«Πολιτεία-Εκκλησία» είναι το θέμα εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Πολιτεία-Εκκλησία: οι εκκρεμότητες μιας περίπλοκης σχέσης» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 (17.00) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι τόσο η εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία, όσο και τα γενικότερα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και των διακριτών ρόλων που έχουν τελευταία απασχολήσει το δημόσιο διάλογο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν βουλευτές και ακαδημαϊκοί.

Στο πρώτο πάνελ που θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμμετέχουν οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Κτιστάκις και ο Μιχάλης Τσαπόγας, μαζί με τον Παντελή Καλαϊτζίδη, διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τη ρύθμιση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Σε ένα δεύτερο πάνελ που θα συντονίσει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, θα γίνει συζήτηση με τους βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ιωάννη Δελλή και Γιώργο Μαυρωτά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕλΕΔΑ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας και τους διακριτούς ρόλους που πρέπει να έχουν. Μάλιστα, το 2005 παρουσίασε μια πλήρως νομοτεχνικά επεξεργασμένη πρόταση για τα μείζονα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας και τη ρύθμιση των σχέσεων του κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δηλαδή, περιείχε προτάσεις που μπορούσαν και θα έπρεπε να υλοποιηθούν υπό το ισχύον Σύνταγμα, ανεξάρτητα από την όποια Συνταγματική αναθεώρηση.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης είχε προκαλέσει τότε έντονο δημόσιο διάλογο, πολιτικό και επιστημονικό, με τα πολιτικά κόμματα, την ελληνική Εκκλησία, τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες.

Η πρόταση αυτή είχε τότε υιοθετηθεί αυτούσια ή με ορισμένες αλλαγές και κατατεθεί ως πρόταση νόμου στη Βουλή, από την ΚΟ του ΚΚΕ, από την ΚΟ του Συνασπισμού και από ανεξάρτητους βουλευτές.

Έκτοτε διάφορα ζητήματα ρυθμίστηκαν, με υιοθέτηση σε μικρό ή μεγάλο βαθμό της λογικής των προτάσεων της ΕλΕΔΑ, όπως είναι νομικό καθεστώς θρησκευτικών κοινοτήτων, ίδρυση ευκτήριων οίκων, αποτέφρωση νεκρών, πολιτικός όρκος στα δικαστήρια.