ΦΩΤΟ: Ολοκλήρωση Εκδήλωσης του ΔΙΕΚ Πάτρας στο πλαίσιο της 3ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ΔΙΕΚ Πάτρας την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και  των 550 καταρτιζομένων και των εκπαιδευτών/τριων τους, στο πλαίσιο της 3ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Νικόλαος Κατσώνης ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα και τη στρατηγική που θα υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια με σκοπό το Ινστιτούτο να γίνει εξωστρεφές και να υπάρξουν αποτελεσματικές συνεργασίες με τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τον λόγο πήρε κατόπιν ο υποδιευθυντής Α’ κ. Γιώργος Γιωτόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις καινοτομίες του ΔΙΕΚ για τη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερα τόνισε τη συνεργασία με το ΔΙΕΚ Θέρμης στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ηλεκτρονικής αδελφοποίησης eTwinning καθώς και στην κινητικότητα σπουδαστών του ΔΙΕΚ στην Πορτογαλία η οποία ολοκληρώθηκε στις 17/12/2018. Επίσης, θα υπάρξει μια ακόμη κινητικότητα στην Κόρδοβα της Ισπανίας στα τέλη του Ιανουαρίου. Ο υποδιευθυντής Β’ κ. Παπαθανασίου Ιωάννης τόνισε τη σημασία των ΔΙΕΚ ως φορέων που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση και υπογράμμισε ότι μέσα από αυτή την εκδήλωση θα γίνουν αφενός γνωστές, οι δράσεις μεταξύ εκπαιδευτών και καταρτιζομένων και αφετέρου τα μαθησιακά αποτελέσματα που έχουν αποκτηθεί εντός του ΙΕΚ.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με το τμήμα Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Οι σπουδάστριες του τμήματος κ. Τσιαντή Χαρίκλεια και κ. Τσαγκαράτου Νικολίτσα παρουσίασαν τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας κ. Μανίκα Βασιλικής.

Κατόπιν η εκπαιδεύτρια κ. Μακρή Βασιλική και οι σπουδάστριες κ. Δροσοπαναγιώτη Μαρία και κ. Σπίνου Παναγιώτα, παρουσίασαν την αγγλική γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας και ανάπτυξης στην τουριστική βιομηχανία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση της startup εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Accusonus η οποία έχει την έδρα της στην Πάτρα. Η εταιρεία πρόσφατα  σύναψε συμφωνία με την Adobe χορηγώντας της άδεια για τεχνολογία την οποία έχει πατεντάρει και θα ενσωματωθεί στις νέες υπηρεσίες της. Ο ομιλητής κ. Κοκκίνης Ηλίας εξήγησε στους σπουδαστές/στριες των ειδικοτήτων του ΔΙΕΚ “Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα / web designer – developer / video games)” και “Γραφιστική εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων” πως θα μπορούσαν να στραφούν επαγγελματικά σε αυτό το νέο χώρο που αφορά στην παραγωγή μουσικής και στη μηχανική μάθηση για την επισκευή ήχου, καθώς και στο νέο σχεδιασμό λογοτύπων και γραφικών για την κάλυψη των καινοτομιών αυτών στον ήχο και στο ευρύτερο πλαίσιό του.

Στη συνέχεια η εκπαιδεύτρια κ. Κοκοή Σοφία του τμήματος “Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων” μίλησε για τις προοπτικές και την αξία αυτού του επαγγέλματος σε συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής κρίσης. Η εκπαιδεύτρια κ. Ψαρούλη Σοφία του τμήματος “Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας” παρουσίασε την κοινωνική αποστολή των “λευκών αγγέλων” και τη συνεισφορά τους απέναντι στον ασθενή – συνάνθρωπο.

