Σήμερα το ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Ιδιαίτερο είναι το φετινό ηλιοστάσιο. Θα ακολουθήσουν η τελευταία πανσέληνος και βροχή μετεωριτών του 2018, ενώ πανσέληνο μαζί με το ηλιοστάσιο θα έχει πάλι το 2029.

Το ηλιοστάσιο επί της ουσίας είναι μία και μόνο στιγμή και πιο συγκεκριμένα όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Φέτος αυτή η στιγμή είναι στις 22:22 ώρα Ελλάδας. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και οι νύχτες να μικραίνουν.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται σε κάποιες περιοχές της Γης. Για παράδειγμα, στα προϊστορικά ερείπια του Stonehenge στο Wiltshire της Αγγλίας, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.

Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Είναι η μέρα κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος στο μακρύτερο σημείο του από τον Ήλιο, πριν αρχίσει να πλησιάζει ξανά.

Το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την αστρονομική αρχή του χειμώνα, ενώ στο νότιο ημισφαίριο, στις 21 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού.