ΑΧΑΪΑ: Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων – Ανάσα για τα σκουπίδια της Πάτρας – Στους 18 μήνες το χρονοδιάγραμμα

Σε φάση υλοποίησης, εισέρχεται η κατασκευή Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, στο χώρο του ΧΥΤΑ Φλόκα, η οποία αναμένεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, να εξυπηρετήσει τα απορρίμματα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Πατρέων και Ερυμάνθου.
Η επίτευξη του ονείρου όλης της περιοχής, με νόμιμο και επιστημονικά άρτιο τρόπο, περνά μέσα από τα παρακάτω συγκεκριμένα βήματα.

Ήδη , παραδόθηκε η Μελέτη για το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και βρίσκεται ήδη στις Υπηρεσίες του Δήμου Πάτρας, ώστε να εγκριθεί, αφού αυτός είναι ο φορέας υλοποίησης.
Οπως εκτιμάται, μέσα στο προσεχές 25νθήμερο, θα έχει παραδοθεί στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), έτοιμη για να κυλήσουν πια οι επόμενες διαδικασίες.
Αμέσως μετά και πάντως εντός 1,5 μήνα, αναμένεται να είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου υποδομής, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στην Άνοιξη του 2019, ο ενιαίος ΦΟΔΣΑ Αχαΐας θα τρέξει το βασικό τμήμα της εργολαβίας στο Φλόκα, που έχει να κάνει με τον ανάδοχο κατασκευής.
Η έναρξη εκτέλεσης θα εξαρτηθεί, κατόπιν, από τη γραφειοκρατία και τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν από ενδιαφερόμενες εταιρίες.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος της δημοπράτησης δεν μπορεί να πάρει πάνω από 3 έως 5 μήνες, με επόμενο στάδιο την έναρξη υλοποίησης του πολυσυζητημένου εργοστασίου, εντός του καλοκαιριού και χρονοδιάγραμμα 18 μήνες, οπότε και θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Το κόστος του θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ, με εγκεκριμένο κονδύλι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξάλλου, ήδη υπάρχει μελετητής για την κατασκευή του 2ου κυττάρου στο ΧΥΤΑ Φλόκα, με παράλληλη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Το χρονικό «άνοιγμα» γι’ αυτά, είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού μέχρι τότε θα έχει ενταχθεί το έργο και γίνεται αγώνας δρόμου από τον ΦΟΔΣΑ για να προλάβει την ένταξη σε πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.Ετοιμες για παράδοση είναι, στο μεταξύ, οι περιβαλλοντικές μελέτες, αφού υπάρχει ανάδοχος και είναι προς παράδοση.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης, διαψεύδει τα όσα υποστηρίζονται από δημοτικούς παράγοντες της Πάτρας, για λειτουργία της Μονάδας μετά από μια 4ετία, αλλά και για τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει ως προς τον χώρο εναπόθεσης των 40.000 τόνων, πέραν δηλαδή των 53.000 που θα «φιλοξενηθούν» στον ΧΥΤΑ Φλόκα.
«Θα είναι πολύ λιγότερα τα υπόλοιπα. Οι υπολογισμοί αυτοί εμπεριέχουν 20.000 τ. που είναι τα δέματα από πράσινο, το οποίο γίνεται κομπόστ. Αυτό που λένε είναι μαζί με τα κλαδέματα, ετησίως.Κακώς αυτό έχει συνυπολογιστεί στο σύμμεικτο απόρριμμα. Δεν είναι έτσι. Είναι πολύ λιγότερα τα πραγματικά αστικά απορρίμματα. Δεν έχουν αφαιρέσει, πράσινο, στρώματα, άλλα αδρανή, χαρτόνια κ.ά.» λέει .
Με τη λειτουργία του εργοστασίου, η Περιφέρεια θα έχει υλοποιήσει πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία (χαρτί, γιαλί, πλαστικό) καφέ κάδους ανακύκλωσης, οικιακούς κομποστοποιητές κ.ά.Ο ΧΥΤΑ Φλόκα θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ, ενώ στο σημερινό ΧΥΤΑ Ξερόλακκας θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΔΑΥ (Κέντρο Ανακύκλωσης ) Μονάδα Κομποστοποίησης και Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).