O CEO της Google εξηγεί πως προκύπτει η φωτογραφία Τραμπ στην αναζήτηση της λέξης «ηλίθιος»

Ενώπιον του Κογκρέσου βρέθηκε την Τρίτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Σαντάρ Πιτσάι, προκειμένου να καταθέσει για τις «κατηγορίες» που αποδίδονται στην εταιρεία για πολιτική μεροληψία.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί βουλευτές, του απηύθυναν ερωτήσεις για μια γκάμα θεμάτων, όπως η πιθανή μεροληψία στις πλατφόρμες της Google, τα σχέδιά του για μια λογοκριμένη εφαρμογή αναζήτησης στην Κίνα και τις πρακτικές για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πιτσάι εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου, από όταν η Google αρνήθηκε να τον στείλει σε μια ακρόαση για την έρευνα για ξένες παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Πιτσάι παρέμεινε ψύχραιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, υπερασπιζόμενος τη Google.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Google κλήθηκε να εξηγήσει γιατί όταν κάποιος πληκτρολογήσει στην αναζήτηση εικόνων τη λέξη «ηλίθιος» στα αγγλικά (idiot) εμφανίζονται οι φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και αν πρόκειται για περίπτωση μεροληψίας. Την ερώτηση υπέβαλε η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Ζόε Λόφγκρεν, -που προσπάθησε να αντικρούσει την ιδέα ότι η Google χειραγωγεί τα αποτελέσματα.

Αφού εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας με την οποία εμφανίζονται τα αποτελέσματα των αναζητήσεων, ο Πιτσάι απάντησε ότι δεν παρεμβαίνει κανείς χειροκίνητα σε κανένα αποτέλεσμα αναζήτησης.

«Άρα δεν κρύβεται πίσω από την κουρτίνα κάποιος που επιλέγει τα αποτελέσματα που θα δει ο χρήστης;» ρώτησε ειρωνικά η  Λόφγκρεν.