Δεν υπάρχει ερευνητικό κέντρο στη Δυτική Ελλάδα!

Πρόσφατα έγινε η πρώτη πανελλήνια συνάντηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας (Π.Σ.Ε.Κ.) που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα με τη συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών εγνωσμένου κύρους απ’ όλη την Ελλάδα.
Τι είναι σήμερα το ζητούμενο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος; Είναι κοινό μυστικό χρόνων τώρα ότι αναζητείται εναγωνίως μια αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής. Είναι άμεση η ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Όλοι συμφωνούν ότι τα σημερινά μοντέλα ανάπτυξης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά δύσκολα προβλήματα της κοινωνίας μας. Με απλά λόγια, έχουν αποτύχει. Χρειαζόμαστε όμως και ένα όραμα για να ελπίζουμε ότι κάποτε θα υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη στη ευρύτερη περιοχή μας.
Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, είναι ανάγκη και καθήκον μας να δώσουμε προτεραιότητα και όραμα στους νέους, οι οποίοι επηρεάζονται όλο και περισσότερο από το συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν επιθυμούμε οι νέοι άνθρωποι να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους ώστε να αποκτήσουμε ως κοινωνία πλεονεκτήματα για τη δημιουργία πλούτου και κοινωνικού οφέλους, τότε οι «κυβερνήσεις» των χωρών ή και περιφερειών πρέπει να τους ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο ώστε να σκέπτονται επιχειρηματικά. Να μετατρέπουν τους νέους από «στοχαστές», σε νέους της «δράσης», να υποστηρίζουν τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες, να διερευνούν τους ορίζοντές τους ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.
Ποια όμως είναι η πραγματικότητα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ); Δεν μας εκπλήσσει η διαπίστωση που έκανε η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Ματρώνα Κυπριανίδου, στην προαναφερθείσα συνάντηση, για το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της ΠΔΕ. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η συνύπαρξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων». Μας εκπλήσσει όμως το γεγονός ότι η ΓΓ δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό κέντρο στη Δυτική Ελλάδα!
Υπάρχουν φυσικά ερευνητικά Ινστιτούτα, τα οποία δεν έχουν την έδρα τους στη Πάτρα! Όμως το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδος (ΕΚΕΔΕ) που μετά από προσπάθεια 200 επιστημόνων και αφού θεσμοθετήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Νοέμβριο του 2014, η σημερινή κυβέρνηση πάγωσε την υλοποίησή του τον Φεβρουάριο του 2015.
Πρέπει όμως να πούμε και την καθαρή αλήθεια ότι και οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων δεν το είχαν δημιουργήσει. Θα πρέπει λοιπόν κάποιοι να εξηγήσουν στους πολίτες της ΔΕ: γιατί, αφού η ΔΕ διαθέτει υψηλό επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει υπάρξει ένα ΕΚΕΔΕ όταν άλλες περιοχές της Ελλάδας με λιγότερο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό έχουν ένα Ερευνητικό Κέντρο; Κατά τα άλλα, όλοι διατυμπανίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η έρευνα και η καινοτομία για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας!

* Ο Πέτρος Γρουμπός είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων/Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.