Brexit: Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία

«Πόλεμος» στους Τόρις μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή που έδωσε το «φιλί της ζωής» στην Τερέζα Μέι για έναν χρόνο.

Χθες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας κατάφερε να επιβιώσει από την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει σε βάρος της οι Συντηρητικοί «αντάρτες».

Η Μέι διασφάλισε ότι, για τουλάχιστον έναν χρόνο δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εναντίον της.Ωστόσο, γνωρίζει ότι το ένα τρίτο των βουλευτών των Τόρις δεν τη θέλουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα και περιμένουν στη γωνία για να την… ρίξουν.

Οι «αντάρτες» του κόμματος υπέστησαν χθες ταπεινωτική ήττα αφού δεν κατάφεραν να την βγάλουν εκτός και τώρα ο ένας κατηγορεί τον άλλο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η μάχη διαδοχής στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με τους «αντάρτες» να προσπαθούν ξανά να της σκάψουν το λάκκο.

Χθες, η Συντηρητική πρωθυπουργός έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών της, ενώ 117 ψήφισαν εναντίον της», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922», των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, Γκέιαμ Μπρέιντι. Επιπλέον, ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές το 2022.

Το επόμενο βήμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι αν θα καταφέρει να αποσπάσει παραχωρήσεις κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών παρουσιάζοντας στους Βρετανούς βουλευτές μία συμφωνία που θα τους «αρέσει». Πάντως, δεν αναμένεται κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια, η Μέι θα κληθεί να περάσει από τη βρετανική βουλή τη συμφωνία για το Brexit.

Αν και η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, τελικά η Μέι παίρνει το χρόνο της αφού η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο -από τις 7 έως τις 21ης Ιανουαρίου- όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.

Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ.

Αν η Μέι δεν τα καταφέρει, τότε η Βρετανία πορεύεται σε ένα «διαζύγιο» από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό θα ανοίξει ίσως την πόρτα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ικανοποιώντας πολλές «φωνές» που ζητούν κάτι τέτοιο.

Στο «στρατόπεδο» των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τα στελέχη βρίσκονται σε αναμονή. Έχουν ήδη διαμηνύσει στη Μέι ότι θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν, όταν θα νιώσουν ότι θα έχουν καλές πιθανότητες να περάσει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.