«Πού να πάει ρε παιδιά ο Καμμένος;»-Ο Τσίπρας προσπαθεί να «ξορκίσει» το εκλογικό ατύχημα

advertisement

Αγωνιωδώς να κερδίσει χρόνο και µια σχετική ηρεµία στο ταραγµένο πολιτικό κλίμα επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποχαιρετά τη χρονιά με έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, μία ημέρα μετά την κύρωση του προϋπολογισμού. Στόχος να στείλει μηνύματα σε πολίτες και υπουργούς για τα κυβερνητικά σχέδια των επόμενων κρίσιμων μηνών, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, και όλα αυτά στη σκιά των καπρίτσιων του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αλλάζει στάση, σχεδόν κάθε μέρα, για τη «Συµφωνία των Πρεσπών», επαναφέροντας στο προσκήνιο το σενάριο «εκλογικού ατυχήματος».

Παρά τα σημάδια πρόωρης λήξης της «έντιμης συνεργασίας» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται καθησυχαστικός και αντικρούει το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Πάνου Καμμένου και των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ υπουργών από την κυβέρνηση. Εξερχόμενος από την αίθουσα της Ολομέλειας όπου παρακολούθησε την συζήτηση του προϋπολογισμού, σε ερώτηση των κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν έχει plan b σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και πάρει τους υπουργούς του, όπως έχει δεσμευτεί, είπε χαμογελώντας «οχι ρε παιδιά που να πάει; Μην ανησυχείτε…».

Εκτίμησε ότι η σημερινή σύγκρουση με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης και ειδικά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα λάβει άγρια χαρακτηριστικά καθώς όπως είπε «ο προϋπολογισμός είναι θεσμική συζήτηση. Μιλάμε για νούμερα, αριθμούς και πίνακες. Άλλωστε δεν βλέπετε πώς είναι το κλίμα. Με Δήμα και Χουλιαράκη να μιλάνε με ευγένεια και καθώς πρέπει σαν να είναι στην Οξφόρδη».

Υπό τη σκιά της κυβερνητικής τρικυμίας, που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει διακαώς να κερδίσει χρόνο έως τον Μάιο και να στήσει τις πρόωρες εθνικές κάλπες µαζί µε τις ευρωεκλογές και τις δηµαρχιακές εκλογές. Την ίδια ώρα, τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασµό ή εκλογικό «ατύχηµα», έως τον Μάρτιο, επιµένουν και αυτό διότι κάποια δηµοσκοπικά ευρήµατα δείχνουν µείωση της ψαλίδας µε τη Ν.∆. και ενισχύεται το επιχείρημα κάποιων κυβερνητικών στελεχών πως η αµέσως επόµενη περίοδος είναι καλύτερη για µία εκλογική αναµέτρηση. Το σενάριο περί «ατυχήµατος» έχει άμεση σχέση με το Σκοπιανό και η εικόνα φθοράς μεταξύ των δύο εταίρων ζημιώνει αισθητά την κυβέρνηση, η οποία δυσκολευεται να αναδείξει προς την κοινωνία, όσο θα περίμενε, τα λεγόµενα «κοινωνικά µέτρα» και τις παροχές.

Τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων για το πρώτο τρίμηνο του 2019 τροφοδοτούνται συνεχώς από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος τις τελευταίες µέρες έχει κάνει µία σειρά από αµφίσηµες τοποθετήσεις. Η αρχή έγινε το πρωί της Πέµπτης, όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση µόλις η συµφωνία περάσει από τη σκοπιανή Βουλή. Η τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία στη γειτονική χώρα για τις συνταγµατικές της αλλαγές θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου, κάτι που οδήγησε στο συµπέρασµα ότι µπορεί να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα ίσως και µέσα στον Φεβρουάριο. Φυσικά, ο κ. Καµµένος έσπευσε το µεσηµέρι της ίδιας ηµέρας να διευκρινίσει ότι εννοούσε την ελληνική Βουλή και έδωσε το χρόνο στον πρωθυπουργό να φέρει τη συµφωνία πολύ αργότερα.

Πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό και η εξασφαλιση της λεγόμενης «εναλλακτικής πλειοψηφίας» που θα προκύψει από το ενδεχόμενο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Το Ποτάµι επιβεβαίωσε την περασµένη εβδοµάδα, και µετά από αψιµαχίες µε την κυβέρνηση, ότι παραµένει υπέρ της συµφωνίας µε την προϋπόθεση ότι το τελικό κείµενο που θα έρθει στην ελληνική Βουλή θα ανταποκρίνεται στις αρχές που έχει θέσει. Εάν, τελικά, το Ποτάµι ταχθεί τελικά υπέρ, τότε η συµφωνία θα αποσπάσει πιθανότατα την απόλυτη πλειοψηφία ακόµα κι αν δεν ακολουθήσει κανείς από τους ΑΝ.ΕΛ., αφού τέσσερις βουλευτές του (Θεοδωράκης, ∆ανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς) θα προστεθούν στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ – οι κύριοι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αµυράς δήλωσαν ότι δεν συµφωνούν. Στους παραπάνω 149 αναµένεται να προστεθούν τουλάχιστον δύο από µία δεξαµενή αρκετών πρόθυµων να κάνουν την υπέρβαση. Ανάµεσά τους η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο ανεξάρτητος κ. Χάρης Θεοχάρης, αλλά και δύο «νέοι» διαθέσιµοι: ο κ. Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Προϋπολογισµό (και άρα κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ)