Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Τι θα κάνουν οι διαφωνούντες βουλευτές του Καμμένου

Χθες στις Βρυξέλλες προτίμησε να μην “αγγίξει” το θέμα του κυβερνητικού εταίρου – όταν ρωτήθηκε σχετικά – και όλα δείχνουν πλέον πως οι σχέσεις των δυο αρχηγών δεν είναι στην καλύτερή τους φάση.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου την Πέμπτη που έφερνε πιο μπροστά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Την παρτίδα έσωσε το γεγονός ότι από το Πεντάγωνο έσπευσαν να διευκρινίσουν προς το Μαξίμου ότι η σωστή δήλωση ήταν η πρώτη που δεν άλλαζε τα δεδομένα και τοποθετούσε την παραίτηση των ΑΝΕΛ από το υπουργικό συμβούλιο όταν γίνει η κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Το “φλερτ” βουλευτών – στελεχών των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως έχει ενοχλήσει τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος χθες μιλώντας στο pontiki.gr, έκανε γνωστό το deal που έχει πραγματοποιήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να μην συμπεριλάβει κανένα δικό του πρόσωπο στα ψηφοδέλτιά του. Η πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου μπερδεύει ακόμα πιο πολύ τα δεδομένα ανάμεσα στους δυο εταίρους αφού αφαιρεί το «κίνητρο» από μέλη των ΑΝΕΛ να διαφοροποιηθούν την κρίσιμη ώρα. Φτάνει όμως αυτό προκειμένου ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις να μην στηρίξει την πλειοψηφία;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έχει διαμηνύσει πως αφού πει “ναι” στο ονοματολογικό θα παραδώσει την έδρα του, οπότε θα μείνει ελεύθερος και οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν πως οι σχέσεις που διατηρεί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την εξεταστική για την υγεία, είναι άριστες. Η υπουργός Τουρισμού δια της σιωπής της έχει δείξει πως θα “ανοίξει τα χαρτιά” της κρίσιμη ώρα, τη στιγμή που αρκετές πληροφορίες την ήθελαν να είναι κοντά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στον Τέρενς Κουίκ που μπορεί η ψήφος του να μην φοβίζει τον Πάνο Καμμένο, αφού δεν είναι βουλευτής, ωστόσο κλείνει μια τετραετία στα υπουργικά έδρανα και το γεγονός ότι έχει βρεθεί πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, φέρεται να τον έχει ενοχλήσει πάρα πολύ.

Οι όροι του «διαζυγίου» ανάμεσα στους δυο για όσο θα συνυπάρχουν στην εξουσία αναμένεται να διευκρινιστούν ακριβώς το επόμενο διάστημα. Αυτό που εκτιμάται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εξάγεται από τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου είναι πως οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής της ΝΔ και κατά περίπτωση θα τοποθετούνται στα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή. Δεν προτίθενται, όμως να στηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα.

“Συγκολλητική ουσία” για τους δυο εταίρους θα αποτελέσει η ψήφιση του προϋπολογισμού την Τρίτη, αφού πάντα η οικονομική πολιτική ήταν το μέσο με τον οποίο “γεφυρώνονταν” οι όποιες διαφορές υπήρχαν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται ήδη για την μάχη που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις 18 του μήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η ΝΔ όλο το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιήσει τις εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στους δυο εταίρους επιχειρώντας να βαθύνει το ρήγμα που έχει προκληθεί.

Το τόπιο έτσι και αλλιώς μέσα στους “300” είναι θολό με τον Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων να “λοξοκοιτά” προ τον ΣΥΡΙΖΑ, τις σχέσεις ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ να δοκιμάζονται, τον Πάνο Καμμένο να κάνει άνοιγμα στον Βασίλη Λεβέντη στην προηγούμενη τοποθέτηση του στη Βουλή, αλλά και το Ποτάμι να έχει χωριστεί στα δυο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός χθες από την Θεσσαλονίκη εγκαινίασε ουστιαστικά την προεκλογική περίοδο επιλέγοντας να μιλήσει απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την συμπρωτεύουσα πως “η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία” και ότι “ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας”. Ανεβάζοντας τους τόνους συμπλήρωσε πως “δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής”.

Πηγή: newpost