Κρήτη: Τη «χαριστική βολή» έδωσε το χαλάζι στους ελαιοπαραγωγούς

Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, τονίζοντας ότι η έντονη χαλαζόπτωση, που έπληξε και τους τέσσερις νομούς τα ξημερώματα της Κυριακής, έδωσε τη χαριστική βολή στη σοδειά.

Οπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί από πολλές περιοχές του νησιού, η χαλαζόπτωση διήρκεσε για περισσότερο από 17 λεπτά, και το χαλάζι είχε μέγεθος ίσο με ρεβίθι, με συνέπεια να «ξεριζώσει» τους καρπούς από τα δέντρα.

Η θεομηνία της Κυριακής, όπως τονίζουν, ήρθε να προστεθεί στην παρατεταμένη ξηρασία και τον δάκο που έπληξαν την παραγωγή το 2018.
«Η καταστροφή ήταν μεγάλη, αφού όσες ελιές ήταν αράβδιστες, κυριολεκτικά ραβδίστηκαν από το χαλάζι. Η χαλαζόπτωση κράτησε πάνω από 17 λεπτά. Οι παραγωγοί μπορεί να κοιμόντουσαν όταν έπεφτε το χαλάζι, ωστόσο οι κάμερες κατέγραφαν την καταστροφή» είπε ο Μύρωνας Χιλιετζάκης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιοπαραγωγών Κρήτης στη «Νέα Κρήτη».

Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι το χαλάζι είχε ως συνέπεια να καταστρέψει και τους καρπούς που έμειναν στα δέντρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ομάδα Αμπελουργών-Ελαιοπαραγωγών Κρήτης θα προβεί σε αναγγελία στον ΕΛΓΑ Κρήτης, για να κάνουν οι αρμόδιοι αυτοψία και να δουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα των ντόπιων αγροτών.