ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Σήμερα, το Ορατόριο – Ζωντάνεμα Μνήμης και Απότιση Φόρου Τιμής για το Ολοκαύτωμα

Το Ορατόριο «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών», εμπνευσμένο από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το 1943 είναι μια επικολυρική σύνθεση -ρέκβιεμ και ελεγεία μαζί- με βαθείς ανθρώπινους τόνους παραστατικές εικόνες και στοχαστικές αναφλέξεις.
Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» παρουσιάζει φέτος το Ορατόριο στα Καλάβρυτα αυτή την Τετάρτη στις 12 Δεκεμβρίου, κατά την παραμονή του εορτασμού για την 75η επέτειο από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα (Πέμπτη 13/12/2018).
Το Ορατόριο είχε παρουσιαστεί στις 9 Δεκεμβρίου πέρυσι στο θέατρο «Απόλλων» στο Αίγιο ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια (η πρώτη παρουσίαση έγινε το Δεκέμβριο του 1993 σε Αίγιο και Καλάβρυτα και το Δεκέμβριο του 1994 στην Πάτρα).
Πρόκειται για μια ευλαβική κατάθεση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στα Καλάβρυτα αλλά, τον αείμνηστο συνθέτη του έργου και επί σειρά ετών χοράρχη της χορωδίας Φίλιππο Οικονόμου και στον στιχουργό – ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλο.
Το Ορατόριο θα παρουσιαστεί από 80μελές μουσικό σύνολο και χορωδία στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας.
Η εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση του Δήμου και του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Την σκηνοθετική καθοδήγηση έχει αναλάβει ο Κώστας Κλάγκος και τη διδασκαλία – διεύθυνση των χορωδιακών σχημάτων οι Βασίλειος Μπίκος και Ανδρέας Τασόπουλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πνευματικά δικαιώματα του έργου έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.