Μετά από 30 χρόνια βρέθηκαν τα πτώματα δύο ορειβατών που είχαν χαθεί στα Ιμαλάια (pics)

Η τέφρα του Κρίστιν Ρούναρσον και του Πόρστειν Γκούντγιοσον πλέον έχουν επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ισλανδία.

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1988 όταν τρεις Ισλανδοί ανέβαιναν το βουνό Πουμόρι που βρίσκονται στα Ιμαλάια κοντά στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ. Ο Στεβ Έσθροπ όμως ένιωσε μία αδιαθεσία και ζήτησε από τους Κρίστιν Ρούναρσον και Πόρστειν Γκούντγιοσον να συνεχίσουν χωρίς μόνοι τους…

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο τότε 25χρονος είδε τους συνοδοιπόρους του ζωντανούς, καθώς έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους. Ο ίδιος αφού δεν επέστρεφαν, ειδοποίησε τους ντόπιους και ξεκίνησε η προσπάθεια ανεύρεσής τους, με την ελπίδα να είναι καλά στην υγεία τους.

«Ποτέ δεν έχω ξανανιώσει τόση μοναξιά, όπως εκείνη, την ημέρα που φτάσαμε στο ψηλότερο σημείο που είχαμε κατασκηνώσει. Όπως ανέβαινα αισιοδοξούσα οτι θα είναι καλά και θα είναι ξαπλωμένοι στα σλίπινγκ μπαγκ μέσα στην κόκκινη σκηνή τους.

Μόλις την είδα στο οπτικό μου πεδίο, άρχισαν να φωνάζω τα ονόματά τους, όμως η αντίλαλός μου χανόταν στους πάγους και στα βράχια. Σιωπή, καμία απάντηση. Άνοιξα την σκηνή και ήταν άδεια. Τότε ζαλίστηκα και με έπιασε κρύος ιδρώτας», είπε ο Στιβ Έσθροπ, τονίζοντας οτι μετά από 5 μέρες ένα ελικόπτερο κατάφερε να σηκωθεί για να βοηθήσει στις έρευνες. Κανένα αποτέλεσμα όμως…

Τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ βρισκόταν για διακοπές στο Μαρόκο, επικοινώνησε μαζί του κάποιος που είχε ενδιαφερθεί για να γυρίσει ταινία το περιστατικό αυτό για να του πει τι είχε συμβεί.

Ένας άλλος ορειβάτης βρήκε τις σωρούς των δύο άτυχων Ισλανδών, σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο από αυτό που θα περίμενε κανείς και ειδοποίησε τους ντόπιους που τις μετέφεραν στο Κατμαντού. Τότε οι αρχές επικοινώνησαν με τον Σκωτσέζο, ζητώντας τους να τους πει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην ταυτοποίηση.

Τους έστειλε κάποιες φωτογραφίες που είχε και άπαντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για τους Κρίστιν Ρούναρσον και Πόρστειν Γκούντγιοσον. Οι σωροί τους αποτεφρώθηκαν και πλέον έχουν επιστρέψει στην Ολλανδία, με τον Στιβ Έσθροπ να σκοπεύει να ταξιδέψει εκεί, προκειμένου να συναντήσει τις οικογένειές τους.