Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης έως και 75% στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που περιελάμβανε τετραετή παρακολούθηση.

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στο πόσο συχνά λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, ακόμη και στην πιθανότητα θανάτου. Η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D θα μπορούσε να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είναι δύσκολο να ληφθούν και είναι σχετικά ασφαλή, οπότε οι ερευνητές της μελέτης ζητούν επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τη συνιστώμενη πρόσληψη της βιταμίνης D.

​Οι συμμετέχοντες με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν κατά 75% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης«Αυτή είναι η μεγαλύτερη και πληρέστερη μελέτη του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με τη βιταμίνη D σε ηλικιωμένους που διεξήχθη ποτέ στην Ιρλανδία», είπε ένας από τους ερευνητές, ο Robert Briggs, από το Trinity College του Δουβλίνου. «Τα ευρήματά μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για να βοηθήσουν στην ενημέρωση για την πολιτική δημόσιας υγείας – ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόταση για τη χρησιμότητα της θεραπείας με συμπληρώματα βιταμίνης D σχετικά με την κατάθλιψη».

Η μελέτη κάλυψε 3.965 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που συμμετείχαν στην Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA). Μετά από τις αρχικές αξιολογήσεις, οι ερευνητές επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες δύο χρόνια αργότερα και ξανά μετά από τέσσερα χρόνια.

Μέχρι το τέλος αυτής της τετραετούς περιόδου, 400 άτομα είχαν εμφανίσει κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν κατά 75% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως χρόνιες παθήσεις και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη και σε προηγούμενες μελέτες αλλά το μεγάλο δείγμα και η τετραετής περίοδος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την μελέτη την καθιστούν από τις πιο σημαντικές.

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων

Ενώ από καιρό είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τα οστά, τα δόντια και τους μύες, η σχέση με την ψυχική ευεξία είναι σχετικά νέα. Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους στην Ιρλανδία εκτιμάται πως δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D τους χειμερινούς μήνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εγκέφαλο από κάποια φθορά που σχετίζεται με τη γήρανση, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες γι’ αυτό.

Πρέπει τα συμπληρώματα βιταμίνης D να χορηγούνται σε τακτική βάση ή να υπάρχει εμπλουτισμός τροφίμων; Να σημειωθεί πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το τι συνιστά ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine.