Βουλή: Με σκληρό «πολιτικό ροκ» χάραξαν τον δρόμο προς τις κάλπες

Προανάκρουσμα της πολωτικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία μέλλει να διεξαχθούν οι επερχόμενες κάλπες απoτέλεσε η «σκληρή» κοινοβουλευτική μονομαχία που είχαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με εκατέρωθεν ισχυρές δόσεις από σκληρό «πολιτικό ροκ» και σε ξεκάθαρα προεκλογικό πολιτικό φόντο, οι δύο πολιτικοί συγκρούστηκαν με ιδιαίτερη ένταση και εφ΄ όλης της ύλης. Αντήλλαξαν βαριές εκφράσεις και εκτόξευσαν αλληλοκατηγορίες επί δυόμισι ώρες για την οικονομία και τους φόρους, το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα fake news και τις αντισυγκεντρώσεις, αλλά και το ποιος εκφράζει το «παλαιό» και το «νέο» στην εγχώρια πολιτική ζωή.

Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε για μια ακόμη φορά το γάντι των εκλογών, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τις προκηρύξει πριν να πάει για κύρωση στη Βουλή τη Συνθήκη με τη σκοπιανή κυβέρνηση, που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας χωρίς να αναφερθεί αυτή τη φορά στον χρόνο των εκλογών προκάλεσε με τη σειρά του τον αρχηγό της ΝΔ να υποβάλει νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχετε βάλει την ελληνική κοινωνία απέναντι. Και αν πραγματικά θέλετε η ελληνική κοινωνία να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος: Κάντε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία για κύρωση στη Βουλή. Και εκεί θα πάρετε την οριστική απάντηση του ελληνικού λαού.

Αλέξης Τσίπρας: «Σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος όπου μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, όπως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν.

Εκπνέει ο χρόνος. Σε λίγες μέρες, την επόμενη εβδομάδα κιόλας μπορείτε, αν θέλετε, και αν πιστεύετε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντίθεση και ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των βουλευτών, να καταθέσετε εκ νέου ψήφο δυσπιστίας. Κάντε το, λοιπόν. Καταθέστε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Και θα έχουμε όσο χρόνο θέλετε για να συζητήσουμε, κύριε Μητσοτάκη».

Οι συντάξεις και το «μαύρο – κόκκινο»

Την επίθεση ξεκίνησε πρώτος ο πρωθυπουργός επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν ήθελε την ακύρωση του μέτρου της μη περικοπής των συντάξεων, που η σχετική διάταξη ήταν η αφορμή για την οξεία αντιπαράθεση.

«Πόνταραν πολιτικά ό,τι είχαν και δεν είχαν στο μαύρο. Τελικά, βγήκε κόκκινο και έχασαν», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, καθώς και δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο εμφάνισε να ζητεί από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να μην περικοπούν οι συντάξεις, κάτι που διέψευσε, εν συνεχεία, σε οργισμένο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θύμισε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το κόμμα του είχε καταθέσει τροπολογία που δεν υιοθέτησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Το 2019 ξημερώνει σε λίγες μέρες, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2020 και το 2022 και το 2023 και την επόμενη τετραετία, γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στη μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής, στην οποία εσείς φέρατε τον τόπο και θέλετε να μας ξαναγυρίσετε εκεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προσωποποιώντας την κόντρα απευθύνθηκε στον αντίπαλό του λέγοντας: «Δεν θα τα καταφέρετε, κύριε Μητσοτάκη!».

Με εισιτήριο από τις Πρέσπες ταξιδέψατε στην Ιθάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανταπέδωσε τα πυρά και πέρασε στην αντεπίθεση, συνδέοντας για πρώτη φορά με τόσο ευθύ τρόπο το ζήτημα των συντάξεων με το Μακεδονικό, κάνοντας λόγο για ανταλλαγή: «Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει, με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο, κ. Τσίπρα, με το οποίο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Στις Πρέσπες, όπου εκχωρήσατε τη “μακεδονική γλώσσα” και τη “μακεδονική εθνότητα”, και στην Ιθάκη όπου σκηνοθετήσατε την υποτιθέμενη έξοδο από τα Μνημόνια».

