(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας – “Αυτός ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει”!

Ο υδροφόρος ορίζοντας βγαίνει επικίνδυνα μολυσμένος και στις τρεις γεωτρήσεις. Είναι μια πραγματικότητα που καμία αλχημεία δεν μπορεί να την αλλάξει, πολύ περισσότερο όταν την εκτίμηση έκανε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Όταν επιστήμονες όπως ο κ. Λεοτσινίδης διευθυντής της έδρας υγιεινής του Παν/μιου Πατρών, επιβεβαιώνει το γεγονός και δηλώνει στην τηλεόραση πως “αυτός ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει”.Αποτέλεσμα εικόνας για Λεοτσινίδης Πανεπιστημιου Πατρών

Όσο και να υπεκφεύγουν ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνης και ο δήμαρχος κ. Παναγόπουλος δεν μπορούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Ο νόμος, η λογική το δίκιο, η οποιαδήποτε ηθική αντίληψη κραυγάζουν. Κλείσιμο εδώ και τώρα του μολυσματικού ΧΥΤΑ. Άμεσα και δραστικά μέτρα στο μέτρο του δυνατού, αντιστροφής της ζημιάς που έχει γίνει.

Αντί αυτού από το στόμα του ίδιου του δημάρχου μαθαίνουμε πως σε σύσκεψη στο υπουργείο με τον γ.γ. αποβλήτων – τον γνωστό μας κ. Καπετάνιο – αποφασίστηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά στην κατεύθυνση ξεπεράσματος των εμποδίων για έγκριση της νέας άδειας λειτουργίας. Δεν περιμένουμε πια καμία ευαισθησία από όλους αυτούς. Είναι καθαρό ότι προτάσσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες έναντι της προστασίας της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Δεν διστάζουν να ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ – χρήματα από τις δικές μας τσέπες βγαλμένα – για 900.000 ευρώ πρόσθετα έξοδα στο ΧΥΤΑ μίλησε ο δήμαρχος και αν προσθέσουμε τις 600.000 ευρώ ενοίκιο για το τριτοκοσμικό “σύστημα ανακύκλωσης” της Τέμενης το κονδύλι ανεβαίνει επικίνδυνα – σε “έργα” που γνωρίζουν ότι θα μεγιστοποιήσουν το πρόβλημα, αφού ούτε στο ελάχιστο το αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα οι εργολάβοι κάνουν πάρτυ. Ελπίζουν πως έτσι θα κερδίσουν νέα πίστωση χρόνου, μιας και “κάνουν και άλλα έργα” ώστε να συνεχίσουν να φέρνουν τα σκουπίδια όλης της Αιγιάλειας στον κατεστραμμένο και δηλητηριώδη ΧΥΤΑ. Αν ήθελαν να δρομολογήσουν έστω και καθυστερημένα ουσιαστικές δράσεις θα ξόδευαν για την προώθηση της διαλογής στην πηγή, θα δημιουργούσαν έστω μερικά “πράσινα σημεία”, θα φρόντιζαν να καταθέσουν προτάσεις για να απορροφήσουν τα εγκεκριμένα εκατομμύρια Ευρώ της Περιφέρειας. Αντί αυτών μαθαίνουμε ότι ξαφνικά «αυξήθηκε!!» κατά 19 (δέκα εννέα!!) στρέμματα η έκταση του ΧΥΤΑ ενώ ετοιμάζονται να δαπανήσουν άλλα 250.000 (διακόσια πενήντα χιλιάδες !!) Ευρώ, για να σκεπάσουν με νάιλον τον ΧΥΤΑ να μην βρέχεται. Για γέλια ή για κλάματα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά αποτελούν ύποπτα παιχνίδια σε ένα χορό εκατομμυρίων και σε ένα Δήμο (ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα) όπου ο Δήμαρχος είναι και υπεύθυνος καθαριότητας.

Αυτό τον φαύλο κύκλο μόνο η αγωνιστική παρέμβαση των κατοίκων μπορεί να σπάσει.

Και μια τελευταία ενημέρωση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν θέλουμε άλλα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, γιατί έχει αρχίσει να μας πονά από αυτά. Θέλουμε άμεσο κλείσιμο του υπερκορεσμένου, δηλητηριώδους ΧΥΤΑ που καταστρέφει την υγεία και τον τόπο. Η απόφαση της αποκεντρωμένης για μεταφορά 12.000 τόνων σκουπιδιών είναι σε ισχύ. Να την αξιοποιήσουν. Μας έχετε θυμώσει και μας πεισμώσατε. Αν τώρα δεν το κάνουν οι αρμόδιοι, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε εμείς.