«Κίτρινα Γιλέκα»: «Αστακός» το Παρίσι ενόψει των νέων σημερινών κινητοποιήσεων

Στους δρόμους της Γαλλίας ξεχύνονται σήμερα τα ακούραστα «Κίτρινα Γιλέκα» με την κυβέρνηση να κάνει συνεχώς εκκλήσεις για ηρεμία και τη γαλλική αστυνομία να εκφράζει φόβους ότι η «Πέμπτη Πράξη» θα εξελιχθεί σε «Μαύρο Σάββατο».

Το κίνημα έχει προαναγγείλει για αύριο την πέμπτη μεγάλη διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων» αφού τα γενναιόδωρα μέτρα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, δεν τους ικανοποίησαν.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων, τα «Κίτρινα Γιλέκα» συντονίζουν τον τον αγώνα τους και καλούν τους Γάλλους να δώσουν το «παρών» στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της αστυνομίας,τα μέτρα θα είναι δρακόντεια όπως και το προηγούμενο Σάββατο, με οκτώ χιλιάδες χωροφύλακες και αστυνομικούς να «οργώνουν» το Παρίσι.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Ντελπί, δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο «RTL» ότι οι αρχές προετοιμάζονται για το «πιο δύσκολο σενάριο».

«Εκτός από τις δυνάμεις ασφαλείας», όπως είπε, «16 τεθωρακισμένα θα βρίσκονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας».

yel2

 

Σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1», o ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κρίστοφερ Καστανέ ζήτησε από τα «Κίτρινα Γιλέκα» να προβούν σε μία «πράξη ευθύνης» διαδηλώνοντας με σύνεση.

Από την πλευρά της, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε την «έκπληξή της» για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να ενοχοποιήσει τα “Κίτρινα Γιλέκα”».

Την ίδια ώρα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ηγέτης των «Ανυπότακτων» Γάλλων, δηλώνει ότι είναι οδυνηρό να προσπαθούν κάποιοι από το κόμμα του Μακρόν (LREM )να χρησιμοποιούν την επίθεση του Στρασβούργου για να «ηρεμήσουν» τα Κίτρινα Γιλέκα».

Λεπέν: Η μεγάλη κερδισμένη

Κι ενώ οι γαλλικές αρχές ετοιμάζονται για τις αυριανές κινητοποιήσεις σε Παρίσι και σε άλλες περιοχές της χώρας, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, τρίβει τα χέρια της.

Εκμεταλλευόμενη την απήχηση που έχει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» στην κοινή γνώμη, η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος συντάσσεται με τους υποστηρικτές του με το ποσοστό της να εκτοξεύεται ενόψει ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «L’ Οpinion» που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» για την ευρω-κάλπη του Μαίου , το ποσοστό που αποσπά το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός» αγγίζει το 24%. Ωστόσο, σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το ποσοστό της δεν θα ξεπερνούσε το 18% , όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν τονώσει το ενημερωτικό ενδιαφέρον των πολιτών

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» σχολιάζει ότι, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν ενισχύσει το ενημερωτικό ενδιαφέρον των πολιτών.

‘Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ποσοστά ακροαματικότητας στην εκπομπή του γαλλικού δικτύου «France Inter»: «le Téléphone sonne» και του δικτύου «RTL»: «Les Auditeurs ont la parole», κάνουν θραύση.