Αλλά δεν έμεινε σε αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Να σας πω και αυτά που λένε στις Βρυξέλλες πίσω από τις πλάτες σας κ. Τσίπρα; Ότι κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα για την εξουσία. Εκεί που επί είκοσι επτά χρόνια έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς- έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι», σημείωσε.

«Και όταν ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος αλλά και υπουργοί σας, όπως ο κ. Σκουρλέτης, αναρωτιέται αν συμφωνούμε με το σύνθημα “H Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” του απαντάμε: “όχι, δεν συμφωνούμε. Μόνοι σας το κάνατε το παζάρι”. Και φέρετε ακέραια την ευθύνη. Οι υπόλοιποι που συμμετέχουμε στη δημοκρατία δεν έχουμε καμία ευθύνη γι΄αυτά τα οποία εσείς διαπραγματευτήκατε. Αντίθετα χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που η δημοκρατία μας διαθέτει για να σας αποτρέψουμε».

«Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες»

«Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από τη μη περικοπή των συντάξεων αν νομίζετε ότι είναι προϊόν συναλλαγής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και υψώνοντας τους τόνους διαμαρτυρήθηκε για τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς δεν είπαμε κανέναν μειοδότη και προδότη, όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ», ανέφερε και διαμαρτυρήθηκε για τα όσα είπε σε σχέση με το σύνθημα ότι «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». «Αντί να το καταδικάσετε, είπε, το μόνο που είχατε να πείτε είναι ότι δεν πούλησε η Δημοκρατία γιατί εμείς δεν συμμετείχαμε, πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Μακεδονία! Ντροπή σας! Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες! Είναι ντροπή σας!».

Ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε ακόμη επειδή στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι δεν θα μπορεί να πάει στη Θεσσαλονίκη, όπως και για τις αφίσες με τις οποίες προαναγγέλλεται αντισυγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή που θα βρεθεί ο ίδιος στην πόλη «σε μια πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο “Αλεξάνδρειο Μέλαθρο”». Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ τον ρώτησε: «Επικροτείτε τέτοιες συμπεριφορές; Ξέρετε, η Θεσσαλονίκη είχε να δει αντισυγκεντρώσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις από το 1963, όταν με το τρίκυκλο ο Γκοτζαμάνης σκότωσε τον Λαμπράκη».

«Όταν την επόμενη φορά θα μιλήσετε σε αυτό το βήμα για αντισυγκεντρώσεις να είστε πολύ προσεκτικός», ήρθε η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όχι μόνο διότι εσείς ήρθατε στην εξουσία εξάπτοντας τα πάθη και την οργή του ελληνικού λαού. Καβαλήσατε το κύμα της οργής με τον πιο χυδαίο και λαϊκίστικο τρόπο. Και έχετε φέρει απέναντι σας τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Το «παλαιό» και το «νέο»

Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση των δύο αρχηγών και για το ποιος εκφράζει το «παλαιό», την οποία ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας για να τη συνεχίσει ο κ. Μητοστάκης εμφανίζοντας αφίσα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Ο διάλογος των δύο ήταν πολύ αποκαλυπτικός και γι΄ αυτό αξίζει να παρατεθεί σε εκτενή αποσπάσματα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Επαναλάβατε για άλλη μια φορά τον ισχυρισμό σας ότι εσείς αντιπροσωπεύετε το νέο και ότι το παλιό κατέστρεψε τη χώρα. Με το “παλιό”, φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στις Κυβερνήσεις του ΠAΣOΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι δεν είναι κύριε Τσίπρα; Αυτό είναι το παλιό το οποίο κατά τα λεγόμενά σας κατέστρεψε τη χώρα. Έχω λοιπόν μια απορία: Ήθελα πάντα να σας ρωτήσω, αλλά σήμερα μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία: αυτό εδώ είναι το νέο το οποίο τελειώνει το παλιό; Για να δούμε λοιπόν, ας τους πάρουμε έναν έναν: Νίκος Κοτζιάς, σύμβουλος Γιώργου Παπανδρέου, Χρήστος Σπίρτζης, γραμματέας οργανωτικού ΠΑΣΟΚ. Εσείς είστε το νέο, και χαμογελάτε τώρα. Πολύ νέος είστε, τζόβενος σκέτος πολιτικός. Κατρούγκαλος Γιώργος, Πρόεδρος ΕΚΑΕ, Κουρουμπλής Παναγιώτης. Και εσείς νέος στην πολιτική, καμία σχέση με το παλιό, φρέσκος φρέσκος. Έχω και άλλους, μόλις ξεκίνησα με τις ονομαστικές αναφορές του παλιού. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, υπουργός Υγείας ΠΑΣΟΚ, τη βάλατε τώρα στην Κυβέρνησή σας. Και αυτή νέα. Μάρκος Μπόλαρης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τόσκας Νίκος, Μιχελογιαννάκης Γιάννης και πολλοί άλλοι. Έχω και ορισμένους, που ανήκαν στο δικό μας χώρο: Καμμένος Πάνος, υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, αν δεν κάνω λάθος, Κόλλια Τσαρουχά Μαρία, Κουντουρά Έλενα. Την επόμενη φορά κ. Τσίπρα που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο, να κοιταχτείτε λίγο στα υπουργικά έδρανα και στην κοινοβουλευτική σας ομάδα…».

