Προϋπολογισμός αδιεξόδων

Τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε όποιον τομέα πολιτικής κι αν καταπιάστηκαν, όπως η συμφωνία των Πρεσπών και με την Εκκλησία επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2019.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι οι όποιες παροχές κάνει μέσω του προϋπολογισμού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βασίζονται σε ένα ψεύτικο υπερπλεόνασμα που φτιάχτηκε με τη μη πληρωμή των οφειλών του δημοσίου σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και με την περικοπή του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων.

Ο Ιάσονας Φωτήλας αναφέρθηκε αναλυτικά στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ουσιαστική απουσία οικογενειακών ιατρών, αφού αντιστοιχούν μόλις 1.000 για σχεδόν 11.000.000 Έλληνες πολίτες. Στη δε δημόσια υγεία η εγκληματική αμέλεια των Υπουργών Υγείας οδήγησε σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και το 2017 από την ιλαρά αλλά και το 2018 από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον πρωτοφανή αριθμό των 47 συνανθρώπων μας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φωτήλας προέτρεψε την κυβέρνηση και τους συμπολιτευόμενους βουλευτές της να «απολαύσουν» τις τελευταίες μέρες της εξουσίας των, γιατί πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα τους τοποθετήσει εκεί που πραγματικά τους αξίζει, στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=tgj9GrXEYgQ&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,

Αν και δεν υπάρχει ούτε ένας – θα άξιζε μια πανοραμική της κάμερας να δούμε στο Κοινοβούλιο ποιος είναι και ποιος δεν είναι στην Ολομέλεια, ποια πολιτική δύναμη απουσιάζει – όσο λοιπόν και να προσπαθείτε να βαφτίσετε το κρέας ψάρι, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα. Τη βιώνει καθημερινά. Και η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Η πραγματικότητα είναι ότι με ό,τι καταπιάστηκε αυτή η κυβέρνηση, το κατέστρεψε. Καταπιάστηκε με το Σκοπιανό και προωθεί μια Συμφωνία που – πέρα από το αν την πιστεύει πραγματικά ή την προωθεί για άλλους λόγους – σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι ότι στις ακραίες εθνικιστικές κορώνες του κ. Ζάεφ – κορώνες που προκάλεσαν την αντίδραση των πάντων, από τους βόρειους γείτονές μας μέχρι τον «κουμπάρο» της Συμφωνίας, τον κ. Νίμιτς – ο μόνος που έμεινε άφωνος, που δεν είχε μια κουβέντα να πει, ήταν ο κ. Τσίπρας.

Καταπιάστηκε με την Εκκλησία. Αφ’ ενός για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα από τα φλέγοντα ζητήματα και αφ’ ετέρου για να τάξει χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο. Και τι κατάφερε; Να προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας τέτοια διχόνοια, που τους έβαλε όλους να τσακωθούν με όλους: ο Αρχιεπίσκοπος με τους Μητροπολίτες, οι Μητροπολίτες με τον Κλήρο, ο Αρχιεπίσκοπος με τον Κλήρο, η Ελλαδική Εκκλησία με το Φανάρι, την Κρήτη, όλοι τσακώθηκαν με όλους.

Καταπιάστηκε με την ασφάλεια των πολιτών. Και τι έκανε για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών; Ψήφισε έναν νόμο που – όποιος δεν το ξέρει ας το ακούσει, μας ακούει και ο ελληνικός λαός – όταν η αστυνομική Αρχή διαπιστώσει ότι μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο διαπράττονται εγκλήματα, όπως μικρή διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, κλοπές, καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, τι μπορεί να κάνει η αστυνομική Αρχή; Μπορεί να επέμβει; Όχι, δεν μπορεί να επέμβει.

Μήπως ο Πρύτανης του πανεπιστημίου που διαπιστώνει τα ίδια ως άνω εγκλήματα μπορεί να ζητήσει την άμεση επέμβαση της αστυνομικής Αρχής; Όχι, δεν μπορεί να τη ζητήσει. Τι πρέπει να κάνει; Να καλέσει τη Σύγκλητο – κάτι για το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι σε κάποιες των περιπτώσεων χρειάζεται μέρες – και η Σύγκλητος να αποφασίσει, όλοι μαζί, ότι πρέπει να καλέσουν την αστυνομική Αρχή να επέμβει. Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα.

Όσο για τους μπαχαλάκηδες, που τους χαϊδεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, με ρωτούν: Γιατί το κάνει; Προσδοκά την ψήφο τους; Όχι, βέβαια. Αυτή τη θεωρεί εξασφαλισμένη. Αυτό που θέλει απ’ αυτούς είναι αύριο που αυτός θα είναι στην Αντιπολίτευση, αυτοί να είναι ρωμαλέοι, δυνατοί, ζωντανοί, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στα κάγκελα, να καίνε την Αθήνα. Αυτό θέλει απ’ αυτούς και γι’ αυτό τους χαϊδολογάει νυχθημερόν ο κ. Τσίπρας.

Καταπιάστηκε με την οικονομία και τι κατάφερε; Πείτε μου έναν λόγο για τον οποίον θα έπρεπε να του πούμε ένα «μπράβο». Μήπως γιατί μείωσε τις συντάξεις παλαιών και νέων συνταξιούχων κατά 40% μέσο όρο; Γι’ αυτό να του πούμε «μπράβο»; Μήπως γιατί δημιούργησε πολλαπλές κατηγορίες συνταξιούχων, τιμωρώντας πρωτίστως αυτούς που εργάστηκαν περισσότερο και που πλήρωσαν περισσότερα; Μήπως πρέπει να του πούμε «μπράβο», γιατί, όπως λέει, θα μειώσει όλους τους φορολογικούς συντελεστές και υπόσχεται ότι σε βάθος τετραετίας θα τους επαναφέρει εκεί που τους βρήκε το 2014; Δηλαδή, ομολογεί πόσο κακό έκανε τέσσερα χρόνια στη χώρα.

Μήπως για τα υπερπλεονάσματα; Αυτό το υπερπλεόνασμα είναι πιο ψεύτικο και από τις μεγαλύτερες περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν.

Μα πώς μπορείς να έχεις το θράσος να μιλάς για πλεόνασμα όταν έχεις χιλιάδες καθαρίστριες, που είναι καθημερινά στα κανάλια και ζητάνε τα δεδουλευμένα τους δέκα μηνών και δέκα μήνες μένουν απλήρωτες και τους λέει ο ΟΑΕΔ ότι για να πληρωθούν πρέπει να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα; Και εσύ έχεις το θράσος να μιλάς για πλεόνασμα; Πώς μπορείς από τη στιγμή που έχεις χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, προσληφθέντες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου η κυβέρνηση έχει πάρει τα κονδύλια και εδώ και έναν χρόνο δεν τα αποδίδει στις επιχειρήσεις και αυτές με τη σειρά τους δεν τα αποδίδουν στους εργαζόμενους, οι οποίοι για έναν χρόνο εργάζονται και δεν πληρώνονται; Και έχεις το θράσος να μιλάς για πλεονάσματα όταν έχεις χιλιάδες ιατρούς που τους χρωστάς αμέτρητες υπερωρίες και ρεπό, που είναι αυτοί που σου κρατούν το σύστημα υγείας όρθιο – δεν είναι οι καταχραστές, που λέει ο κ. Πολάκης, είναι οι ήρωες της κατάστασης – και τους λες ότι δεν θα σας δώσω εκείνα που σας χρωστάω, αλλά θα τα πάρω και θα πάω να τα κάνω ό,τι γουστάρω, θα τα δώσω εκεί που εμένα με βολεύει; Τέτοιο είναι το θράσος τους!

Για το τέλος αφήνω το μεγάλο, το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης, το «ηθικό πλεονέκτημα». Ήρθατε για να φέρετε την κάθαρση και μιλήσατε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως κράτους, τη Novartis. Και τελικά, άνθρακες ο θησαυρός! Και δεν το λέω εγώ ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός, εσείς το είπατε στο Πόρισμα, το οποίο έχει την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εσείς είστε η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου, εσείς λοιπόν λέτε ότι δεν βρήκατε τίποτε και ξαναστέλνετε τον φάκελο πίσω.

Μιλάτε για ένα σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτούς τους περιβόητους είκοσι τρεις, και προσπαθείτε να σταυρώσετε τον Γεωργιάδη, για τον οποίο – παρεμπιπτόντως – για το συγκεκριμένο σκάνδαλο ο ανακριτής το έχει βάλει στο αρχείο. Όμως σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για είκοσι τρεις ανθρώπους οι οποίοι προσελήφθησαν για να δουλέψουν οκτώ μήνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, δούλεψαν αυτούς τους οκτώ μήνες και όλη αυτή η ιστορία είναι 170 χιλιάδες ευρώ. Σιγά τα ωά!

