Τσακαλώτος: «Too much» ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%

Too much χαρακτήρισε τον στόχο για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και ως υπουργός Οικονομικών είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών με παρέμβασή του στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 υπενθύμισε ότι οι αντίστοιχες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν στο 4,5% για να προσθέσει «και το 4,5% ήταν πολύ μεγάλο και το 3,5% είναι too much».

Ωστόσο εξήγησε ότι η τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης να δεσμεύεται σε υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και να υπόσχεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτέλεσε το καλύτερο επιχείρημα για τους δανειστές που δεν ήθελαν λύση για το δημόσιο χρέος.

Η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου ήρθε ως απάντηση στην κριτική που άσκησε νωρίτερα ο Αδωνις Γεωργιάδης που μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «σας θυμάμαι κύριε Τσακαλώτε να διαδηλώνεται στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας «δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε». Τελικά γίνατε υπουργός Οικονομικών για να σας πει ο κύριος Σόιμπλε ότι ήσασταν ο πιο υπάκουος» και ότι «Είναι πολιτική σας επιλογή να στραγγαλίζετε την οικονομία για να δώσετε επιδόματα. Με την πολιτική σας για υψηλά πλεονάσματα δίνετε επιχείρημα στους δανειστές να μην δέχονται μείωση των στόχων. Αυτό για το οποίο πανηγυρίζεται – δηλαδή την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων – δεν είναι λόγος πανηγυρισμών αλλά απόδειξη αποτυχίας».

advertisement