Βρετανία: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής για τη Μέι – Σήμερα η ψηφοφορία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά τους αποτυχημένους ελιγμούς της Τερέζα Μέι για το Brexit καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί οι 48 επιστολές που ήταν απαραίτητες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα από τις 6 έως τις 8 το βράδυ (ώρα Βρετανίας).

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ενεργοποίησης των διαδικασιών ο Μπρέιντι είπε ότι το όριο των 48 επιστολών επετεύχθη το απόγευμα της Τριτής οπότε και ενημέρωσε τη Μέι. Όπως ανακοίνωσε η Μέι θα μιλήσει στα μέλη της επιτροπής 1922 στις 5 το απόγευμα (ώρα Βρετανίας) προσθέτοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να επιλύσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή της Ντάουνιγκ στριτ που επικαλείται το Sky News υποστηρίζει ότι αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα δήλωση της Τερέζα Μέι.

Για να διασωθεί η Μέι θα χρειαστεί τη θετική ψήφο τουλάχιστον 158 βουλευτών των Τόρις «επιβιώνοντας» έτσι για 12 μήνες. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Guardian παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της Μέι ακόμα και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση κατά την οποία εκτιμήσει ότι ο αριθμός του βουλευτών που την καταψήφισαν είναι σημαντικός.

Την πληροφορία για τις 48 επιστολές είχε μεταδώσει το βράδυ της Τρίτης το BBC προσθέτοντας ότι σήμερα θα υπάρξει και συνάντηση του Γκρέιαμ Μπρέιντι με την Τερέζα Μέι.

Η εξέλιξη αυτή την πλήρως αποτυχημένη προσπάθεια της Μέι να περισώσει ότι περισώζεται από το «φιάσκο» του Brexit με τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία που έκανε την Τρίτη.