτα στα βόρεια.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα φυσούν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Για την Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Από τη νύχτα αναμένονται τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ, από το βράδυ βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου, όμως από την νύχτα θα υποχωρήσει κι άλλο.

Για την σεισμόπληκτη Ζάκυνθο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και την Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Την νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία θα είναι βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 βαθμό έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, κατά τόπους, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα), ενώ από την νύχτα θα υποχωρήσει σημαντικά.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες, θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες αναμένονται τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, 3 έως 4 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα πνέουν βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, τοπικά, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες θα επικρατήσουν τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τη νύχτα στα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί, εντάσεως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. (σημ: στα βόρεια, τοπικά, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, όμως θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις από τις βραδινές ώρες, με ασθενείς τοπικές βροχές. Θα φυσούν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 10 και 19 βαθμών Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένεται καιρός αρχικά γενικά αίθριος, όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες, με ασθενείς τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τα Χριστούγεννα
Για τα Χριστούγεννα, στα δυτικά, στα κεντρικά, στα βόρεια και στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της

βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα κεντρικά ημιορεινά. Τα φαινόμενα στα βόρεια, στο Ιόνιο και στην Ήπειρο από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι δυτικών διευθύνσεων, 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από Βορρά προς Νότο. Θα σχηματιστεί ισχυρός παγετός, κατά τόπους, τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.