Αντικειμενικές αξίες: Ποιες αλλαγές έρχονται στα ακίνητα

ÁÊÉÍÇÔÁ ÅÊÁÈÁÑÉÓÔÇÊÁ ÅÍÖÉÁ . (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Τα πάνω – κάτω έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Πριν καλά καλά οι νέες αντικειμενικές αξίες εφαρμοστούν καθολικά στη φορολογία, πέραν δηλαδή της χρήσης τους για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έρχονται αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές το 2019 και το 2020, ώστε να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε ιδιώτες εκτιμητές  ώστε να προσδιορίσουν τις τιμές «ζώνης» σε όλη των χώρα. Οι εκτιμητές σε δυο μήνες έδωσαν τιμές για 10.000 περιοχές.

Το υπουργείο Οικονομικών έλαβε την απόφαση να μονιμοποιήσει το ρόλο τους στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από εδώ και στο εξής, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα ανατίθεται στους ειδικούς εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών και οι οποίοι θα έχουν τα απαραίτητα κριτήρια.

Οι ίδιοι θα δεσμεύονται από τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας του υπουργείου Οικονομικών και τα επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση με διαφανείς διαδικασίες.

Οι ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών θα διαμορφώνουν με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης τα έγγραφα εκτίμησης και αφού έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα τελευταία θα ψηφιοποιούνται μέσω κωδικών του Taxisnet που θα διαθέτουν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Από την Πρωτοχρονιά και μετά, οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Για παράδειγμα η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στις 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν του φόρους μεταβίβασης. Οι αυξημένες κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανεβάσει τις φορολογικές εισπράξεις.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης καταγράφουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πάνω από 273 εκατ. ευρώ έχουν πληρώσει στην Εφορία οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα φέτος. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.