Αλέξης Τσίπρας: «Κάνατε μια προσπάθεια να αναφερθείτε στο παλιό και στο καινούριο και πιάσατε στο στόμα σας στελέχη με μεγάλη ιστορική διαδρομή στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα βρίσκονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Μητσοτάκη, ακούστε, σε αυτόν τον χώρο -ιδιαίτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ- υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι και αγωνιστές που πάλεψαν τα χρόνια της ζωής τους για μια καλύτερη Ελλάδα, για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτόν τον τόπο. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μία χρεοκοπημένη ηγεσία, η οποία οδήγησε εκεί που οδήγησε αυτό το Κόμμα. Εμείς τους απλούς αγωνιστές, τους έντιμους, όχι απλώς θα τους εντάξουμε στους δικούς μας αγώνες και στις δικές μας τις τάξεις, αλλά θα βρεθούμε δίπλα δίπλα, όπως σήμερα βρίσκεται στις τάξεις μας και δίπλα μας στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Αν αυτό δεν σας αρέσει αυτή είναι η πραγματικότητα»(…). Θα κλείσω λέγοντας τούτο: Το παλιό και το νέο, κύριε Μητσοτάκη, δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ηλικία, αλλά έχουν να κάνουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής του καθενός μας. Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στους πολιτικούς αγώνες και στο κοινωνικό γίγνεσθαι και σε πολιτικά κόμματα μέσα από κοινωνικές διεργασίες, μέσα από κοινωνικούς αγώνες, μέσα από πολιτικές διεκδικήσεις και υπάρχουν και άλλοι που βρέθηκαν στην πολιτική ζωή ως κληρονόμοι, με τις χορηγίες άλλων πολυεθνικών ομίλων. Αυτό είναι το παλιό και αυτό είναι το καινούργιο. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και ανάμεσα στο καινούργιο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό που κατάλαβα κ. Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Χαίρομαι που το ομολογήσατε, επιτέλους, και σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Απλά μου κάνει εντύπωση πως κρατάτε από το παλιό ΠΑΣΟΚ μόνο το καλά στοιχεία και απορρίπτετε όλα τα προβληματικά. Αλλά, βέβαια, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά άλλο κόμμα, δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό. Κύριε Τσίπρα, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την αίθουσα όταν μιλάμε για την πολιτική και την προσωπική διαδρομή του καθενός. Η προσωπική και οικογενειακή ιστορία του καθενός είναι γνωστή σε αυτήν την αίθουσα. Και η δική μου και η δική σας. Ας μην πούμε παραπάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αλλά κ. Τσίπρα, για να το ξεκαθαρίσουμε: Εγώ δεν κληρονόμησα την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Με ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο χωρίς καμία ψηφοφορία. Ο οποίος τώρα σας θυμίζει το δικό σας πραγματικό παρελθόν. Άρα, όταν μιλάμε για πολιτικούς κληρονόμους σε αυτή την αίθουσα, θα είστε πιο προσεκτικός».