ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ… άλλος για Χίο τράβηξε και άλλο για Μυτιλήνη

Σε κάθε «πόλεμο» υπάρχουν οι αιτίες και η αφορμές. Στον νέο κύκλο κρίσης στο Κίνημα Αλλαγής αιτία είναι η μη ικανοποίηση από τη Φώφη Γεννηματά του αιτήματος του Θανάση Θεοχαρόπουλου να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ. Η μόνη ασφαλής οδός για αυτό θα ήταν να τεθεί ο κ. Θεοχαρόπουλος για δεύτερη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Όμως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πως δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε χρόνο άσχετο με τις εκλογές. Αποτέλεσμα ήταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι συνεργάτες του να νιώθουν ότι μπορεί να βρεθούν προ τετελεσμένων.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν οι Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος να είναι υποψήφιοι σε μία περιοχή όπου το Κίνημα Αλλαγής θα βγάλει έδρα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής να μην την επιλέξει (έχει δικαίωμα να είναι υποψήφια σε τρεις εκλογικές περιφέρειες) και η έδρα να μείνει στον δεύτερο με την «ελπίδα» πως θα είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σε αυτό το υπόβαθρο προστέθηκαν και οι αφορμές. Η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη διαφωνία της με τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για το Σκοπιανό, ενώ στην επιτροπή ψηφοδελτίων την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Αγίου Κωνσταντίνου έβαλαν βέτο στο ψηφοδέλτιο της Άρτας, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη «άναψε κόκκινο» στην υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα.

«Δεν έχει νόημα να είμαστε σε ένα κόμμα που είναι απλά το όλον ΠΑΣΟΚ» αναφέρουν στις συνομιλίες τους τα στελέχη του κόμματος

Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Ούτε υπάρχουν, αλλά και ούτε θα ήταν ανεκτοί εκβιασμοί» λένε με νόημα συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, αποσυνδέοντας το θέμα της υποψηφιότητας Θεοχαρόπουλου από τις υπόλοιπες πολιτικές διαφωνίες.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η εκτελεστική γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή για τα ψηφοδέλτια. Θα επιχειρηθεί συμβιβασμός, αλλά στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς είναι πολλοί όσοι πιστεύουν πως «το “καράβι” της ΔΗΜΑΡ έχει χαράξει πορεία ΣΥΡΙΖΑ» και ετοιμάζονται να… κουνήσουν το μαντίλι.

Σε κάθε περίπτωση, η μέση οδός είναι να ανακοινωθούν την Κυριακή μόνο οι νομοί στους οποίους υπάρχει συμφωνία και για τους υπόλοιπους να εξουσιοδοτηθεί η επιτροπή ψηφοδελτίων.