Θεσσαλονίκη: Απειλές για βόμβες, προσαγωγές και ένταση

Απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Άγνωστος τηλεφώνησε στις 19:26 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προειδοποίησε: «Έχουν τοποθετηθεί δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στη Θεσσαλονίκη, στο Παλέ ντε Σπορ και επί της Γρηγορίου Λαμπράκη. Θα εκραγούν σε 35 λεπτά».

Νωρίτερα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργο Τάτσιο, προσήγαγαν αστυνομικοί έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τάτσιος προσπάθησε να μπει στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ όπου είναι προγραμματισμένη για τις 19.30 η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», κάτι που δεν του επετράπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στους αγώνες του κινήματος κατά της συμφωνίας Πρεσπών και είχε μάλιστα καταθέσει μήνυση κατά του πρ.ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

 

Μαζί του ήταν η γνωστή δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, καθώς και άλλα δύο άτομα, τα οποία επίσης προσήχθησαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Τάτσιος στο Thestival, η προσαγωγή του έγινε χωρίς καμία δικαιολογία και αυτή την ώρα οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν προληπτικές προσαγωγές και άλλων ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για πρόκληση έντασης εντός του χώρου της εκδήλωσης, ενώ αυστηρός είναι ο έλεγχος για όσους περνούν μέσα στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο όπου διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, καθώς και συνθήματα για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ενώ εμβατήρια ακούγονται από μικροφωνική που έχει στηθεί στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και έχουν αποκλείσει τη διέλευση προς τη ΔΕΘ και το Παλέ, τόσο από την οδό Εθνικής Αμύνης, όσο και από το ύψος της Νικολάου Γερμανού και της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την ίδια ώρα περίπου 60 άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου είναι συγκεντρωμένα στην Καμάρα.

Σε αστυνομικό κλοιό η πόλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται συνολικά 35 διμοιρίες των ΜΑΤ τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και από την Αθήνα ενώ επιστρατεύθηκαν και δύο «Αύρες» της ΕΛΑΣ. Επιπλέον στα αστυνομικά μέτρα περιλαμβάνεται ελικόπτερο της  ΕΛΑΣ αλλά και drones.

Επίσης, στις τέσσερις ομάδες ΟΠΚΕ της Θεσσαλονίκης προστέθηκαν άλλες οκτώ από όμορους νομούς και τρείς από αστυνομικές υπηρεσίες της Νότιας Ελλάδας. Στα αστυνομικά μέτρα μετέχουν 130 άνδρες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, 205 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, 150 της Διεύθυνσης Ασφαλείας και ακόμη 150 της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης. Συνολικά ο αριθμός των ανδρών της ΕΛΑΣ που βρίσκεται επί ποδός αγγίζει τις 2000.

 

Πηγή: thestival.gr