(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Θαυμάσια εμφάνιση του “Φωκαέα” – Μελωδίες «Στου Παραδείσου το Περιβόλι»

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, στις 7.00μμ, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», η Βυζαντινή Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» έκλεισε με τον γλυκύτερο τρόπο το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο, που διοργάνωσε το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», με τίτλο «Στου Παραδείσου το περιβόλι». Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν βιβλιοπαρουσιάσεις, παράσταση καραγκιόζη, κάλαντα, λειτουργία εργαστηρίου ζωγραφικής και Αγιογραφίας, καθώς και δημιουργική απασχόληση των παιδιών, με προβολή ταινιών και διοργάνωση παιχνιδιών.
Στο ξεκίνημα της συναυλίας του Φωκαέως, ο πρόεδρος του Σωματείου «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», παράρτημα Πάτρας, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος παρουσίασε το βιογραφικό της χορωδίας και αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του πρόσφατου, μουσικού λευκώματος 12ετίας της στα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Ακολούθησε το πρώτο μέρος της μουσικής εσπερίδας με επίκαιρα, επιλεγμένα Βυζαντινά μέλη, που αποδόθηκαν υπέροχα και σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος, με τέλεια εναρμόνιση μέλους – ισοκρατήματος, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της χορωδίας, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Την ανάλυση και παρουσίαση των ύμνων ανέλαβε ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος παρουσίασε και μικρή ομιλία για το πραγματικό νόημα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων και την ιστορία των Καλάντων. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η χορωδία τραγούδησε θαυμάσια παραδοσιακά Κάλαντα απ’ όλα τα μέρη της πατρίδας μας(κάλαντα Πελοποννήσου, Θράκης Πόντου, Δωδεκανήσου, κ.α.) με το στόμα, χωρίς συνοδεία οργάνων, κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο και καταχειροκροτήθηκε από μικρούς και μεγάλους που παρευρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου. Στο τέλος, οι υπεύθυνοι της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος και Ανδρέας Γκίζας πρόσφεραν δώρα στα μέλη της χορωδίας, ευχαριστώντας τους για την πανέμορφη συναυλία τους, που όπως ανέφεραν οδήγησε όλο το κοινό μελωδικά «στου Παραδείσου το περιβόλι».
Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές, ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π, Ερμόλαος Μασσαράς, σεβαστοί ιερείς, ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας, δημοτικοί σύμβουλοι και απλοί πολίτες.
Χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»: π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωστόπουλος Ιωάννης, Λάζαρης Παναγιώτης, Λέκκας Κωνσταντίνος, Μαντέλης Γεώργιος, Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μπιλιανός Θεόδωρος, Παναγιωτάκης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαδημητρίου Παύλος, Παπανικολάου Χρήστος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξης, Πάτσης Θεόδωρος, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τζουμανίκας Παναγιώτης, Φράγκος Νικόλαος.