Ο Υποδιευθυντής Α’ του ΔΙΕΚ κ. Γιωτόπουλος Γιώργος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα για τους καταρτιζόμενους από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ και τις εμπειρίες που μπορούν να αποκτήσουν από την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε εταιρείες αντίστοιχες της ειδικότητάς τους στο εξωτερικό. Τα οφέλη είναι αρκετά σημαντικά, καθώς με εφόδιο τη γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (αγγλικής) μπορούν να αποκτήσουν καινούριες δεξιότητες πάνω στην ειδικότητά τους και να γίνουν παράλληλα μέτοχοι του ευρωπαϊκού επαγγελματικού γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα “Οικογενειακές Σχέσεις”, στο οποίο συμμετείχαν καταρτιζόμενοι του τμήματος “Υποκριτική Θεάτρου – Κινηματογράφου”, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή τους κ. Θανασούλα Ανδρέα. Παρουσιάστηκαν ακόμη “Μουσικές και χορευτικές διαδράσεις – Χορευτικό VIDEO ART DANCE” από σπουδάστριες του τμήματος “Εφαρμοσμένες Τέχνες Χορού” με εκπαιδεύτρια την κ. Αγγελική Αθανασοπούλου.

Η εκπαιδεύτρια κ. Βασιλοπούλου Σωτηρία και ο σπουδαστής εκπρόσωπος του τμήματος “Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής”, κ. Βρεττός Θεόδωρος παρουσίασαν την παρασκευή καινοτόμων γλυκισμάτων με στέβια και κρόκο Κοζάνης.

Η κ. Όλγα Απέργη, εκπαιδεύτρια του τμήματος “Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων” μίλησε για τη σημασία του portfolio στην γραφιστική, ενώ παρέμβαση έκανε και η απόφοιτη, παλιά σπουδάστρια του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Μικέ Μαρία, η οποία ασκεί πλέον το επάγγελμα της γραφίστριας.

Στη συνέχεια οι εκπαιδεύτριες, κ. Μητροπούλου Ουρανία, κ, Φατούρου Αικατερίνη και κ. Ξουλεή Μάρθα, μαζί με τις καταρτιζόμενες τους τμήματος “Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ”, κ. Αβραμοπούλου Γερασημίνα, κ. Ζώτου Έλενα, κ. Δαλάπα Ιωάννα και κ. Μπάστα Ισαβέλλα – Γεωργία, παρουσίασαν το θέμα με τίτλο “Βιολογικά Καλλυντικά”.

Η ειδικότητα “Βοηθός Φαρμακείου” εκπροσωπήθηκε από δύο ομάδες εκπαιδευτών. Στην πρώτη ομάδα, με υπεύθυνο τον Δρ. Κυριάκο Μπουρίκα, καθηγητή του Ε.Α.Π και επιστημονικό συνεργάτη τον Δρ. Ευάγγελο Γιαννακόπουλο έγινε παρουσίαση της “Παρασκευής σαπουνιού από βιομάζα” Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι σπουδαστές κ. Μπαϊρακτάρι Ιωσήφ και κ. Κρητικού Ελένη. Στην ομάδα εκπαιδευτών που ακολούθησε, οι εκπαιδευτές κ. Βουδούρη Ανδριάνα και κ. Αθανασόπουλος Δημήτρης παρουσίασαν την “Παρασκευή καλλυντικής κρέμας σώματος”.

Ακολούθησε η ειδικότητα “Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ” με υπεύθυνο Εκπαιδευτή τον κ. Μπουρδούνη Ευάγγελο οι οποίοι παρουσίασαν την “Ανάδειξη και Προβολή της παλαιάς και νέας πόλης των Πατρών με τη βοήθεια ιστορικών φωτογραφικών αρχείων καθώς και σύγχρονων φωτογραφικών λήψεων” Οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν ήταν οι: κ. Αργυροπούλου Κωνσταντίνα, κ. Κούτουλας Ασημάκης, κ. Γιαννέτσος Δημήτρης, κ. Γατομάτης Άγγελος-Αντώνης, κ. Βαλλιάνος Δημήτρης, κ. Διαμάντη Γκινοβέφα, κ. Λάγκης Ανέστης, κ. Παπακώστα Ελευθερία, κ. Στραβοδήμου Βασιλική και κ. Ψιλογεωργοπούλου Αγγελική.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του τμήματος “Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας” όπου η εκπαιδεύτρια κ. Πλακούλα Εύα και οι καταρτιζόμενες κ. Ουζίκα Γαβριέλα και κ. Κονιδάρη Μαρία τόνισαν τη “Διατροφική Αξία της στέβια και του κρόκου Κοζάνης”.