ΠΑΤΡΑ: Η 3η Συνάντηση στα πλαίσια του έργου BLUE_BOOST και 2η Διακρατική επίσκεψη στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών φιλοξένησε την 3η Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του
Έργου BLUE_BOOST, καθώς και την 2η Διακρατική διασταυρούμενη επίσκεψη (Cross Field Visits) στις
4 και 5 Δεκεμβρίου 2018 αντίστοιχα.

Η συνάντηση έφερε νέες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Έργου και παρείχε έντονες και εμπεριστατωμένες συζητήσεις μεταξύ των εταίρων που συμμετείχαν. Ο κύριος στόχος και το επακόλουθο αποτέλεσμα ήταν η περιγραφή συγκεκριμένων όρων για την υλοποίηση των πιλοτικών δραστηριοτήτων στις εμπλεκόμενες περιφέρειες του Έργου, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης έναρξης της πρόσκλησης για τα Κουπόνια Καινοτομίας.

Η Διακρατική διασταυρούμενη επίσκεψη αποτέλεσε ευκαιρία για τους Εταίρους του Έργου, για τους αντίστοιχους εμπειρογνώμονες της Γαλάζιας Ανάπτυξης/Οικονομίας καθώς και τις εταιρείες που έφεραν στην Πάτρα οι Εταίροι, να επισκεφθούν τοπικές εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και αλιείας και να μάθουν για την αντίστοιχη πρακτική τους και τις σχετικές προκλήσεις και ευκαιρίες καινοτομίας. Οι εταιρείες που επισκέφθηκαν ήταν:

• FEEDUS-ΝΗΡΕΥΣ Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ
• Αυγοτάραχο ΣΤΕΦΟΣ
• Αλιευτικός Συνεταιρισμός «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Οι Εταίροι του Έργου είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι για μερικές τοπικές εταιρείες spin-off που καινοτομούν με επιτυχία στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης/Οικονομίας. Μία από αυτές είναι η TOBEA Ltd, μια εταιρία spin-off, η οποία πρόσφατα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το προϊόν SEATRAC. Η πρωτοποριακή αυτή καινοτόμος συσκευή προσφέρει σε άτομα με κινητικές δυσκολίες αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Μια άλλη καινοτόμος Startup ήταν η εταιρεία PΗΕΕ, όπου σχεδιάζει πρακτικά και χρήσιμα φυσικά προϊόντα από φύκια (Posidonia Oceanica). Μια εντελώς νέα και εμπνευσμένη εμπειρία για τους συνεργάτες του BLUE_BOOST ήταν η επίσκεψη στο POS4Work, όπου αποτελεί τον πρώτο συνεργατικό χώρο (co-working space) στην Πάτρα. Το POS4Work ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «νέων φορέων καινοτομίας» που προωθούν την καινοτομία μέσω μιας ανοικτής διαμοιρασμένης γνώσης και κοινοτικής προσέγγισης, πράγμα που ταυτίζεται ακριβώς με τους κύριους στόχους του Έργου BLUE_BOOST.

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις ανωτέρω επιχειρήσεις για την φιλόξενη υποδοχή τους, την άψογη συνεργασία μας καθώς και το αμέριστο ενδιαφέρον τους στην επιτυχή υλοποίηση των δράσεων του Έργου BLUE_BOOST.

Το πρόγραμμα BLUE_BOOST χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg ADRION. Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση, η καθοδήγηση και η χρηματοδότηση της καινοτομίας στον τομέα της “Γαλάζιας Ανάπτυξης” στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.