Ανακοινώνεται σήμερα το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές για το 2019

Με μια 15σέλιδη παρουσίαση προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια ως προς το πιθανό συνολικό ύψος των νέων εκδόσεων ομολόγων, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα επισημοποιήσουν την πρόθεσή τους να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές την προσεχή χρονιά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 θα θέτει, μέσω των τριών σεναρίων, ένα ενδεικτικό εύρος των χρημάτων που μπορεί να αναζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για αυτό και ξεκαθαρίζοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και από το ύψος των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» από τις 9 Δεκεμβρίου, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2019 και να ακολουθήσει πιθανότατα άλλη μία, ώστε να αντληθούν συνολικά έως 7 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή ανακοίνωση δεν θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες έκδοσης νέων κρατικών τίτλων, ούτε θα προσδιορίζεται η διάρκειά τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε το protothema.gr την περασμένη Πέμπτη, εάν οι παρούσες συνθήκες διατηρηθούν έως τους πρώτους μήνες του 2019, τότε το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί η έξοδος με 5ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να προχωρήσει και στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά επί του παρόντος η απόδοση του υφιστάμενου τίτλου (4,371%) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον. Αντιθέτως, το 5ετές έχει υποχωρήσει στο 3,279%. Το συγκεκριμένο ομόλογο είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά με απόδοση 4,95%, λήγει τον Απρίλιο και το ποσό των λήξεων φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2017 η σημερινή κυβέρνηση εξέδωσε νέο 5ετές ομόλογο με απόδοση 4,625% και άντλησε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν από την ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον νέο κρατικό τίτλο.

Η παρουσίαση προς την επενδυτική κοινότητα θα περιλαμβάνει επίσης:

– Τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 11,74 δισ. ευρώ (χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, που αναχρηματοδοτούνται) για το 2019 και υπερκαλύπτονται από το «μαξιλάρι» ρευστότητας και το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενδεικτικά, στο «μαξιλάρι» έχουν συγκεντρωθεί 26,6 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται 7,5 δισ. ευρώ που έχουν μπει στην άκρη από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, εάν η Ελλάδα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της: (α) θα λάβει συνολικά 1,3 δισ. ευρώ την προσεχή χρονιά από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, (β) θα εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ από την ακύρωση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου του 2ου Μνημονίου.

– Την τρέχουσα σύνθεση του ελληνικού χρέους, τα χαρακτηριστικά του και τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης που έχουν υλοποιηθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΟΔΔΗΧ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται σήμερα στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Τη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Πέρα από την επιστροφή στις αγορές, βασικό μέλημα του ΟΔΔΗΧ για το 2019 θα είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας επαναγοράς ακριβού βραχυπρόθεσμου χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο. Στο πλαίσιο αυτό, από την προσεχή χρονιά η Ελλάδα θα δρομολογήσει την πρόωρη αποπληρωμή του μισού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Από τα 9,4 δισ. ευρώ που καλείται συνολικά να καταβάλει η χώρα μας στο ΔΝΤ έως τις αρχές του 2024 προκειμένου να μηδενίσει τις οφειλές της προς το Ταμείο, τα 5 δισ. ευρώ έχουν τσουχτερό επιτόκιο (4,9%) και ενέχουν αυξημένο συναλλαγματικό κίνδυνο, γι’ αυτό προβλέπεται να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους. Οι αναγκαίοι πόροι θα αντληθούν είτε από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων είτε από τις αγορές είτε και από τις δύο πηγές. Η αρχή θα γίνει, κατόπιν εγκρίσεως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την πρόωρη εξόφληση δόσεων συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το 2019. Θα ακολουθήσουν άλλα 3 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021, ώστε η Ελλάδα να απαλλαγεί πλήρως από το ακριβότερο κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ. Λίγο νωρίτερα από τη λήξη τους (στις 19 Ιουλίου και στις 22 Οκτωβρίου 2019) μπορεί να αποπληρωθούν και τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους 4,791 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη από το βήμα του Capital Link.

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 2019

Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ: 4,791 δισ. ευρώ

Ομόλογα: 2,925 δισ. ευρώ

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): 1,983 δισ. ευρώ

Ομόλογα που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες: 996 εκατ. ευρώ

Δάνεια Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ): 472 εκατ. ευρώ

Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ): 324 εκατ. ευρώ

Λοιπά δάνεια: 181 εκατ. ευρώ

Ομόλογα εκτός PSI: 36 εκατ. ευρώ

Τιτλοποιήσεις: 30 εκατ. ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 11,738 δισ. ευρώ

Πηγή: Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)