Εγώ ξέρω κάτι άλλους που από σερβιτόροι έγιναν εκατομμυριούχοι και μένουν σε βίλες με πισίνες. Εγώ ξέρω μία κυρία που προσελήφθη ως καθαρίστρια και δούλεψε ως γραμματέας και τώρα την έχουμε Υπουργό και μας λέει ότι είναι περήφανη που προσελήφθη σαν καθαρίστρια. Όχι, κυρία μου! Περήφανη θα ήσασταν εάν είχατε προσληφθεί σαν καθαρίστρια και δουλεύατε σαν καθαρίστρια. Περήφανη δεν μπορεί να είστε που προσληφθήκατε σαν καθαρίστρια και δουλεύετε σαν κάτι άλλο. Αντίθετα, θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτό.

Και τα σκάνδαλα; Πάνε και έρχονται. Για εκείνο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάς έστειλαν πίσω οι Ευρωπαίοι τη σύμβαση, γιατί λένε: τι λέτε ρε παιδιά; Αυτή είναι επιζήμια. Και την επόμενη ημέρα ο μειοδότης από 300 εκατομμύρια πήγε την προσφορά στο 1.300.000.000. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, 1.000.000.000! Δεν είχαμε πάρει χαμπάρι. Ή είχαμε πάρει χαμπάρι, δεν ξέρω, θα δούμε.

Η ΔΕΗ αγόρασε φαλιρισμένη σκοπιανή εταιρεία δύο μήνες πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καλά, εκεί στη ΔΕΠΑ πλέον το «πάρτι» είναι υπουργικό, δεν είναι ένας, δύο, τρεις, είναι πολλοί οι Υπουργοί. Είναι μεγάλο το «πάρτι».

Την ίδια καταστροφική πολιτική ακολουθείτε και στην υγεία, για να πω και δύο λόγια για την υγεία. Φτιάξατε μία δήθεν μεταρρύθμιση, τις ΤΟΜΥ, για να σώσετε την Πρωτοβάθμια, μία μεταρρύθμιση την οποία καταδίκασαν από την αρχή της όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ήρθαν στην Επιτροπή και μας μίλησαν, ούτε ένας δεν είπε κάτι υπέρ. Την καταδίκασαν οι ίδιοι οι ιατροί και την καταδίκασαν οι ίδιοι οι πολίτες. Και ποιο το αποτέλεσμα; Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, καλούνται λιγότεροι από χίλιοι ιατροί να καλύψουν περίπου 11 εκατομμύρια ασθενείς. Στην Αχαΐα, όπου εκλέγομαι εγώ, είναι τριάντα δύο γιατροί για 280 χιλιάδες ασθενείς. Κάντε τη διαίρεση, να δείτε πόσους πρέπει να κοιτάζει ο καθένας. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση!

Όσο δε για την προληπτική υγείας, γιατί είδα έκτακτες δαπάνες για τον προϋπολογισμό, ακούστε. Είμαστε η μόνη δυτική χώρα που το 2017 είχαμε θανάτους από ιλαρά, χιλιάδες κρούσματα – εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές – και νεκρούς από ιλαρά. Μετράμε σαράντα επτά νεκρούς από τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2018. Και όταν ρώτησα τον κύριο Υπουργό, μου λέει: «τυχαίο, γιατί το 2015 και το 2016 δεν είχαμε». Ε βέβαια, κύριε, δεν είχαμε, γιατί προληπτικά το 2013 και το 2014 είχαμε κάνει εκείνο που έπρεπε, γι’ αυτό το 2015 και το 2016 δεν είχαμε.

Όταν εσύ το 2015 και το 2016 πήρες τα λεφτά να τα κάνεις πλεόνασμα αντί να κάνεις προληπτική πολιτική, το 2018 έχουμε σαράντα επτά νεκρούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κακά τα ψέματα. Αυτή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ανάπτυξη. Δεν συνάδει οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης με το όραμα του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει Έλληνες εργαζόμενους σε καλές και καλοπληρωμένες εργασίες, θέλει Έλληνες άεργους, οι οποίοι θα ζητιανεύουν το επίδομα των 300 ευρώ και αυτός θα μπορεί να τους κάνει ό,τι θέλει. Άρα, μην περιμένετε καμία ανάπτυξη.

Ζήστε και απολαύστε τις τελευταίες μέρες της εξουσίας σας, γιατί πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας τοποθετήσει εκεί που πραγματικά σας αξίζει, στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Ο κ. Κρεμαστινός ξέρει τη φράση.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.