«Βατερλώ» για την Μέι οι ελιγμοί για το Brexit: Ένα βήμα πριν την πρόταση μομφής η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται σήμερα η Τερέζα Μέι, αφού οι τελευταίες εξελίξεις στην χώρα της και το εξωτερικό απομακρύνουν όλο και πιο πολύ το σενάριο για μια εύτακτη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την πολιτική της καριέρα.

Όπως μετέδωσε εχθές το BBC, επικαλούμενο πηγές από την κυβέρνηση, συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της Βρετανίδας πρωθυπουργού από το κόμμα της. Μάλιστα, ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι ζήτησε να συναντηθεί με την Μέι αύριο μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε μέσω Τwitter η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ενδέχεται να ψηφίσουν για την πρόταση μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι από το κόμμα της, το συντομότερο μέχρι αύριο το βράδυ, δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άντριου Μπρίντζεν. Με δηλώσεις του στο Sky News είπε ότι η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Μέι θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία και αυτή μπορεί να είναι αύριο, Τετάρτη βράδυ.

Πλήρης αποτυχία για την μίνι ευρωπαϊκή επιτυχία της Μέι

Σε πλήρη αποτυχία εξελίσσεται η «μίνι» ευρωπαϊκή περιοδεία της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσει ότι περισώζεται από το φιάσκο του Brexit. Μια μόλις ημέρα μετά την αναβολή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Διακήρυξης των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, που εξήγγειλε σε μια τρίωρη, ταπεινωτική για την ίδια, συνεδρίαση του Κοινοβούλιο, η κυρία Μέι διέσχισε τη Μάγχη για να λάβει μόνο αρνήσεις από μια ΕΕ που εμφανίζεται πλέον έτοιμη για το χειρότερο σενάριο. Την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς καμία συμφωνία.

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο, έχει ξεχάσει που ακριβώς θέλει να πάει

Λίγες ώρες μετά την επίσημη παραδοχή της ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου για την αδυναμία της να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η κυρία Μέι μετέβη στην Ολλανδία όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μάρκ Ρούτε, έναν εκ των στενότερων συμμάχων του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της ΕΕ. Στη συνέχει μετέβη στο Βερολίνο όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο κανείς δεν έχει καταλάβει πλήρως το νόημα της περιοδείας της Τερέζα Μέι, μία μόλις ημέρα πριν τη Συνεδρίαση των 27, συν μιας, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Και αυτό διότι η θέση όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ήτοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει σταθερή: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση».

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας κυρία Ουλρίκε Ντέμερ, η συμφωνία «δημιούργησε τη βάση για μια συντεταγμένη αποχώρηση και για την ανάπτυξη μελλοντικών σχέσεων».

Μετά τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Ρούτε και την Καγκελάριο Μέρκελ η Τερέζα Μέι μετέβη στις Βρυξέλλες όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τουσκ ανακοίνωσε ότι «έλαβαν χώρα μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit.» Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε πως είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν, ωστόσο το θέμα είναι κατά τον ίδιο, ποίος είναι ο τρόπος..

Η ΕΕ ετοιμάζεται για ασύντακτη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexti, κ. Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη ενημερώσει τους μόνιμους αντιπροσώπους των «27» στις Βρυξέλλες ότι η προετοιμασία για ένα Brexit χωρίς συμφωνία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η Γαλλία, η χώρα που τηρεί την πιο σκληρή στάση απέναντι στις αξιώσεις της Μεγάλης Βρετανίας, δια της υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ναταλί Λουαζό, έχει ήδη ενημερώσει τα υπόλοιπα κράτη – μέλη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασχοληθεί με τα δικά της ζητήματα και όχι με το εσωτερικό πολιτικό δράμα της Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ελπίζει να επιστρέψει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες με μερικές «καλλωπιστικές» επισημάνσεις στη μη δεσμευτική νομικά 26σελιδη πολιτική δήλωση για την πορεία των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι στην κυρίως και δεσμευτική συμφωνία αποχώρησης, με σκοπό να κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο στο Ουέστμινστερ.