Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο Καρναβάλι ετούτο…της λευκής νύχτας!

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΚΕΑΝΑ, με το ερώτημα: «Τι καρναβάλι θέλουμε», υπήρξε μια «κορυφαία» πρόταση από τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας κ. Ρώρο, την οποία υιοθέτησε χωρίς δεύτερη σκέψη ο αντιπεριφεριάρχης κ. Αλεξόπουλος: «Λευκή νύχτα στη τελετή έναρξης του καρναβαλιού».
Ζήτω που καήκαμε.. Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο…της λευκής νύχτας.
Λευκές νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, απελευθέρωση των καταστημάτων τις Κυριακές και άλλες παρόμοιες μεγαλόστομες ιδέες που στοχεύουν υποτίθεται στην τόνωση της αγοράς σαν ο κόσμος να έχει χρήματα, τα οποία δεν προλαβαίνει να ξοδέψει! Πέρα, όμως, από τον διακηρυγμένο στόχο αυτών των πρακτικών, η ουσία είναι μία: η ένταση της εκμετάλλευσης και ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου για τον κόσμο της εργασίας.
Λευκή νύχτα σημαίνει μαύρη μαυρίλα για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα αλλά και για τους μικρούς εμπόρους που είναι εργαζόμενοι και οι ίδιοι και δεν απασχολούν προσωπικό. Οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι τα πολυκαταστήματα και η υποτίμηση της εργασίας, της αξιοπρέπειας και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.
Χαμένο και το πατρινό καρναβάλι που στηρίζεται στον πατραϊκό λαό και τη νεολαία που δεν του λείπει η λευκή νύχτα, αλλά του λείπουν πολλά πράγματα και πρέπει βήμα-βήμα να τα αναζητήσουμε σαν δήμος, σαν πόλη, γιατί το πατρινό καρναβάλι είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας.
Αναζητούμε λοιπόν προτάσεις ουσίας και όχι λευκές νύχτες, μακριά από τη λογική της σημερινής δημοτικής αρχής, που το αντιμετωπίζει σαν φεστιβάλ πολιτικής νεολαίας, μακριά όμως και από τους εμπόρους του καρναβαλιού, με τη λογική της αρπαχτής, της κακής ποιότητας και της υποκουλτούρας.

* Η Ουρανία Μπίρμπα είναι δημοτική σύμβουλος.