(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ποιότητα και ασφάλεια «καίνε» τον Καρνάβαλο – Η ημερίδα του ΣΚΕΑΝΑ για το τι Καρναβάλι θέλουμε

Αφορμή για μια ευρεία συζήτηση ακόμα και σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, για το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού, αποτέλεσε η εκδήλωση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν όλες οι τοπικές αρχές και πλήθος φορέων, με αποτέλεσμα να γίνει μια συζήτηση με πολλές προτάσεις για το μέλλον και την εξέλιξη του θεσμού, με αντιπαραθέσεις, χιούμορ, ακόμα και με φραστικές αψιμαχίες, στις οποίες πρωτοστάτησε ένας καχύποπτος και προκατειλημμένος Κώστας Πελετίδης, που έδειξε ότι θεωρεί τους καρναβαλικούς πυρήνες φωλέα ταξικών αντιπάλων και ολιγαρχικών συμφερόντων.
@Εκτός από τα θεσμικά ζητήματα, αυτό που φάνηκε να απασχολεί έντονα τους συμμετέχοντες, ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας του θεσμού και η ασφάλεια των συμμετεχόντων και επισκεπτών. Κοινός τόπος των εισηγήσεων, ήταν η ανεξαρτητοποίηση του οργανισμού και της λειτουργίας του, ακόμα και με ιδιωτικοικονομικούς όρους (πρόσληψη μάνατζερ), την οποία κατάθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης, δίνοντας το έναυσμα για μια γενικότερη συζήτηση στη συνέχεια.
>Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου έθεσε την βάση του διαλόγου για το «τι Καρναβάλι θέλουμε». Ο θεσμός, είπε, γιγαντώθηκε και έχει θαμπώσει και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι σε μια πορεία αναβάθμισης, που θα κάνει το καρναβάλι πιο ελκυστικό, ασφαλές και φιλόξενο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τον μεγάλο βαθμό ευθύνης που φέρουν σε αυτό το θέμα, οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής.
>Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση του Καρναβαλικού Οργανισμού που παρέλαβε η σημερινή δημοτική Αρχή, με μεγάλα χρέη, τα οποία σήμερα τείνουν να μπουν σε μια τάξη.
Δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις και ιδέες που εξελίσσουν το Καρναβάλι, όμως προκάλεσε αίσθηση ο εριστικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφέκα για μεγαλύτερη εξωστρέφεια του θεσμού και στροφή προς ένα ποιοτικότερο κοινό επισκεπτών, ειρωνευόμενος και υπαινισσόμενος ελιτισμό, ενώ ο κ. Μαρλαφεκας διευκρίνισε πως εννοούσε τουριστική ανταποδοτικότητα, που σήμερα δεν υπάρχει σε επιθυμητή έκταση.
>Ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι Νίκος Χρυσοβιτσάνος είπε ότι τα οικονομικά του θεσμού μπαίνουν σε μια τάξη, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Καρναβαλιού του 2019, υποσχέθηκε αναβάθμιση εκδηλώσεων και αρμάτων.
Ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης τόνισε ακόμα, ότι με την δημιουργία του μόνιμου εκθεσιακού χώρου στα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, ο θεσμός του Καρναβαλιού θα αναδείξει και το έργο των καλλιτεχνών.

>Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος κατέστησε τη δημοτική αρχή υπεύθυνη για το «τριτοκοσμικό πανηγύρι» που επικρατεί με τους πλανόδιους μικροπωλητές, ζητώντας τη λήψη μέτρων. Κάλεσε τον δήμαρχο να αναβιώσει και να «υιοθετήσει» τον διαγωνισμό καλύτερης καρναβαλικής βιτρίνας, ενώ έκανε γνωστή την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου να ζητήσει από την Περιφέρεια, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, το βράδυ της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
>Στο κάλεσμα, ανταποκρίθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, όμως αρνητικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης σε αυτή την πρόταση, διερωτώμενος σχεδόν σαρκαστικά «αν ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι» γι΄αυτή την πρόταση.
>Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Γιώργος Τελώνης έκανε λόγο για έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό. Πρότεινε μέτρα άμεσης και μεσοπρόθεσμης δράσης, όπως, ανεξαρτητοποίηση του φορέα διοργάνωσης του καρναβαλιού, διαρκή προβολή και εξωστρέφεια από όλα τα διαθέσιμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και μέσα, συμμετοχή στην ΔΕΘ με περίπτερο και παρουσία σε κεντρικά σημεία της Αθήνας όλο τον χρόνο, απολογισμό των διοργανωτών μετά από κάθε καρναβάλι και έγκαιρο σχεδιασμό της επόμενης διοργάνωσης, κ.ά. «Να φύγουμε από το σύνδρομο της τελευταίας στιγμής και της αρπαχτής», τόνισε.
>Ο νέος πρόεδρος του Καρναβαλικού Κομιτάτου Γιάννης Γιαννακόπουλος, τόνισε και αυτός την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού και οργάνωσης του θεσμού, επαγγελματικοποίηση των μηχανισμών προβολής του Καρναβαλιού και παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του Πληρώματος 94 Πέτρος Ψωμάς κατέθεσε προτάσεις για ένα Καρναβάλι που θα διαρκεί όλο τον χρόνο.
>Μίλησαν επίσης: Αλέκος Χρυσανθακόπουλος ως υποψήφιος δήμαρχος, Σπ. Ματθαιόπουλος, Δ. Φάκαλος, Χαρά Αντιόχου, Θ. Κούστας, Γιάννης Κανελλάκης, Αρ. Σταθόπουλος, Μαρία Αλανιάδη, Θ. Μανθόπουλος, Η. Ηλιόπουλος κ.ά.