«Τρέχουν» τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι να διεκδικήσουν τα κομμένα δώρα

Μόλις έξι εργάσιμες ημέρες πριν την εκπνοή του 2018 έχουν στην διάθεσή τους οι δημόσιοι υπάλληλοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την διακοπή της παραγραφής των αναδρομικών προκειμένου να διεκδικήσουν τα κομμένα δώρα.

Ο νέος αυτός γύρος αξιώσεων προέκυψε μετά την απόφαση – βόμβα του έκτου τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές του 2012. Για να «κλειδώσει» ωστόσο η καταβολή των αναδρομικών πρέπει το ζήτημα να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία θα κρίνει όχι μόνο την αντισυνταγματικότητα αλλά και το ζήτημα της αναδρομικότητας των αξιώσεων.

Οι περισσότεροι νομικοί πάντως συμφωνούν ότι οι αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων παραγράφονται στη διετία. Δηλαδή η διεκδίκηση για κάποιον που δεν έχει κινηθεί μέχρι σήμερα δικαστικά, αφορά στα έτη από το 2016 έως σήμερα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση στην διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους και να φυλάξουν τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Υπενθυμίζεται πως τα δώρα στο Δημόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010 όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών –500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι – ενώ θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν μικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ.