Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο: Πάνω από 600 αστυνομικοί αναζητούν τον δράστη: Πάνω από 600 αστυνομικοί αναζητούν τον δράστη

Η ισλαμική τρομοκρατία πλανάται πάνω από την Γαλλία με το Στρασβούργο να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και τις αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το εντοπισμό του 29χρονου Γαλλομαροκινού Cherif Chekatt ο οποίος κατάφερε τραυματισμένος να διαφύγει με ταξί κάτω από τη… μύτη εκατοντάδων αστυνομικών.

Πάνω από 200 χωροφύλακες και 420 αστυνομικοί «χτενίζουν» τις τελευταίες ώρες τη Γαλλία για τον εντοπισμό του 29χρονου δράστη, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε συναγερμό βρίσκονται και οι αρχές στη Γερμανία καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο δράστης μπορεί να βρήκε καταφύγιο στα παλιά του… λημέρια.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο δράστης είχε καταδικαστεί σε Γαλλία και Γερμανία.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, στρατιώτες και ελικόπτερα συνδράμουν στην επιχείρηση εντοπισμού του δράστη, ο οποίος διέφυγε με ταξί. Οι ομοσπονδιακές αρχές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες εκ των οποίων οι οκτώ σοβαρά

Ο τραγικός απολογισμός από την χθεσινή επίθεση στο Στρασβούργο είναι, μέχρι στιγμής, τρεις νεκροί, εκ των οποίων, δύο γυναίκες κι ένας 45χρονος Ταιλανδός τουρίστας ο οποίος βρισκόταν με την σύζυγό του στο Στρασβούργο σε ταξίδι αναψυχής.

Οι τραυματίες ανέρχονται συνολικά σε 13, εκ των οποίων οι οκτώ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι, ανάμεσα στους τραυματίες είναι κι ένας στρατιώτης.

Αγνωστο το κίνητρο του Γαλλομαροκινού δράστη

Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν έχουν προς παρόν καταλήξει στο κίνητρο του δράστη, τόνισαν όμως ότι ουδέποτε είχε ταξιδέψει στη Συρία αλλά ούτε είχε την πρόθεση να επισκεφθεί την χώρα του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι,ο δράστης Cherif Chekatt είχε καταδικαστεί για τουλάχιστον 20 αδικήματα, ότι οι αρχές τον θεωρούσαν απειλή κι ότι ήξεραν ότι έχει διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς πυρήνες.

«Ο Γαλλομαροκινός δράστης με καταγωγή από τη Βόρειο Αφρική ήταν έγκλειστος σε γερμανικές φυλακές και το 2017 απελάθηκε από τη χώρα της Μέρκελ», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ δήλωσε ότι ο δράστης ήθελε να σπείρει την τρομοκρατία σε τρία διαφορετικά σημεία. Οι αρχές είχαν επιχειρήσει χθες το πρωί να τον συλλάβουν όμως δεν τον βρήκαν στο διαμέρισμά του.

Κάνοντας φύλλο και φτερό το σπίτι όπου διέμενε, οι γαλλικές αρχές βρήκαν ένα όπλο 22 εκατοστών, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV. Προηγουμένως, είχε αναφερθεί ότι εντόπισαν κρυμμένες και χειροβομβίδες.

Γνωστός και μη εξαιρετέος στις αρχές 

Παρά το γεγονός ότι ο δράστης ήταν στο γνωστός και μη εξαιρετέος στις γαλλικές αρχές με φάκελο για ληστεία και διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς πυρήνες, κι ενώ η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας λόγω των ακούραστων «Κίτρινων Γιλέκων»,το Στρασβούργο βάφτηκε με το αίμα τριών ανθρώπων, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Στρασβούργου υποστηρίζει στη γαλλική εφημερίδα ότι την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά λίγο πολύ την περίμεναν.

Κίτρινες θεωρίες συνωμοσίας

Την ώρα που οι γαλλικές αρχές αναζητούν τον δράστη, κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τι οποίες, η χθεσινή επίθεση οργανώθηκε για να πλήξει τα σχέδια των «Κίτρινων Γιλέκων» που ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ανοιχτό το Πανεπιστήμιο 

Στο Στρασβούργο, το Πανεπιστήμιο λειτουργεί και τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro».

Οι αρχές φοβούνται μιμητικές κινήσεις – Ενισχύονται τα μέτρα στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γαλλίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέ, μετέβη στο στο Στρασβούργο.

«Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Εισαγγελίας του Παρισιού ανέλαβε δράση οπότε πλέον μπορούμε να μιλάμε για μία επίθεση», δήλωσε η Νικόλ Μπελουμπέ, υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του Κριστόφ Καστανέ τόνισε ότι «Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν σε διάφορα σημεία. Υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Στόχος μας να αποφύγουμε μιμητικές κινήσεις».

 

strasburg

 

https://twitter.com/CMM_noticias/status/1072570923444813824

stra11

 

stra4

 

stra6

 

 

stra7