Ομολόγησε πως ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος η Μαρία Μπούτινα – Αντιμετωπίζει 5 χρόνια φυλάκιση

H κατηγορούμενη για κατασκοπεία Ρωσίδα υπήκοος Maria Butina ομολόγησε την ενοχή της σε αμερικάνικο ομοσπονδιακό δικαστήριο χθες Πέμπτη. Η Butina μετά την ομολογία της αντιμετωπίζει ποινή 5 ετών φυλάκισης.
Η Μπάτινα, παραδέχθηκε πως είχε προσπαθήσει να διεισδύσει σε ρεπουμπλικάνικους πολιτικούς κύκλους για να επηρεάσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η 30χρονη Ρωσίδα, είχε συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Εθνικής Οργάνωσης Τυφεκιοφόρων (National Rifle Association) και της Εθνικής Προσευχής (που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους) αλλά και διοργάνωνε συγκεντρώσεις όπου σημαίνοντες προσωπικότητες των ΗΠΑ συναντούσαν Ρώσους επισκέπτες.
«Η Μπάτινα επιδίωκε να καθιερώσει ανεπίσημες γραμμές επιρροής και επικοινωνίας με ισχυρούς Αμερικανούς και Ρώσους για να επηρεαστεί η αμερικανική πολιτική», υποστήριξε ο εισαγγελέας.
Η κατηγορούμενη συμφώνησε να παραδώσει όλα τα στοιχεία για τις εναντίον της κατηγορίες, την προέλευση των οικονομικών της για την διεξαγωγή της δίκης της.
Σε συνέντευξή της στο CNN, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε πως η Μπάτινα υποβλήθηκε «σε μεσαιωνική ανάκριση προκειμένου να ομολογήσει την ενοχή της».
Η ομολογία της έρχεται σε στιγμές έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με κύριο θέμα τις επαφές των Ρώσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Χωρίς ωστόσο η υπόθεση της Μπάτινα να επικεντρώνεται στο ενδιαφέρον του ειδικού ανακριτή Robert Mueller.
Αλλά οι κατηγορίες για τις οποίες ομολόγησε έρχονται από διαφορετικό κατήγορο κατ΄ευθείαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αφορούν στο ότι δεν εφάρμοσε όσα προβλέπονται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους ξένους πράκτορες ( Foreign Agents Registration Act – FARA).
Σημειώνεται πάντως, ότι από το 1966 ως σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει απαγγείλει κατηγορίες με βάση τη νομοθεσία αυτή, σε εφτά μόνον άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η «συνωμοσία της Μπάτινα» κατευθυνόταν από «Ρώσο αξιωματούχο» που θεωρείται πως ήταν ο πρώην γερουσιαστής της Ρωσίας και τραπεζίτης Alexander Torshin, με άλλο ένα -μη κατονομαζόμενο πρόσωπο- να ενέχεται στην συνωμοσία.
Ο δικηγόρος της Robert Driscoll, είχε δηλώσει τον Ιούλιο, όταν είχε συλληφθεί, ότι «πρόκειται για φιλόδοξη νεαρή και όχι Ρωσίδα πράκτορα» και πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για την εναντίον της κατηγορία.

Γεννημένη στην πόλη Barnaul της Σιβηρίας το 1988, όπως γράφει στο Facebook της, απολάμβανε από μικρή να χρησιμοποιεί όπλα. Εμφανίζεται να έχει προσωπικό πάθος για την προώθηση της κατοχής όπλων.
Από το 2012 είναι μέλος της Ένωσης Τυφεκιοφόρων των ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συνεχίσει τις σπουδές της
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Altai Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και από τα πανεπιστημιακά της χρόνια είχε ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα έχοντας ενταχθεί στο κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πατέρας της Βάλερι, έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εναντίον της ως «ψυχοπαθείς και κυνήγι μαγισσών».

Πληροφορίες από CNN και περιοδικό Rolling Stone
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης