(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: ΟΙ εκδηλώσεις «Στου παραδείσου το περιβόλι» – Από το Σωματείο “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”

Μέσα στο πνεύμα της εορτής των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών, στην Πάτρα το διήμερο 15 & 16 Δεκεμβρίου 2018 γιορτινή εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο με θέμα: «Στου παραδείσου το περιβόλι». H όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα) και προσέλκυσε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κυρίως νέων οικογενειών και παιδιών.

Πόλος έλξης και τις δυο ημέρες των εκδηλώσεων αποτέλεσε η έκθεση παιδικού βιβλίου (Χριστιανικού, πατριωτικού, ηθογραφικού), στην οποία οι επισκέπτες βρήκαν βιβλία των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΎΝΗ, ΣΑΪΤΗΣ και Σταμούλης.

Για την αξία του παιδικού βιβλίου μίλησαν οι συγγραφείς Σοφία Πράπα και Γιώργος Μπουμπούσης, παρουσιάζοντας τα βιβλία τους “Ταξιδεύοντας στη Σύμη” και “Παππούς για υιοθεσία” αντίστοιχα, ενώ έπαιξαν και ζωγράφισαν με τα παιδιά.

Τα πρώτα τους μαθήματα στην αγιογραφία και ζωγραφική πήραν πολλά παιδιά από τον αγιογράφο – ζωγράφο Κώστα Αρταβάνη, ενώ καθοδηγούμενα από τις Δώρα Κατσαϊτη, Κυριακή Λαλιώτη, Νικολίτσα Μαυροθαλασσίτη και Βασιλική Τσόντζορα, δημιούργησαν Χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Το ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης για τα παιδιά, κάλυψε η παράσταση Καραγκιόζη, βασισμένη στο διδακτικό έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη», από τους μικρούς Στέφανο και Χρήστο, με την εποπτεία του καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Η κεντρική δράση των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με θέμα «Αναπολώντας τη παιδική αθωότητα μέσα από τα μάτια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», με ομιλήτρια την κ. Ευγενία Κορμπάκη, φιλόλογο, εκπαιδευτικό και με τη συμμετοχή της μαθήτριας Λυκείου Κωνσταντίνας Δούβρη.

Τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν η Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», η παιδική χορωδία «Πανύμνητος» και η Κιθαριστική Ορχήστρα Πατρών. Ιδιαίτερο κλίμα δημιούργησαν στον πεζόδρομο, μπροστά από το ξενοδοχείο Βυζαντινό, οι συναυλίες της Χορωδίας & Ορχήστρας “Μπέλ Επόκ” του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, και της Μπαντίνας του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πατρών.

Κοινή πεποίθηση είναι όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ότι εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης και κυρίως τα παιδιά, μέσα από το πλέγμα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, έζησαν και αισθάνθηκαν πραγματικά “Στου Παραδείσου το περιβόλι …”, γνώρισαν τα παραδοσιακά ρωμαίικα ήθη και έθιμα και το καλό ψυχοφελές παιδικό βιβλίο που τόσο συμβάλλει στη συγκρότηση του χαρακτήρα και τη πνευματική καλλιέργεια του παιδιού.

*Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες της, σε όλους όσους με τη αφιλοκερδή συμμετοχή τους συνέβαλλαν για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και σε όσους εργάστηκαν για τη προετοιμασία και πραγματοποίησή της.